HVOR LANGT REKKER MATKUPONGEN:

Dette får du for en hundrelapp på Oslo lufthavn

Matkontrollen (TV 2): Du må lete godt hvis du skal bli mett av flyselskapenes matkuponger.

Forsinkede fly er noe de fleste av oss har opplevd. Er forsinkelsen selskapets egen feil kan du få utdelt matkupong. Men er dette noe å bli mett av? Matkontrollen har ved hjelp av venninnene Marit Røhnebæk og Frida Holm, undersøkt hvor mye mat man egentlig får kjøpt for SAS og Norwegians matkuponger.

Se Matkontrollen på TV 2 torsdag kl. 20, eller allerede nå på TV 2 Sumo

En hundrelapp ved forsinkelse

SAS deler ut matkuponger på 10 Euro, cirka en hundrelapp, for forsinkelser i opptil tre timer. Norwegian gir sine kunder matkupong på 90 kroner hvis flyet deres er forsinket i to timer, og 110 kroner hvis flyet er forsinket i tre timer.

Bagett med ost og skinke til 84 kroner. Foto: Ingvill Sunnby/Matkontrollen.
Bagett med ost og skinke til 84 kroner. Foto: Ingvill Sunnby/Matkontrollen.

Matkontrollen ønsker å finne ut hvor mye det er mulig å få kjøpt for disse matkupongene. For enkelhets skyld har Matkontrollens testpersoner fått utdelt en hundrelapp hver.

Juice til 50 kroner

Ved hjelp av disse pengene skal jentene finne noe å spise og drikke på innsiden av sikkerhetskontrollen hos Oslo lufthavn på Gardermoen.

Marit Røhnebæk og Frida Holm har sjekket priser på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Ingvill Sunnby/Matkontrollen.
Marit Røhnebæk og Frida Holm har sjekket priser på Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: Ingvill Sunnby/Matkontrollen.

– En bagett ligger på nesten 90 kroner. Det lover dårlig hvis jeg skal få både mat og drikke for pengene, sier Holm til Matkontrollen.

Med juice til 50 kroner og smørbrød til godt over hundrelappen, er det vanskelig for jentene å finne noe å spise for flyselskapenes matkuponger.

Gresk yoghurt koster 45 kroner på flyplassen. Foto: Ingvill Sunnby/Matkontrollen.
Gresk yoghurt koster 45 kroner på flyplassen. Foto: Ingvill Sunnby/Matkontrollen.

– Da blir det vann og en sandwich da, sier Holm.

Røhnebæk får kjøpt seg en enkel pølse i brød uten tilbehør, en flaske vann og en banan etter å ha lett på alle spisestedene på flyplassen.

Jentene hadde ikke råd til sushi for matkupongene sine. Foto: Ingvill Sunnby/Matkontrollen.
Jentene hadde ikke råd til sushi for matkupongene sine. Foto: Ingvill Sunnby/Matkontrollen.

– Flyselskapene bør i hvert fall gi en 200-lapp hvis man skal holde ut et par timer her mans man venter på flyet, sier Røhnebæk.

SAS har økt sin matkupong

Knut-Morten Johansen, kommunikasjonssjef i SAS, sier til Matkontrollen at de har sett seg nødt til å revidere beløpet på sin matkupong nettopp fordi prisene på flyplassene i Norge er så høye.

SAS har økt matkupongene til 10 Euro på grunn av prisnivået på flyplassene. Foto: Marte Pettersen/Matkontrollen.
SAS har økt matkupongene til 10 Euro på grunn av prisnivået på flyplassene. Foto: Marte Pettersen/Matkontrollen.

– EU-regelverket sier at man skal få et måltid i samsvar med tid på dagen og lengden på forsinkelsen, sier Johansen til Matkontrollen.

Han sier at på de laveste nivåene hos SAS ligger matkupongen på 10 euro, noe som er en nylig økning.

– Da får du både en kaffe og kanskje en bagett, og da snakker vi fra to timers forsinkelse. På flyplassene finnes også lounge som vi kan tilby, sier Johansen.

– Må svare for de høye prisene

Norwegian skriver i en e-post til Matkontrollen at de følger EUs regelverk når det kommer til hva passasjerene har krav på ved forsinkelser, men at de ikke kan høyne beløpet på matkupongene fordi noen flyplasser er dyrere enn andre.

Kommunikasjonssjef i Avinor mener passasjerene kan bli mette for 100 kroner på Oslo Lufthavn.

– Det er fem forskjellige spisesteder som driver servering på innsiden av sikkerhetskontrollen og de er i konkurranse med hverandre. Man får enkle, billige måltider, eller man får bedre restaurantopplevelser hvis man vil legge i litt ekstra, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa, til Matkontrollen.

Kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor mener mattilbudet på Gardermoen er bra. Foto: Ingvill Sunnby/Matkontrollen.
Kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor mener mattilbudet på Gardermoen er bra. Foto: Ingvill Sunnby/Matkontrollen.

Løksa sier at de er opptatt av at det skal være et godt utvalg av mat, og at det finnes tilbud som dekker et kjapt og enkelt behov.

– Matkupongen er noe man skal få så man slipper å gå rundt å være sulten mens man venter på flyet. Og som jeg har skjønt det, har deres testpersoner fått nettopp et enkelt måltid, sier Løksa til Matkontrollen.

Lik på Facebook