Stekt torsk med fargerikt tilbehør

Tirsdag ble det servert torsk med lun bønnesalat og soyasaus hos Wenche.

Retten kan lages glutenfri. Bruk da glutenfri soyasaus. For en melkefri rett, erstatt smør med margarin uten melk, eller bruk olje.

Torsk:

  • Ca 800 g torsk/seifilet
  • 2-3 ts salt
  • Olje eventuelt litt smør til steking

Slik gjør du:

Fersk eller frossen torsk eller sei kan brukes.

Tin og tilbered frossen fisk etter anvisning på pakken.

Dersom du har en fersk torsk med skinn kan du skrape skinnsiden på torsken med en skarp kniv.

Dryss fiskefileten med salt og la fisken ligge i 15-20 minutter. Skyll av saltet, tørk av fileten og la den, om mulig, ligge kaldt 30-40 minutter. Dette gir god smak og fiskekjøttet blir fastere.

Tørk godt av fiskestykkene. Ha olje eventuelt litt smør i en varm stekepanne. Varm opp og legg fisken med skinnsiden ned i stekepannen. Stek til skinnet blir brunt og sprøtt, snu og stek 1-2 minutter på andre siden.

Fisk uten skinn stekes 3-4 minutter på hver side.

Bønnesalat:

  • 4-5 dl sorte hermetiske bønner
  • 1 rødløk
  • 2 flådde klasetomater
  • 2 ss hakket persille
  • 1 bunt vårløk
  • 2 ss balsamicoeddik
  • Ca ½ dl olivenolje
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

Skyll godt av de hermetiske bønnene. Finhakk rødløk, surr i litt olje til løken er blank. Tilsett hakkede tomater (eventuelt flådde), persille og vårløk. Bland sammen og hell over dressing av balsamicoeddik, olivenolje, salt og pepper.

Soyasmør:

  • 1 1/2 dl usaltet smør, lett brunet
  • 1/2 dl soyasaus
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • For ekstra smak tilsett ½ ts finhakket rød chili og ½ ts finhakket frisk ingefær
  • 1 ss hakket bladpersille/kruspersille

Slik gjør du:

Brun smøret til det blir nøttebrunt, uten å bli brent. Bland inn soyasaus, finhakket hvitløk, sjalottløk, chili, ingefær og urter. Varm opp, sausen må ikke koke.

Server torsken på en seng av bønner og hell litt soyasmør rundt det hele.