Verdens beste sjokoladekake og barnas beste pizza
Få oppskriftene fra Bra godt her.
Glutenfri, vegan og med sødme fra søtpotet
Barna i Matheas selskap kunne ikke få nok av denne saftige, smaksrike sjokoladekaken. Ovnsbaking av søtpotet tryller frem nydelig sødme, som gjør det enkelt for deg å gjemme søtpotet i barnas sjokoladekake. At sjokoladekremen er laget av dadler og kakao er det ingen av barna som kan drømme om. Det aller beste er at kaken er full av byggeklosser til kroppen og glutenfri så alle kan kose seg
Ingredienser
Kakebunn
500 g søtpotet (2 små søtpoteter)
ekstra virgine olivenolje til pensling
1 boks kikerter, laken (ca.10ss eller 1 dl lake)
100 g mandelmel
70 g jyttemel
150 g kokosblomstsukker
4 ss flytende Rapskokos
9 ss kakaopulver
1 ts bakepulver + 1 ts natron
0.5 ts vaniljepulver (eller bruk frøene fra 1 vaniljestang/1 ts vaniljeekstrakt)
0.5 ts havsalt
Glasur
350 g dadler (uten sten)
2.5 dl kokende vann
1 dl kakaopulver
1 ts vaniljeekstrakt/frøene av 1 vaniljestang
En klype salt
Slik gjør du
Kakebunn
Forvarm ovnen til 160 grader
Skrell søtpotetene og skjær dem i 1 cm tykke skiver.
Legg dem på en bakepapirkledd stekeplate, pensle med olivenolje og ovnsbak til de er møre (ca. 20 min).
Avkjøl.
Kjør skivene i en foodprosessor til en pure og kjør kikertsaften inn i pureen. Kjør foodprosessoren på høyeste hastighet i 5 minutter så kikersaft og søtpotet blandes godt. Selve kikertene bruker du i salater eller til å lage nydelig hummus.
Rør sammen mandelmel, kakao, kokosblomstsukker, bakepulver, natron, vaniljepulver og havsalt i en bakebolle.
Rør inn søtpotetmosen.
Rør deigen sammen til jevn konsistens i en kjøkkenmaskin.
Hell røren over i en bakepapirkledd kakeform (24 cm) og stek kaken midt i ovnen i ca 20-25 minutter. Kaken skal være litt bløt.
Avkjøl kaken i formen.
Fjern steinene i dadlene og legg dem i bollen på en foodprosessor.
Ha kokende vann over dadlene og la dem mykne i 10 minutter.
Ha i kakaopulver, vanilje og salt og kjør på full hastighet til du har en jevn sjokoladekrem.
Løsne kakebunnen rundt kanten med en kniv. Fjern kanten på formen. Sett kakefatet opp-ned over kaken, hold kakebunn og fat og vend så bunnen av kakebunnen vender opp på kakefatet.
Smør sjokoladekremen utover og pynt med bringebær og mynteblader.
Server alene eller sammen med en kule iskrem.
Barnas beste pizza
Barna komponerer sine egne pizzaer selv, så blir det akkurat som de vil ha det. Det eneste du må gjøre, er å forberede topping i skåler og lage tomatsaus.
Dette trenger du:
· Mais tortilla lefser -som du bruker som pizzabunn
Til tomatsaus
· ½ chili finhakket
· 1 fedd hvitløk finhakket
· 1 rødløk finhakket
· 1 ss honning
· 1 ss eddik
· 1 ss tomatpuré
· 1 klype spisskummen
· 1 boks hakket tomat
Til fyll på pizza
· Paprika -gul, rød, grønn i tynne staver
· Cherrytomater- delt i to
· Raspet ost
· Skinke i biter
· Rødløk- i biter
· Peperonipølser evt corizopølser
Slik gjør du:
Tomatsaus
Surr chili, hvitløk, og rødløk i nøytral olje i en kjele på middels varme.
Tilsett honning, eddik og tomatpuré etter ca 2 minutter og la det surre et par minutter til under omrøring.
Tilsett en klype spisskummen og hell oppi en boks med hakket tomat. Rør om og la det putre under lokk på svak varme slik at smakene får sette seg. Rør om av og til. Pizzasausen er ferdig etter ca 15 min.
Sett skåler på bordet med pizzatopping. Barna kan komponere sin egen pizza med mais tortilla lefse som bunn, tomatsaus og ønsket topping. Stek pizzaene i ovnen på 175 grader i ca 8-10 min.
Du får tre pizzaer på en stekeplate.
Serveringstips!
Server gjerne «mammabrus» til gjestene. Da tar du kullsyrevann og blander med rå eplejuice evt rå paaelsinjuice.
2/3 deler kullsyrevann
1/3 eple eller appelsinjuice