Produktplassering:

Mammas fiskegrateng og gårdsmjølk-iskrem

Få oppskriftene fra Bra godt her.

Mammas fiskegrateng.
Mammas fiskegrateng.

Ettersom fiskegrateng egentlig er restemat (så kan vi også bruke #restetorsdag), så kan vi nevne litt at skrei er i sesong nå og at man kan bruker rester av dette i gratengen? (torsk, sei, skrei  - bør kanskje nødvendigvis ikke være lettsaltet?)

Dette er en flott rett å utnytte kokte fiskerester i. Hvit fisk som sei, hyse, torsk, skrei og til og med rester av lutefisk kan brukes. Mine barn elsker vår hjemmelagde fiskegrateng etter oppskrift fra min mormor. Prøv du også!

Min mammas fiskegrateng

Til 4 personer

4 dl kokt fisk, renset for skinn og bein

Hvit saus:

50g smør

4 ss finmalt øko spelt/landhvete/emmer/enkorn

4 dl øko melk

1/2 ts salt

kvernet pepper

kvernet muskatnøtt

4 egg

1,5 dl øko fullkorns speltskruer/makaroni (evt. linser), kokes og avkjøles

1 finhakket løk

0,5 dl sesamfrø med skall

Lag hvit saus: smelt smøret på middels varme i en kasserolle, rør inn melet og spe med melken under stadig omrøring. La sausen småkoke under omrøring noen minutter. Smak til med salt og krydder. Rør inn den kokte makaronien og Avkjøl.

Skill eggene. Rør eggeplommene inn i den lett avkjølte sausen.

Stivpisk eggehvitene og skjær den stivpiskede eggehviten forsiktig inn i sausen med en slikkepott.

Hell røren over i en godt smurt ildfast form med høye kanter (ca.2 liters form). Strø sesamfrø over. Min mors brukte kavringstrø, men det bytter jeg ut med kalsiumrike sesamfrø istedet.

Stekes på nederste rille i 40-45 min på 200C.

Serveres rykende varm, sammen med eggesmør (smeltet smør, hakket hvitløk og hakket kokt egg), råkost og småpoteter.

Gårdsmjølkiskrem med øko jordbær og sort kvernet pepper

4 dl øko gårdsmelk

  • 2 eggeplommer

  • 0,5-0,75 dl lønnesirup/agave (smak til)

  • 1 ts Johannesbrødkjernemel

  • ½ ts vaniljepulver

  • 100g øko jordbær (frosne), tint og most til purè

  • 1 krm sort kvernet pepper

Pisk sammen eggeplommer, melk, søtning og johannesbrødkjernemel. Ha iskremrøren i maskinen og sett den i gang. Lag jordbærpurè av tinte jordbær og sort pepper. Kjør iskremrøren nesten ferdig i iskremmaskinen før du har jordbærpureen inn helt mot slutten så jordbærpureen bare blir som striper i isen og ikke blander seg helt.

Mer innhold fra TV 2