Ved hjelp av et ekspertpanel og et amatørpanel har Matkontrollen smakt seg frem til hvilken blåmuggost du bør velge.

Se Matkontrollen torsdag kl.20:00 eller på TV 2 Sumo.

Mest solgt, men ikke best på smak

Castello Blue var ifølge analyseselskapet Nielsen den mest solgte muggosten det siste året. Men ifølge Matkontrollens ekspertpanel er ikke den mest solgte nødvendigvis den beste.

– Jeg likte den godt, men den smaker jo brie. Jeg synes ikke den har noe i blåmuggverden å gjøre, sier forfatter og kundeveileder i Vinmonopolet, Sara Døscher.

Dette er sjefsredaktør i matmagasinet Nord, Anya Seeberg Liaaen, enig i.

– Men den er lett å like, sier Liaaen til Matkontrollen.

Matentusiastene Kari Helene Wang og Geir Berntsen likte Castello Blue, men i likhet med ekspertene synes de at osten er mild og litt for kremete.

Ifølge Sara Døscher skal en god blåmuggost ha kremete konsistens og godt med syre og salt. Foto: Line Dammen.
Ifølge Sara Døscher skal en god blåmuggost ha kremete konsistens og godt med syre og salt. Foto: Line Dammen.

– Jeg vil strø salt på ostene

Ingen av blåmuggostene får bunnkarakter. Men for trente ganer som Liaaen og Døscher blir både Castello Blue og Norzola litt for snille i smaken. Saint Agur derimot, er en mer seriøs ost, ifølge begge panelene.

Anya Seeberg Liaaen var dommer i fjorårets oste-VM, og har god erfaring som oste-smaker. Foto: Marte Pettersen
Anya Seeberg Liaaen var dommer i fjorårets oste-VM, og har god erfaring som oste-smaker. Foto: Marte Pettersen

– Konsistensen er veldig fin, men jeg synes det ble litt vel mye futt i den, sier Wang til Matkontrollen.

Døscher og Liaaen synes det var litt for mye syre i osten, men de er fornøyd med saltmengden.

– Her er det masse salt. Jeg får jo lyst til å strø salt på de andre, sier Døscher til Matkontrollen.

Norsk ost er smaksvinner

Det er den norskproduserte blåmuggosten Selbu Blå som får høyest poengsum hos både ekspertene og amatørene.

– Her er det masse bra blåmugg, sier Liaaen.

POPULÆRT: I løpet av det siste året ble det i Norge solgt muggost for hele 541 millioner kroner. Foto: Marte Pettersen.
POPULÆRT: I løpet av det siste året ble det i Norge solgt muggost for hele 541 millioner kroner. Foto: Marte Pettersen.

Dette er Døscher enig i.

– Det jeg kjenner umiddelbart er at det er et bredere aromabilde, sier Døscher.

Fra før av var det Selbu Blå som var både Bertsen og Wangs favoritt. Etter å ha blindsmakt alle ostene, er det fortsatt osten fra Trøndelag som er favoritten: Seks av seks poeng fra amatørpanelet.

– Denne kunne vi ha spist både en fredagskveld og en lørdagskveld, sier Berntsen om vinnerosten.