Det finnes mye bra norsk svineribbe til jul.

Men at smakspanelet kunne gjette så feil av frossen og fersk ribbe, det overrasket dem.

I denne testen har TV 2 Hjelper deg plukket ut to ferske, to ferdig krydra og to fryste ribber i ulike prisklasser.​

Se TV 2 Hjelper deg torsdager klokken 20.30 på TV 2 og på TV 2 Sumo.

I juryen sitter landbruks- og matminister Bård Hoksrud, kjøkkensjef Eirik Lillebø og matskribent Marit Røttingsnes Westlie (Fru Timian).

Se alle resultatene nederst i saken

Hårreisende dårlig av Rema 1000

Den frosne tynnribba fra Rema 1000 får på ingen måte juryens smaksløker til å rope halleluja.

– Dette synes jeg er skikkelig trasig, sier Fru Timian etter at panelet fant masse svinestubb på kjøttet.

Det ble også kommentert at ribben luktet rart og at kjøttet var harskt.

– Her tror jeg at jeg måtte ha døyva det med mye saus og godt tilbehør, legger Hoksrud til.

Panelet er enstemmig enig om at dette er den dårligste ribba i testen.

TAPER: Frossen tynnribbe fra Rema 1000 (Nordfjord) Foto: TV 2 hjelper deg
TAPER: Frossen tynnribbe fra Rema 1000 (Nordfjord) Foto: TV 2 hjelper deg

Rema 1000 skriver til TV 2 Hjelper deg: Denne ribba holder ikke den standaren vi krever, og vi vil derfor gå nøye gjennom hva som har skjedd her.

Middelmådig «premiumribbe»

Nesten like skuffende er den ferske ribba fra Prima Jæren, som skal være svin av markedets høyeste kvalitet.

– Smaken var ganske god, men det manglet noe, sier Hoksrud.

Her er det ingenting som verken provoserer eller utpeker seg.

– Jeg synes det framstår som ei flat ribbe. Platt og kjedelig, mener Lillebø.

Den ferske forhåndskrydrete tynnribba fra First Price fikk til sammenligning terningkast 4.

VINNER: Fersk krydret tynnribbe fra Meny. Foto: TV 2 hjelper deg
VINNER: Fersk krydret tynnribbe fra Meny. Foto: TV 2 hjelper deg

Sterke femmere til Meny og Coop

Men endelig var julaften i boks for smakspanelet:

– Svoren var helt perfekt synes jeg. Ordentlig god smak og det knaser skikkelig godt, sier Hoksrud.

Med saftig kjøtt og sprø svor er det den ferdigkrydrete ribba fra Meny som seiler opp som den beste i testen. Tett etterfulgt av Coop fersk naturell tynnribbe, som også fikk høy score med en sterk femmer.

– Dette var fryktelig godt. Denne ribben vil noe, sier Lillebø.

Gilde frossenribbe i toppen

Med knasende sprø svor overrasker frossenribba fra Gilde juryen. For ribba var så god at panelet tippet den var fersk.

– Dette var en veldig god ribbe. Den luker godt og har mye egensmak. Bra fordeling og godt med fett, sier Westlie.

– Denne ribben hadde laget starten på en god juleferie hjemme hos meg, fortsetter Lillebø.

Slik lykkes du

Testen viser at frossen ribbe kan bli like bra, om man bare følger tilbredningstipsene:

– Når man har fryst ribbe er det veldig viktig å tine den i god tid. Den skal helst stå på kjøl over natten, så den får tint seg ordentlig og langsomt. Slik får du det beste resultatet, forklarer kokk Artur Lozinski ved restaurant Olympen.

Ribbetest: Resultatene

  • Meny tynnribbe, fersk krydret: Smakspanelet beskriver denne ribba som saftig og god med mye egensmak. Perfekt sprø svor. Mye salt. Bra konsistens. Terningkast 5. Pris 139/kg
  • Coop tynnribbe, fersk naturell: ​Også denne ribba smakte godt og hadde godt med sprø svor. God struktur i kjøttet og fin balanse mellom fett og kjøtt. Terningkast 5. Pris 140,90/kg
  • Gilde tynnribbe, frossen: Veldig god og feit ribbe. Bra med fettlag mellom kjøttet. Sprø svor. Mye egensmak. Terningkast 5. Pris 65,90/kg
  • First price, fersk krydret: Denne ribba hadde ingen usmak, men framstod som tam og kjedelig. Saftig kjøtt, men savner sprø svor. Bra med fett. Terningkast 4. Pris 59,90/kg
  • Prima Jæren, fersk naturell: Smaken var grei, men her er det mye som mangler. Ikke helt prima konsistens. Kjedelig, litt tørr ribbe. Terningkast 3. Pris 169/kg
  • Rema 1000, frossen: Denne ribba lukter frossen lang vei mener panelet. Kjøttet oppleves som harskt. Veldig lite fett og mye kjøtt. Lukter i tillegg rart.Terningkast 2. Pris 49,90/kg