Svineribbe med kald rødkålsalat
Slik lager du ribben fra Julekveld hos Prøysen.
Tynnribbe
Rødkål
Sitron
Appelsin
Nøtter/mandler
Tørket frukt (dadler, svisker, aprikoser el.l)
Urter
2 dager før steking gnis ribba inn med 2-3 ts salt og dertil mengde pepper.
Ha ribba i ei langpanne, hell på 2-3 dl vann, dekk med aluminiumsfolie og damp ribben 1 time på 230 grader.Ta deretter av folien og stek videre på 200 grader i 1,5-2 timer.
Hvis svoren ikke er skikkelig sprø på slutten av steketiden, kan du skru ovnen på fullt (250 grader) og steke ribben høyt i ovnen til svoren «popper». Følg med, dette går fort.
La ribba hvile 20-30 min før den skjæres i.
Finsnitt rødkålen og vend den sammen med litt salt og sitron.
Skjær ut appelsinfileter.
Rist mandler eller nøtter i en tørr panne og hakk de grovt etterpå.
Del den tørkede frukten i strimler.
Bland det hele sammen, dryss over urter.
Server ribben med rødkålsalaten, poteter, lefse, sennep, medisterkaker og pølser.