Farmen-Karianne (28) bestemte seg for å endre livsstilen totalt – gikk ned 60 kilo

Karianne Sissener Amundsen (28) måtte gjennom en lang reise for å finne seg selv.

Til tross for at Karianne Sissener Amundsen (28) kom inn som utfordrer i den femte uken av Farmen, har hun nå klart å klamre seg fast fram til det kun gjenstår én tvekamp før finaleuka.

Det hadde 28-åringen fra Oslo aldri trodd skulle skje.

– Før jeg dro inn på gården, sa jeg til familien min: «Vi sees om fire dager». Jeg trodde jeg kom til å bli sett på som en stor konkurrent fra dag én, og sendt ut først som sist, forteller Karianne til TV 2.

Ble mobbet

Det ikke så mange vet, er at en Farmen-deltakelse ville vært helt utenkelig for henne for noen år tilbake.

For den utadvendte, vittige og blide artisten man blir kjent med på TV-skjermen i dag har ikke alltid vært synlig. I alle fall ikke i det offentlige rom.

– Jeg lærte nok ganske fort å gå stille i gangene, begynner hun.

Fra sen barneskolealder ble Karianne gradvis mer innesluttet. Årsaken var at de andre barna mente hun veide noen kilo for mye, og bemerket det så fort de fikk sjansen.

– Jeg ble utsatt for en del mobbing på grunn av det, og siden har jeg alltid vært bevisst på hvordan jeg ser ut. Det tynget meg psykisk, forteller Karianne åpenhjertig.

Se Karianne fortelle sin historie i videoen i toppen av saken.

ARBEIDSJERN: Karianne hugger ved inne på Farmen. Foto: Alex Iversen / TV 2
ARBEIDSJERN: Karianne hugger ved inne på Farmen. Foto: Alex Iversen / TV 2

Slet med overvekt

Karianne forteller at hun i tiden etterpå slet med overvekt, noe som var særlig sårt i ungdomsårene.

– Det er jo den tiden man prøver å finne seg selv og hvor man passer inn. Jeg vokste opp på Oslos vestkant, blant mange tilsynelatende vellykkede mennesker, og lærte at man gjerne skulle se ut på en viss måte, forklarer hun.

GJEMTE SEG: Da Karianne var på sitt tyngste, 120 kilo, forteller hun at hun gjemte kroppen sin fordi hun skammet seg. Foto: Privat
GJEMTE SEG: Da Karianne var på sitt tyngste, 120 kilo, forteller hun at hun gjemte kroppen sin fordi hun skammet seg. Foto: Privat

Å stenge seg inne, i stedet for å stikke seg fram, ble en overlevelsesmekanisme for Karianne.

– Jeg unngikk å komme i søkelyset fordi jeg var blitt så selvbevisst på hva folk kunne ta meg på. Jeg ville ikke gi dem sjansen. I dag innser jeg jo at de ikke burde ha tatt meg på noe som helst, men som ungdom skjønner man jo ikke det, erkjenner hun.

Ville bli frisk

De negative kommentarene ble til slutt hennes egne tanker, og det hele ble en nedadgående spiral. På sitt tyngste veide Karianne 120 kilo, og for å føle at hun hadde kontroll over noe, ble hun rammet av spiseforstyrrelse.

– Jeg hadde lenge hatt et ønske om å gjøre noe med vekta, men visste ikke hvor jeg skulle starte. Det endte i spiseforsyrrelser, i mitt tilfelle bulimi, noe som gjorde vondt verre, forteller Karianne.

Da hun som 22-åring var ferdig utdannet sanger og musiker i London i 2013, reiste hun hjem til Norge igjen. Det skulle vise seg å være starten på et mye friskere kapittel i Kariannes liv.

– Familien min er heldigvis veldig åpne av seg – vi er veldig verbale om ting som er vanskelig. Så jeg fortalte alle rundt meg om hva jeg slet med, og at jeg nå hadde satt meg et mål om å bli frisk og gå ned i vekt.

Gikk «all in»

Hun la om kostholdet, trappet opp treningen og skaffet seg en personlig trener. Høsten 2016 hadde Karianne gått ned 40 kilo fra sitt tyngste.

HALVE SEG: Her hadde Karianne gått ned halvparten av sin egen kroppsvekt fra sitt tyngste – 60 kilo. Foto: Privat
HALVE SEG: Her hadde Karianne gått ned halvparten av sin egen kroppsvekt fra sitt tyngste – 60 kilo. Foto: Privat

Så fikk hun et tilbud hun ikke kunne avslå.

På treningssenteret Karianne hadde begynt å jobbe på, var også fitness-gründer Lene Alexandra Øien. Øien spurte så om Karianne ville stille i en bikinifitness-konkurranse til våren.

– Jeg tenkte at det ville være en god utfordring for meg selv. Fra å veie 120 kilo til å stå på en scene og konkurrere i bikinifitness. Og det uten operasjon og doping – bare trening, kosthold og beinhard jobbing. Da gikk jeg «all in».

Fra desember 2016 til starten av mars 2017 gikk Karianne ned ytterligere 20 kilo. Nå veide hun kun 60 kilo.

– Jeg klarte det jo, og kom på 8. plass av 17 deltakere i min klasse. Det er jeg selvfølgelig stolt av, men jeg ønsker ikke å promotere fitness, erkjenner hun.

Medaljens bakside

For selv om hun er stolt over prestasjonen, fantes det også en bakside ved medaljen for hennes del.

I BALANSE: Etter en lang reise har Karianne funnet sin måte å holde kroppen og helsa i balanse – på sin sunne måte. Foto: Privat
I BALANSE: Etter en lang reise har Karianne funnet sin måte å holde kroppen og helsa i balanse – på sin sunne måte. Foto: Privat

– Bikinifitness er veldig drastisk. Det er ekstremsport – ikke helse, sier 28-åringen.

Kroppen hennes reagerte kraftig på de enorme endringene. Hun begynte å miste hår, frøs konstant og mistet menstruasjonen i et helt år. Heller ikke psyken hadde godt av det.

– Alt som ikke er sceneform føltes for meg som overvekt, og det var en mental kamp for meg å komme tilbake til en sunn kropp. Det var faktisk like hardt som reisen ned i vekt, forklarer Karianne.

I balanse

I dag har Karianne funnet sin sunne balanse for å opprettholde en frisk kropp, god mental helse og respekten for seg selv.

– Livet mitt er mye bedre i dag. Ikke bare fordi jeg har gått ned i vekt, men det at jeg til slutt turte å gi meg selv en stemme. At jeg til slutt innså at jeg var viktig nok til å ta vare på meg selv. Jeg er ikke redd for å vise meg frem lenger. Jeg er ikke redd for å vise hvem jeg er, forteller hun.

Debuterer som soloartist

Tiden etter Farmen-oppholdet har vært svært hektisk for sangfuglen fra Oslo. Hun har akkurat debutert som soloartist med singelen «Symbol».

– Til nå har låten min fått over 10.000 streams på bare noen dager! Det at den har fått en så god start kunne jeg ikke drømt om, utbryter hun.

Fredag kom også musikkvideoen til låta, hvor Farmen-paret Tonje Frøystad Garvik (29) og Lene Sleperud (29) spiller hovedrollene.

I onsdagens episode av Farmen ble Sølvi Monsen (55) valgt som førstekjempe av storbonden Kjetil Nørstebø. Hvem av de gjenværende damene Sølvi velger som andrekjempe, ser du i søndagens episode av Farmen.

Se Farmen tirsdag, onsdag og søndag på TV 2 og TV 2 Sumo.