Martine (20) bor på hemmelig adresse etter ekstrem netthets

Godt voksne familiefedre hetser 20-åringen på nett og skriver at hun bør voldtas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blogger Martine Halvorsen opplever mye hets på nett. På det verste har hun blitt truet med både voldtekt og drap.

I august i fjor gjestet hun som 19-åring God morgen Norge med blåmerker i ansiktet. Bloggeren hadde blitt overfalt da hun skulle ut for å kaste søpla.

Etter TV-opptredenen på TV 2 ble både hun og faren drapstruet.

– Jeg talte en sak for kvinner, som de mente jeg ikke skulle. Noen mente jeg fortjente det, og andre mente det aldri hadde skjedd.

– Nekter å la meg kneble

Det resulterte i at innsatsstyrken sto på døren. Martine fikk ikke lov til å bo hjemme, og søsteren fikk ikke lov til å gå alene til skolen.

– Det har gjort meg og familien min veldig redde. Det var en veldig konkret trussel og noen som påstod at de kjente meg veldig godt, og la igjen spor om hvor jeg bodde.

– Du er bare 20 år. Hvordan er det mulig å ikke la seg påvirke mer av dette?

– Det er jo det de ønsker. Først blir jeg veldig redd, og så blir jeg veldig sint. Jeg blir sint fordi noen ikke ønsker at jeg og veldig mange andre unge kvinner ikke skal få lov til å ta en del i det offentlige rom. Jeg nekter å la meg kneble. Jeg vil ikke holde munn fordi noen mener jeg burde det, sier hun til God morgen Norge.

Sover med balltre

Trond Halvorsen, Martines far, forteller at de har iverksatt tiltak som gjør at ting skal være så bra og trygt som mulig for datteren.

– Det er sikkerhetsting hjemme. At Martine ikke lenger bor hjemme, men borte. På steder hun kan være i fred. Noen av tiltakene har politiet foreslått, mens andre tiltak er det andre som kan den type ting som har foreslått, forklarer Halvorsen.

Både han og kona sover med balltre ved siden av sengen.

– Mange vil kanskje påstå at det er helt vanvittig, men etter det vi har opplevd og erfart så er det faktisk nødvendig, sier 20-åringen som selv bor på en hemmelig adresse.

Selv om hun føler seg trygg der hun bor nå, er det ofte hun ringer hjem til foreldrene og er hysterisk før leggetid.

«Jævla hore»

På bloggen skriver hun om hvordan det er å være ung jente. Hun er ærlig, åpen og forteller om ting som ikke er så perfekte som man kanskje skulle ønske.

– Hva er det med det du skriver, og det du er, som provoserer så mange?

– Det skulle jeg gjerne visst. Jeg kan av og til skrive noe og mene ting som folk kanskje ikke er enig i, og det er helt greit, men da er i hvert fall jeg opplært til at man tar en god og saklig debatt. Man skriver ikke «jævla hore» eller at noen fortjener å bli voldtatt fordi man mener noe annet.

– Jeg er dessverre redd for at mye av det handler om at jeg er ung, jeg er kvinne som tar plass, forklarer 20-åringen.

Familiefedre som hetser

De vet ikke hvem alle nettrollene er, men Trond Halvorsen forteller at de har funnet familiefedre som har barn på alder med datteren Martine.

– Vi har konfrontert noen med det, og de mener det er noe de skal få lov til å gjøre. De mener det er helt greit å skrive at Martine fortjener å bli voldtatt, mens de har døtre som er like gamle selv. De mener de har rett til å gjøre det, og det er kanskje det verste.

Alle kommentarene Martine får på bloggen, kommer først til pappa Trond før de blir publisert. Ifølge han selv er det en god del kommentarer han ikke har latt Martine lese.

– Selv om jeg tar vare på kommentarene, sånn i tilfelle, så er det skremsel i det. Mange blir sinte når kommentarene ikke blir publisert.

Bokaktuell

Martine er nå aktuell med boken «Sykt normal» hvor hun gir et usensurert bilde av livet til en ung jente i dag – om prestasjon og perfeksjon.

– Vi kan ikke ha et samfunn der mennesker som meg blir bedt om å holde munn og er redde, sier hun og avslutter:

– Jeg får veldig mange hyggelige tilbakemeldinger også. For hver hyggelige melding så gjør det at det er verdt det.