SMYKKEDESIGNER: Om du ønsker å ha barnet ditt sin navlestreng rundt halsen, kan du kontakte Ruth Avra. På bildet har hun sitt eget navlestreng-smykke
SMYKKEDESIGNER: Om du ønsker å ha barnet ditt sin navlestreng rundt halsen, kan du kontakte Ruth Avra. På bildet har hun sitt eget navlestreng-smykke Foto: Privat

Kroppsdelen Ruth (39) lager smykker av vekker oppsikt

Da venninnen ga henne en navlestreng i 2012, visste ikke Ruth Avra (39) hva hun skulle gjøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Smykkene med sølv og navlestreng koster snaue 200 dollar.

Dette tilsvarer rundt 1.700 norske kroner med dagens valuta.

Smykkene er laget med en type formstøping, og kunstneren sier at ingen smykker blir like. Dette er fordi smykket støpes etter formen på navlestrengen.

– Det representerer båndet mellom en mor og hennes barn, fordi navlestrengen er et fysisk bånd mellom de to, forklarer hun til TV 2.

Avra er for tiden bosatt i Florida i USA. Hun er allerede et kjent navn i kulturverden, ettersom hun har hatt flere kunstutstillinger rundt om i Amerika.

Ble inspirert

I 2012 var kunstneren og hennes venninne begge gravide. Det var vennen som fødte først, og kort til etter fødselen ga hun Avra navlestrengen og ba henne lage et smykke ut av det.

– Jeg jobber jo med å lage smykker, så det burde vært lett, men jeg hadde ingen anelse om hva jeg skulle gjøre med navlestrengen.

Da amerikaneren fikk sitt første av to barn, var det som at en lyspære gikk opp for henne.

– Navlestrengen til venninnen min hadde vært på arbeidsbenken min i månedsvis. Det var ikke før jeg fødte sønnen min og la navlestrengen ved siden av vennen min sin navlestreng at jeg skjønte nøyaktig hva jeg skulle gjøre.

Hun forteller at det ikke tok lang tid før folk i omgangskretsen ønsket et likt smykke. De siste seks årene har hun laget hundrevis av slike anheng.

Selv går smykkedesigneren med navlestreng-smykket sitt hver dag. Om du ikke ønsker å ha navlestrengen i et halskjede, kan du få det i en annen form.

– Jeg lager smykker, armbånd, ringer og til og med mansjettknapper! Det vil alltid være de som syns det er ekkelt, men det er greit. Slike smykker er ikke for alle.

Går verden rundt

Nå har også navlestreng-fenomenet kommet til Norden.

Tirsdag skrev den finske avisen Iltalehti at mødre tidligere har laget smykker av brystmelk. Den finske journalisten undres om navlestrenger kan være den nye mammamoten.

«Mange mødre ønsker å beholde babyminner i vakker mote», hevder avisen.