Hjerneforsker: Slik blir du en mester på å huske navn

Hvor mange ganger har du hilst på en gruppe nye mennesker for å så ikke huske et eneste navn? Her er hjerneforskerens beste triks!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du en av dem som sliter med å huske navn når du hilser på nye folk?

Hjernetrener Frank Wedde har nylig gitt ut boken "Ligg et hode foran med funksjonell hjernetrening". Ved hjelp av denne boken kan du trene hjernen din til å ta bruk ulike teknikker som kan gi deg en bedre hverdag.

I dag har vi fått ny innsikt om hjernen som innebærer at vi på en ganske morsom måte kan endre vaner.

Hjernen vår er en ekspert på å flykte fra det som er kjedelig, og vi må derfor pakke det vi ønsker å endre inn i noe ekstremt gøy, sier Wedde.

På denne måte kan vi koble dette til noe praktisk og nyttig i hverdagen. Her har du Weddes metode for å lære deg navn på 1-2-3.

1. Fokuser

Ikke hast deg gjennom den kleine hilsefasen. Senk skuldrene, fokuser og lytt til navnet. Om du i tillegg gjentar navnet høyt, som en bekreftelse, vil du aktivisere flere deler av hjernen din som gjør det lettere å huske.

2. Lag et bilde av navnet

Siden hjernen vår har lettere for å lagre noe visuelt bør du lage et huskebilde for navnet. Mange navn har sin egen betydning, og da kan du gjøre det enkelt:

Kristen (kristen) har et kors i pannen, Anna (and) har Donald Duck i øret, Bjørn har en bamse på hodet og Knut har en knute på nesen. Vår og Mai kan gi assosiasjoner til 17. mai.

Ikke alle navn har en konkret betydning og da må du finne noe annet du kan knytte navnet til:

Peter kan bli Peter Pan, Adam (fra Eva og Adam) kan knyttes til et eple eller en slange, mens Ole kan være en tyrefekter som sier "olé". Du kan også knytte navnet til en kjendis.​

3. Plasser huskebildet i ansiktet

Å huske et navn eller to gir lite utbytte dersom du ikke klarer å huske hvem av de personene du akkurat møtte som faktisk heter Peter.

Du må derfor knytte navnet og huskebilde sammen med ansiktet. Begynn å studere ansiktet: Hva er unikt med det? Finn noe som er karakteristisk med ansiktet og knytt det sammen med navnet:

Hvis Vår har store ører, se for deg et 17. mai-flagg som stikker ut fra det ene øret. Dersom Anna har en stor nese, kan du se for deg at Donald (and) sitter på den.

Blir etter hvert en vane

Om du klarer å ta i bruk denne metoden hver gang du hilser på nye folk kan teknikken bli til en vane og det vil etter hvert gå helt av seg selv.

Hjernen vår er en mester på å flykte fra ting som er kjedelig, og derfor er det viktig å gjøre denne prosessen gøy. Da blir den delen av hjernen som er ansvarlig for følelser og hukommelse aktivert.

Voilà! Nå er du klar til å imponere alle på festen med din glimrende hukommelse.