Det er mange med boliglån som vil merke de varslede renteøkningene godt på økonomien. Hvis renta går opp slik Sentralbanksjefen sier, vil et lån på 4 millioner kunne koste rundt 60 000 mer i året om tre år.

– Jeg tror mange nordmenn vegrer seg for å prute på renta fordi de tenker det er vanskelig, men det er det ikke, sier økonom Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen og spare-appen Spiff.

Han tror folk ikke er klar over at de selv har mulighet til å påvirke lånerenta.

– Jeg hører folk si de ikke vil be om lavere rente fordi de har et godt forhold til banken, og er glade for at de i det hele tatt har fått et lån. Men den generøsiteten må du bare glemme. Banken tjener gode penger på deg, og de tjener mest på de kundene som er passive, sier Kvadsheim.

Faktisk så er det ikke mer enn én kort telefonsamtale som skal til for å spare tusenvis av kroner, mener økonomen.

  • Se TV 2 Hjelper deg torsdager kl. 20.30 eller når du vil på TV 2 Sumo.

Sparer tusenvis på å prute

For å teste ut om det er så enkelt som Hallgeir sier å prute på renta, setter TV 2 hjelper deg opp en stand på Oslo S. Her får økonomen hjelpe tilfeldig forbipasserende med råd om hvordan de skal gå frem ovenfor banken sin. Målet er å få lavest mulig rente.

TV 2 hjelper deg lånte Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim, for å sjekke om man kunne prute på renta. Her med Charlotte Stubberud (t.v) som fikk råd om hvordan hun kunne unngå å få et rentehopp.
TV 2 hjelper deg lånte Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim, for å sjekke om man kunne prute på renta. Her med Charlotte Stubberud (t.v) som fikk råd om hvordan hun kunne unngå å få et rentehopp.

Det blir lønnsomt for tobarnsmoren Silje Johansen. Med rådene fra Hallgeir ringer hun banken sin og argumenterer for at hun kan få bedre rente hos en konkurrerende bank.

Den ene telefonen sparer Silje og hennes familie for 16.000 kroner på et år.

– Banken satte faktisk renta på lånet mitt ned istedenfor opp, så det er jeg veldig fornøyd med. Det er artig å oppdage at det er så enkelt å få en bedre rente hvis man bare tar litt initiativ, sier Silje Johansen.

Hallgeirs åtte gode råd – slik får du billigere boliglån:

1. Ny verdivurdering: Er det noen år siden du kjøpte boligen? Skaff deg ny verdivurdering fra en boligmekler. Boligprisene har økt de siste årene, sannsynligvis også verdien på din bolig. Banken har dermed mer sikkerhet for de lånte pengene, noe som bør gi utsalg i lavere rente.

2. Ung kunde? Kvalifiserer du for såkalt førstehjemslån, kan du få bankens beste rente selv om du har lånt 85 prosent av boligkjøpet. Send lånet ut på anbud og sjekk hvilke banker som strekker seg lengst, selv om du har høy belåning.

3. Du er sjefen: Husk at det er dyrt for banken å miste en god kunde. Det er som regel billigere for banken å beholde en god kunde ved å gi et godt rentetilbud enn å lokke til seg en ny utenfra.

4. Fagorganisert? Husk å opplyse om du er medlem i en fagforening eller interesseorganisasjon. Flere foreninger har medlemsavtaler med banker som gir lavere rente.

5. Høy sikkerhet? Er lånet mindre enn 50 prosent av boligens verdi, bør du være spesielt oppmerksom. Flere banker har begynt med gullrenter for lån med svært god sikkerhet

6. Lavt lån? Har du «bare» igjen noen 100.000 kroner av lånet? Pass på at du ikke blir snytt av banken. Mange eldre kunder eller andre med lave lån, må ofte betale uforholdsmessig høye renter hvis de ikke følger med.

7. Prut! Hvorfor nøye seg med 2.5 prosent rente hvis du kan låne penger til 2,25 prosent? Ikke alle banker setter opp rentene like mye for alle kundegrupper. Noen øker renta mindre for enkelte programkunder, andre banker har prioritert de yngste kundene eller medlemmer i fagorganisasjoner. Sjekk på finansportalen.no hvordan ditt lån ligger an i forhold til landets beste banker. Senker du renta med 0,25 prosentpoeng for et lån på 3 millioner kroner, sparer du jo 7.500 rentekroner før skatt i året.

8. Bytt! Sist, men ikke minst: Hvis ikke banken din matcher konkurrentene, er det mye enklere å bytte enn du kanskje tror. Din nye bank ordner byttejobben, og du behøver som regel ikke å flytte alle konti til din nye bank.