SKOLEELEVER: Disse ungdommene forteller om hva unge bruker Paracet til. Fra venstre: Marcus Karlsen, Oskar Dahl, Nora Pedersen og Petter Faye-Wevle.
SKOLEELEVER: Disse ungdommene forteller om hva unge bruker Paracet til. Fra venstre: Marcus Karlsen, Oskar Dahl, Nora Pedersen og Petter Faye-Wevle. Foto: Tonje Hareland

eksperter advarer mot overforbruk:

Bruker smertestillende for å prestere på skolen

HELSEKONTROLLEN: Unge tar smertestillende forebyggende, men ekspertene advarer om at overdreven bruk istedet kan gi hodepine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny undersøkelse viser at én av fire i alderen 15 til 30 år har brukt paracetamol i løpet av den siste uken. Halvparten av dem gjør det for å forebygge smerter og ubehag.

Seks av ti sier også at det er vanlig at venner har paracetamol tilgjengelig. Det går fram av undersøkelsen som YouGov har gjort for Apotekforeningen.

– Ikke ta en pille for alt som er ille

Fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen er bekymret.

– Mange tenker at de kan ta en pille for alt som er ille og at de kan løse alle mulige problemer, men slik er det ikke, sier Faksvåg.

Stress på skolen

Helsekontrollen har snakket med ungdommer ved Mailand videregående skole om hvorfor det er så vanlig å ta smertestillende.

– Om man er støl for eksempel, man har vært på hardtrening dagen før og ikke vil gå som en and på skolen, så kan man ta seg en Paracet, forteller elev Petter Faye-Wevle.

– Det er nok noen som bruker det mot stress og for å gjøre det bedre på skolen, sier Oskar Dahl.

PPOULÆRT: Mange unge bruker paracetamol forebyggende. Foto: Une Marvik Hagen
PPOULÆRT: Mange unge bruker paracetamol forebyggende. Foto: Une Marvik Hagen

Marcus Karlsen tilføyer at det også kan hjelpe mot hvis man har en diskusjon med noen og man ikke vil takle det, så kan det hjelpe med smertestillende.

– Om man er i en konflikt med noen eller om det skjer noe så skolen må kontakte foreldrene dine, så kan en Paracet hjelpe mot stresset, sier Karlsen.

Ungdommene kan forstå hvorfor noen velger å ta smertestillende før smertene kommer.

– Altså hvis man har smerter eller vet det kommer så kan man ta en Paracet og heller fokusere mer på arbeidet, sier Nora Pedersen.

Ekspertene advarer

Faksvåg i Apotekforeningen sier at dette er smertestillende legemidler og ikke noe man bruker for å komme seg gjennom hverdagen. Han råder ungdom til å løse problemene man har som ungdom på andre måter enn smertestillende.

– Ikke bruk det forebyggende, men når du må og ta riktige doser. Føler du at du trenger mer så løs det på andre måter, frisk luft, vann – hva det måtte være, sier han.

– Vi vet at det er en del unge mennesker som tar smertestillende, kanskje ikke fordi de trenger det, men for å gi dem litt psykisk støtte, sier Steinar Madsen, fagdirektør ved Legemiddelverket.

Kan gi hodepine

Madsen påpeker at dette ikke er riktig bruk av medisinene og anbefaler å gå til legen eller helsesøster og snakke med dem.

– Dersom man bruker reseptfri smertestillende mer enn annenhver dag hver måned kan man få medikamentoverforbrukshodepine. Du får en motsatt effekt slik at pillene tar ikke bort smertene, men gjør de verre på sikt.

– Det er en bivirkning ca. 30-40.000 nordmenn har i dag fordi de har brukt for mye smertestillende, tilføyer Madsen.

Se reportasjen på Helsekontrollen torsdag kl 20.00, eller når du vil på TV 2 Sumo.