Panert lammeside med bakt blomkål

Wenche får besøk på kjøkkenet av lærling Paal Bassel og kjøkkensjef Christer Rødseth fra restaurant Vaaghals i Oslo. Sammen lager de panert lammeside med bakt blomkål.

Oppskriften er beregnet til 4 personer.

Lammeside:

  • Ca. 800 g lammeside uten ben eller ca 1 kg lammecarré
  • Ca. 75 g smør
  • 2-3 fedd hvitløk
  • Olje til steking
  • 3-4 ss persille eller ramsløkolje (se tips)

Panering:

  • 175 g hvetemel
  • 3 egg
  • 200 g panko (griljermel) eller brødrasp
  • Salt, pepper
  • 1 hel blomkål
  • 50-75 g smør (avhengig av størrelsen på blomkålen)
  • Salt og nykvernet pepper
  • Til pynt ca. 100 g ristede/lettstekte hasselnøtter
  • Frisk karse eller persille

Sånn gjør du:

Varm stekeovn til 140 grader.

BESØK HOS WENCHE: Wenche fikk besøk av Paal Bassel og Christer Rødseth på kjøkkenet onsdag.
BESØK HOS WENCHE: Wenche fikk besøk av Paal Bassel og Christer Rødseth på kjøkkenet onsdag.

Gni salt og pepper inn i kjøttet. Varm en stekepanne med olje og brun kjøttet godt på begge sider. Tilsett smør, knust/hakket hvitløk og øs det gylne smøret over kjøttet. Stikk inn et steketermometer og stek kjøttet videre i varm stekeovn, stek til steketermometer viser 54 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile i ca 30 min, før det paneres og stekes videre.

Mens kjøttet hviler stek blomkålen. Varm stekeovn til 200 grader. Rens blomkålen, legg i et ildfast fat og «smør» blomkålen inn med smør, salt og pepper og stek i stekeovnen i 20-30 min til den er mør og gyllen. Steketid avhengig av størrelse på blomkålen.

Panering av kjøttet: Vend det forsterke kjøttet først i hvetemel, deretter i sammenpisket egg og til slutt i pankomel/malt brød. Stek i stekepanne til paneringen er sprø og gyllen.

Hollandaise-saus:

  • 2 eggeplommer
  • 300 g usaltet smør
  • 1-2 ts sherryeddik ev sitronsaft
  • 2 ss vann
  • Salt og ev litt sitron etter smak

Sånn gjør du:

Smelt smøret og la «det hvite» synke til bunns, avkjøl litt og bruk kun det «klare» smøret til sausen.

Pisk sammen eggeplommer, eddik og vann i en kasserolle på middels varme. Massen/sausen må piskes konstant til det har nådd 80 grader, trekk kasserollen vekk fra platen(må ikke koke, da blir sausen kornete), pisk videre mens det klare smøret piskes inn til en luftig saus. Smak til med salt og ev litt sitron.

Hurtigversjon: Smelt smør og la det bli lett gyllent. La avkjøles til ca 50 grader. Pisk sammen egg, sherryeddik og vann, varm opp under pisking til ca. 50 grader. Trekk kasserollen vekk fra platen, tilsett det lett brunede smøret i en tynn stråle. Varm lett opp til ca 50 grader mens du pisker godt.

PANERT: Lammeside med bakt blomkål.
PANERT: Lammeside med bakt blomkål.