UTVALG: Det er duket for duell mellom Tine og Synnøve Finden når vi skal finne den beste brunosten. Disse fire brunostene er testet.
UTVALG: Det er duket for duell mellom Tine og Synnøve Finden når vi skal finne den beste brunosten. Disse fire brunostene er testet. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen

Soleklar vinner i brunost-testen

Én av produsentene vinner i begge kategorier, når ekspertpanelet smaker på både fløtemysost- og gudbrandsdalsost-typene fra Tine og Synnøve Finden.

Testpanelet består av statsbudeia Bodil Nordjore, Joachim Raade, som driver Raades hagekafe i Oslo, og matblogger Marit Røttingsnes Westlie. Alle har et godt forhold til norsk tradisjonsmat.

– Jeg er en lidenskapelig brunostelsker fordi det er et godt håndverk. Det er mat med tid og kunnskap, sier Nordjore.

Røttingsnes Westlie, som står bak bloggen FruTimian.no, forbinder brunosten med mange gode barndomsminner.

– En matpakke med brødskive og brunost er alltid en vinner når man er ute på tur, sier hun.

Hva er forskjellen?

Testpanelet skal kåre en smaksvinner i hver kategori, både fløtemysost og Gudbrandsdalsost.

Statsbudeia Nordjore forklarer hva som egentlig er forskjellen på de to typene. Hovedingrediensen i brunost er myse, og myse er naturlig rik på melkesukker.

– I dag blir fløtemysosten laget av myse fra kumelk, og så tilsetter man fløte fra ku. Da kan man regulere fettinnholdet i osten når den er ferdig. Gudbrandsdalsost blir laget av både kumelk og geitemelk. Så kan du variere hvor sterk, mild eller fet du vil ha den ved å tilsette fløte til mysen, sier hun.

TESTPANEL: Testpanelet består av Marit Røttingsnes Westlie, Joachim Raade og Bodil Nordjore. Foto: Renold T. Christopher.
TESTPANEL: Testpanelet består av Marit Røttingsnes Westlie, Joachim Raade og Bodil Nordjore. Foto: Renold T. Christopher.

Testpanelet vet hvordan en god brunost skal smake.

– Den skal være akkurat fin passe på fargen. Den skal være akkurat passe sterk, den skal være akkurat passe søt, og den skal ikke være sandete, ikke kornete, og den skal henge godt i hop på ostehøvelen, sier Bodil Nordjore til Matkontrollen.

– En god brunost må være søt og passe myk. Og så synes jeg at den ikke skal være kornete, sier Røttingsnes Westlie.

Etter å ha smakt på alle produktene er de enige om at Tine sine brunoster smaker best.

Tine vinner i begge kategoriene

– Jeg synes Tine Gudbrandsdalsost er fyldigere i smaken. Den var lang i smaken. Den var bittelite finere i konsistens enn Synnøve Finden sin ost, og den tålte å ligge på tallerkenen lengst, sier Nordjore.

– Synnøve Finden Fløtemysost var smakløs og klabbete, og ikke helt det jeg forbinder med en god ost, sier statsbudeia til Matkontrollen.

– Jeg synes Synnøve Finden Gudbrandsdalsost er en god ost som jeg fint kan bruke på nystekte sveler. Men jeg synes Tine Gudbrandsdalsost hadde bedre smak. Den har mye mer ostesmak, smaken varte også litt lengre synes jeg, sier Joachim Raade, som driver Raade`s hagekafe.

Røttingsnes Westlie synes ikke det er store forskjeller på Gudbrandsdalsost-typene.

– Men jeg synes Tine Gudbrandsdalsost smaker bedre. Den har mørkere farge, luktet best og hadde lenger smak, selv om dem var ganske like, så synes jeg Tine sin var best.

Hun foretrekker også Tine Fløtemystost fremfor Synnøve Finden sin.

– Tine Fløtemysost hadde en kjempefin farge. Den hadde en veldig fin konsistens som luktet godt, smakte godt og hadde en lang smak. Mens Synnøve Finden Fløtemysost var kjip, sier hun til Matkontrollen.

Ifølge panelet har både Tine sin Gudbrandsdalsost og Fløtemysost litt mørkere farge enn Synnøve Finden sine oster.

– Jeg tror litt av årsaken til at vi ser forskjell på fargene er at den ene er kokt litt lenger, sånn at du får uttelling for i smak for karamelliseringen, sier Bodil Nordjore.​

VINNER: Etter å ha smakt på alle produktene er de enige om at Tine sine brunoster smaker best. Foto: Renold T. Christopher.
VINNER: Etter å ha smakt på alle produktene er de enige om at Tine sine brunoster smaker best. Foto: Renold T. Christopher.