Serien, som blir omtalt som et fenomen, er den første og mest sette situasjonskomedien på kommersielt fjernsyn i Norge.

I år feirer de at det er 25 år siden første episode gikk på skjermen.

Og selv i dag, så mange år etter, er det fortsatt mange som tyr til serien for litt lett underholdning.

– Det er veldig stor interesse omkring den serien enda, og det er egentlig helt utrolig, sier skuespiller Nils Vogt (70) til TV 2.

De fleste kjenner Vogt som karakteren «Karl» i serien. En hissigpropp som det er lett å bli glad i.

– Karl er kjent for temperamentet sitt, og vi merket fort da vi lagde serien at folk likte når jeg ble sinna. Og for meg var det egentlig ganske morsomt å spille en sånn utagerende type, forteller Vogt.

– Har du noe Karl i deg selv?

– Noe må det jo være siden jeg henter det opp, men jeg er en doven skilpadde i forhold til Karl. Jeg har ikke det samme temperamentet som han, for han hisser seg opp for alt.

Alltid publikum tilstede

Vogt tror at det er flere grunner til at serien både var, og er så populær. En av årsakene er måten serien ble produsert på, ifølge skuespilleren.

De valgte nemlig å amerikanisere serien ved å ha publikum i studio under hver eneste innspilling.

– Vi hadde nesten en liten teaterforestilling en gang i uken som vi spilte inn. Serien fikk en egen atmosfære og en stemning med publikum i studio, forteller han.

Vogt tror at dette har bidratt til å forme seersuksessen.

– Det inspirerte oss. Vi fikk jo svar på tiltalen med en gang. Så måtte vi korrigere dersom responsen fra publikum var dårlig. Og den stemningen i studio overførte vi til stuene.

– Dere kjørte ikke latterbokser eller?

– Å neineinei, det var helt forbudt, sier en munter Vogt.

Målet til med serien var å treffe nordmenn med sin enkle humor. Det har de klart med god margin, noe som overrasker Vogt.

– Intensjonen vår var at den skulle favne veldig bredt, og det gjorde den, for den fikk jo helt vanvittige seertall. Den ble veldig populær. Det er et mysterium for meg at den har sånn liv 25 år etter, forteller 70-åringen.

– Et muntert tilbakeblikk

For et halvt år siden ringte mannen bak serien, Tore Ryen, til sin tidligere kollega. Han mente at en markering av 25 års jubileet var på sin plass. Vogt var skeptisk, men lot seg overbevise.

Kort tid etter satte de seg derfor ned og skrev en mimreforestilling. Men til Vogts store fortvilelse ble Ryen alvorlig syk rett før premieren og forestillingene ble avlyst. Dermed ble det bestemt at Vogt skulle holde forestillingene alene.

– Tore og jeg skulle opprinnelig ha en dialog og mimre i sammen. Men når jeg får oppgaven alene får den en litt annen vinkling, sett fra mitt ståsted. Det er lenge siden og jeg har lagt det bak meg, men det knytter seg gode minner til den produksjonen. I stedet for å kalle det et show, vil jeg heller kalle det for et muntert tilbakeblikk.