Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Matkontrollen har smakstestet ti ulike leverposteier ved hjelp av et ekspertpanel og et familiepanel. Og ifølge de to panelene er det stor smaksforskjell.

Se resultatet nederst i artikkelen.

– Det skal smake lever

Matblogger og kokebokfortfatter Jan Henrik Syversen er en av ekspertene i ekspertpanelet. Han har klare meninger om hvordan en god leverpostei skal smake.

– Den skal ha god konsistens, og den skal smake lever og gode krydder, sier Syversen til Matkontrollen.

I ekspertpanelet finner vi også kjøkkensjef på Vintage-Kitchen Heini Petersen. Petersen, som er dansk, er vant med grov, hjemmelaget leverpostei.

– Leverposteien må ha riktig konsistens. Den må ikke ha konsistensen til en paté, sier Petersen.

Se Matkontrollen på TV 2 torsdag klokken 20.00 eller allerede nå på TV 2 Sumo.

– Det er stor forskjell

Matkontrollens familiepanel består av familien Davidsen kjent fra tv-programmet Bloggerne.

– Jeg vet det er stor forskjell på leverpostei, sier blogger Anne Brith Davidsen.

Hos blogger-familien er leverpostei et populært pålegg. Foto: Marte Pettersen
Hos blogger-familien er leverpostei et populært pålegg. Foto: Marte Pettersen

Davidsen smakstestet de samme leverposteiene som ekspertene, sammen med datteren Annika og sønnen Espen.

– Grovhakket favoritt hos ekspertene

Etter å ha smakt seg gjennom ti leverposteier fant ekspertpanelet sin favoritt: Leverposteien fra Jacobs utvalgte.

– Den var mye grovere enn de andre, sier Syversen til Matkontrollen.

Petersen synes leverposteien fra Jacobs hadde en fin stekeskorpe og at den så appetittlig ut. Leverposteien endte på en sterk firer hos ekspertpanelet.

– Det er en sekser!

Men, det var ikke Jacobs som ble familiens favoritt. Det var den kjente gule boksen fra Stabburet som stakk av med førsteplassen hos barnefamilien.

Slik er smakstesten gjort:

  • Smakstesten var en blindtest.
  • Leverposteiene ble servert med brød ved siden av.
  • Panelene drakk vann mellom hver leverpostei.
  • Etter hver smak ga panelene poeng fra 1-6.

– Det er en klar sekser, sier Annika og Espen etter å ha smakt på Stabburets leverpostei.

EKSPERTPANELETS VURDERING
LEVERPOSTEI POENG
Jacobs Grovhakket leverpostei 4 + 
Mills Ovnsbakt leverpostei 4
Stryhns Dansk leverpostei 3
Gilde Fin og Fersk leverpostei
Prima leverpostei 2,5
Tulip Dansk Grov leverpostei 2,5
Gilde Ovnsbakt leverpostei 2
Stabburet leverpostei 
Gilde Go & Mager leverpostei
Grøstad Grov leverpostei

 

FAMILIEPANELETS VURDERING
LEVERPOSTEI  POENG
Stabburet leverpostei  5,3 
Gilde Fin og Fersk leverpostei  5
Jacobs Grovhakket leverpostei 4,6
Mills Ovnsbakt leverpostei 4
Gilde Go & Mager leverpostei 3,6
Prima leverpostei 3,3
Gilde Ovnsbakt leverpostei 3
Grøstad Grov leverpostei  2,3
Stryhns Dansk leverpostei 2
Tulip Dansk Grov leverpostei 1