Skolebrød og rundstykker med gulrøtter
Det er den store bakedagen på kjøkkenet i dag – noe sunt og noe godt.
Hva med lune rundstykker til frokost og smakfulle skoleboller til ettermiddagen?
Rundstykker med gulrøtter
- 2 gulrøtter
- ca 1 ¼ l grovbakstmel eller 1 l fint hvetemel tilsatt 2 dl havregryn
- 1 pk gjær
- 2 ts salt
- 1 boks kesam, mager
- ca 3 dl vann
Skrell og riv gulrøttene fint opp.
Bland mel, tørrgjær, salt og krydder i en bakebolle. Tilsett fingervarmt vann og kesam. Elt sammen, 4-5 min, til en glatt deig, tilsett eventuelt litt mer mel. Dekk med kjøkkenhåndkle eller tre en bærepose over bakebollen. Sett til heving i 40-50 min til deigen er dobbelt størrelse.
Ta deigen ut på et melet bakebord. Elt sammen og del i biter og trill ut til rundstykker (eller form til to runde eller avlange brød). Legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk til og sett til heving i 45-50 min.
Stek i varm stekeovn 225 °C i 12-15 min på midterste rille for rundstykker eller på nederste rille i 40-45 min ved 200 °C for større brød.
Avkjøl på rist.
Lag gjerne dobbel porsjon, fine å fryse.
Skolebrød med havre og gulrøtter
For glutenfri: Bruk den glutenfrie bolleblandingen til Det glutenfrie verksted (kjøpes på dagligvarebutikk) eller erstatt hvetemel med Semper halvgrovt glutenfritt mel og glutenfrie små havregryn.
Melkefri: Erstatt melk med vann og smør med margarin uten salt og melk.
Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.
- ca 800 g hvetemel
- 200 g små havregryn eller havremel
- 125 g sukker
- 1 egg kan sløyfes for de som ikke tåler egg, erstattes med 1 dl melk/vann
- 1 pakke gjær
- 2 ts kardemomme
- 1 ts salt
- 6 dl melk
- 100 g mykt smør
- 2 mellomstore gulrøtter, finrevet
- 1 pk vaniljekrem (Piano) til fyll
- Melis
- Kokos til dryss
Ha alt det tørre i bakebollen. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og eggene til fingervarm (ca 30 °C). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye! Elt deigen i kjøkkenmaskin i 12-15 min.
Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min, tilsett finrevet gulrøtter de siste 3-4 min av eltingen.
Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time.
Ta deigen ut på bakebordet og form til runde boller som settes i bakepapirkledt stekebrett/langpanne. Sett bollene med 1½ -2 cm avstand mellom hver bolle, slik at de eser sammen ved etterheving.
Dekk med et klede og etterhev ca. 1 time.
Lag en fordypning i hver bolle og legg på 1 ts med vaniljekrem og stek på midterste rille i varm stekeovn 200 °C i 15-20 min.
Vaniljekrem
- 4 eggeplommer
- 1/2 dl sukker
- 4 dl melk
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ss maisennamel
Bland eggeplommer, sukker, melk og vaniljesukker. Visp inn maisenna til klompefri blanding i en kasserolle.
Sett på platen og varm opp.
Rør om til sausen tykner ved middels varme. Dekk med plastfilm og avkjøl (sett i kaldt vann).