SORG: Donatella Versace og hennes 11 år gamle datter i begravelsen til Gianni Versace i 1997.
SORG: Donatella Versace og hennes 11 år gamle datter i begravelsen til Gianni Versace i 1997. Foto: Luca Bruno / AP Photo

Den utrolige historien om familien Versace

Seriemord, sex-skandaler, 11 år gamle milliardærer og narkotikamisbruk har preget familieimperiet Versace.

Tirsdag 25. september ble motehuset Versace kjøpt opp av Michael Kors for over to milliarder amerikanske dollar, skriver The Telegraph. Det er over 16 milliarder norske kroner.

Donatella Versace er for mange kjent som selve fjeset på det ikoniske motehuset.

Det er midlertidig broren hennes, den italienske motemogulen Gianni Versace, som er skaperen bak merket.

Fram til 1997 var det han som styrte designmerket, helt til en skjebnesvanger sommerdag.

Designer fra barndommen

STOR: Gianni Versace med modellene Naomi Campbell og Claudia Schiffer.
STOR: Gianni Versace med modellene Naomi Campbell og Claudia Schiffer. Foto: P Castaldi / AP Photo

Gianni Versace ble født en desemberdag i 1946 i Reggio di Calabria, sør i Italia. Der vokste han opp med sin bror Santo Versace og sin søster Donatella Versace.

Giannis mor var en syerske, og det var i barndomshjemmet han fikk sine første lærdommer om mote. Han gikk videre til å studere arkitektur før han flyttet til Milano for å arbeide i motebransjen i en alder av 26.

Etter en suksessfull karriere som designer for ulike prestisjemerker, åpnet han sin egen butikk i Milano i 1978, i Via della Spiga, som er en av byen viktigste gater innen mote.

Drept av seriemorder

Vi spoler 20 år frem i tid. Versace har nå blitt ett av verdens største motemerker. Gianni Versace ble kjent for sine dristige fasonger, dyriske mønstre og sterke farger.

Han var en evig rival til motemerket Giorgio Armani, og det ble et kjent ordtak at «Armani kler opp kona, Versace kler opp elskerinnen».

Den 15. juli 1997 var Gianni Versace på vei inn i villaen sin i Miami Beach. Han var blitt 50 år gammel, og hadde vært i et forhold til partneren sin i 15 år. Hver dag sendte Gianni assistenten sin til den nærmeste kafeen for å hente morgenavisen og en kopp kaffe. Denne dagen tok han turen selv.

På vei hjem fra strandpromenaden den skjebnesvangre dagen ble han skutt og drept av seriemorderen Andrew Cunanan.

SERIEMORDER: Ingen vet hvorfor Andrew Phillip Cunanan drepte Gianni Versace.
SERIEMORDER: Ingen vet hvorfor Andrew Phillip Cunanan drepte Gianni Versace. Foto: AFP Photo / FBI

Seriemorderen

Andrew Cunanan drepte minst fem personer før han tok sitt eget liv i en husbåt, bare åtte dager etter drapet på Versace.

Han var besatt av designeren, og skrøt ofte av at han kjente Gianni. I ettertid er det usikkert om de to faktisk har møttes. I en artikkel i Vanity Fair i 1997 ble det hevdet at de to møttes i San Fransisco i 1990.

Flere øyevitner har fortalt at de begge var aktive i en lukket sirkel for sexkjøp. Cunanan var kjent for å gå fra den ene rike eldre mannen til den andre. Familien har hardnakket nektet at seriemorderen og Versace noengang møttes.

Giannis begravelse var stjernespekket. Kjendiser som Elton John, Karl Lagerfeldt, Naomi Campbell og Prinsesse Diana var til stede. En drøy måned etter begravelsen døde Diana i en bilulykke.

Store verdier

Da han døde var firmaet verdt 6,6 milliarder norske kroner. Versace hadde på det tidspunktet 130 butikker rundt om i verden. Etter Giannis død ble det kjent at han etterlot 50 prosent av alle sine verdier til sin 11-år gamle niese.

SORG: Allegra og Daniel Versace arvet mye fra sin kjente onkel. Blant kunstsamlingen Daniel arvet, var det verk av Pablo Picasso.
SORG: Allegra og Daniel Versace arvet mye fra sin kjente onkel. Blant kunstsamlingen Daniel arvet, var det verk av Pablo Picasso. Foto: Stefano Cavicchi / AP Photo

Allegra Versace, datteren til Donatella, var onkelens øyensten. Like før han ble skutt og drept av seriemorderen Cunanan, ble Gianni diagnostisert med ørekreft, så det spekuleres i om han skrev niesen inn i testamentet vel vitende om at hun ble en ung arving.

Broren Daniel arvet den store kunstsamlingen. Som 11-åring ble Allegra kastet inn i et liv fylt med sorg etter dødsfallet til sin kjære onkel. Hun ble også fulgt av livvakter døgnet rundt.

Familieimperium

Før Gianni døde eide søsteren Donatella Versace og broren Santo Versace henholdsvis 20 og 30 prosent av moteimperiet. Det sies at Gianni etterlot de siste 50 prosentene til niesen på grunn av stadige krangler mellom sine to søsken.

Da Allegra fylte 18 år fikk hun utbetalt verdiene på omtrent 4 milliarder kroner.

Livet som en rik arving med kjente foreldre skulle derimot ikke unngå Allegra. Hun ble født inn i et familieimperium med en mor som var kokainavhengig, og før tenåringene hadde hun mer penger enn hun kunne bruke resten av livet.

RAMPELYSET: Det er vanskelig å oppdrive bilder av Allegra Versace. Her fra 2008.
RAMPELYSET: Det er vanskelig å oppdrive bilder av Allegra Versace. Her fra 2008. Foto: Evan Agostini / AP Photo

Arvingen

Som arving for et imperium hun aldri ba om, har Allegra vært tilbaketrukket fra omverden. I 2011 sa hun til den italienske avisen La Repubblica:

– Over alt annet, så ønsket jeg én ting – å være ingen, å ikke bli gjenkjent, å ikke bli jaktet på.

Den nå 32 år gamle Allegra Versace har i mange år slitt med anoreksi. i 2012 gikk Donatella offentlig ut og snakket om datterens sykdom

– Vår datter Allegra har slitt med anoreksi, en veldig alvorlig sykdom, i mange år. Hun får den beste medisinske hjelpen for å overkomme denne sykdommen, uttale Donatella.

Gjennom årenes løp har det vært usikkert om hun egentlig ha arbeidet ved motehuset hun arvet som 11-åring. Kanskje kan det nylige salget hjelpe den unge arvingen å nå sitt mål – å være ingen.