Vi feirer de norske eplene!

Eplemuffins, eplechutney og hjemmelaget eplemos står på menyen.

God morgen Norge feirer de søte, syrlige og norske eplene.

Eplemuffins med sitronglasur

  • 2 egg
  • 1 ½ dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ¼ dl hvetemel
  • 50 g smeltet smør
  • 150 g hvetemel
  • 2-3 epler + ¼ dl hvetemel

Varm stekeovn til 200 ºC.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt vekselvis inn det tørre med smeltet smør, rør inn finhakkede epler og 2 ts sitronsaft helt til slutt.

Fyll muffinsformer ¾ fulle og stek på midterste rille i varm stekeovn 200 ºC i ca 15 min.

Rør melis ut i litt sitronsaft og smør på de avkjølte muffinsene.

Eplechutney

Denne smaker godt til stekte svinekoteletter, sprøstekt svineribbe eller stekt kylling (hel eller filet). Eplechutney smaker også godt som tilbehør til smakfull lagret ost.

Fyll den varme chutneyen på rene/sterile glass og lukk straks med rene lokk.

Sur-søt krydret eplechutney smaker godt til stekt svinekjøtt, kylling eller kalkun.

  • ca 700 g syrlige epler
  • 1 mellomstor løk, finhakket
  • ½ -1 rød chili, uten frø, finhakket
  • 2-3 ts finhakket hakket frisk ingefær (3 ts sterkere på smak)
  • 1-2 kanelstenger
  • 2 stjerneanis
  • 2-3 stk nellikspiker
  • ca 1 dl rosiner
  • 1 ts sennepsfrø (kan sløyfes)
  • ½ dl eplesidereddik
  • ca 1 dl sukker, gjerne brunt (smak deg fram, mengden sukker er avhengig av hvor sure/ søte eplene er)

Skrell og del eplene i biter (fjern stilk og kjernehus).

Rens og hakk opp løk og finhakk chili.

Bland alt i en kasserolle og kok opp under omrøring, la småkoke uten lokk i 30-40 min, rør om en gang i mellom. Fyll på rene glass, avkjøl og sett på lokk. Oppbevar i kaldkjeller eller helst i fryseboks.

Eplemos med biter

  • ca 2 kg skrelte epler uten kjernehus
  • 2 dl vann
  • 200-300 g sukker, smak deg fram
  • 2-3 ts sitronsaft (for farge og holdbarhet)

Skrell og del epler i biter (kjernehus fjernes). Kok opp sammen med vann og sitronsaft rør om en gang imellom slik at det ikke legger seg ved i bunnen. Kok til eplene begynner å mose seg, ca. 15-20 minutter. Det kan godt være noen eplebiter igjen.

Rør inn sukker, smak deg fram. Kok opp og la småkoke ca 5 min.

Fyll på varme sterile glass med tett lokk, avkjøl og oppbevar kaldt og mørkt. Eller bokser med lokk, avkjøl og sett i fryseboksen.

NORSKE EPLER: Epler kan brukes til så mangt. Foto: TV 2
NORSKE EPLER: Epler kan brukes til så mangt. Foto: TV 2