POPULÆR: På lista over de topp ti solgte sportsdrikkene i Norge kapret Nocco halvparten av plassene.
POPULÆR: På lista over de topp ti solgte sportsdrikkene i Norge kapret Nocco halvparten av plassene. Foto: Marit Eide / Matkontrollen

har dobbelt så mye koffein som red bull:

Slår alarm om trend-drikk: – Kan gi skadelig effekt

Matkontrollen (TV 2): Vitaminer, koffein og BCAA er noe av innholdet i en boks Nocco. Er det så sunt som det høres ut som? Nei, mener ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Energidrikken Nocco har blitt svært populær, og da særlig blant trenings-interesserte fordi den inneholder BCAA.

Doktor i idrettsvitenskap, Therese F. Mathisen, har den vitenskapelige forklaringen på hva det er.

– BCAA er en forkortelse for branched-chain amino acid. På norsk heter det forgrenede aminosyrer. Disse er med på å bygge opp proteiner, og som veldig mange er opptatt av fordi det gir bedre muskelvekst, sier Mathisen til Matkontrollen.

Se Matkontrollen på TV 2 torsdag klokken 20.00 eller på TV 2 Sumo allerede nå.

– Har hauset opp effekten

Totalt finnes det ni essensielle aminosyrer. At de er essensielle betyr at dette er aminosyrer som kroppen ikke klarer å lage selv. Derfor må vi tilføre de gjennom mat og drikke. BCAA består av tre av disse aminosyrene – nemlig leucin, isoleucin og valin.

Det er særlig leucin i BCAA som trekkes frem som gunstig for muskelbygging og som har gjort det til et så populært proteintilskudd.

– Jeg tror at det startet med noen tidlige studier som viste tegn til effekt på muskelbygging, blant annet. Så har man hauset det litt opp, forteller Mathisen.

– Virker nesten ingenting

– I etterkant ser man at bedre kontrollerte og designede studier sliter med å vise til noen suveren effekt av dette tilskuddet. Snarere tvert imot virker det nesten ingenting, eller kanskje i noen tilfeller har vi sett at det virker dårligere enn vanlig proteintilskudd, utdyper hun.

KRITISK: Doktor i idrettsvitenskap, Therese F. Mathisen, er kritisk til innholdet i en boks Nocco. Foto: Marit Eide / Matkontrollen
KRITISK: Doktor i idrettsvitenskap, Therese F. Mathisen, er kritisk til innholdet i en boks Nocco. Foto: Marit Eide / Matkontrollen

Dette er personlig trener med master i idrettsernæring, Martin Norum, enig i.

– Det er ingenting som tyder på at tilskudd av BCAA fører til bedre prestasjon, bedre muskelvekst eller bedre treningsresultater over tid, forteller Norum.

Han mener at det er enkelt å få i seg de aminosyrene man trenger gjennom vanlig kosthold.

– Det er et bedre valg å spise helt normal mat, og det er ikke noe komplisert å få dekket behovet for aminosyrer i det hele tatt, sier Norum til Matkontrollen.

Les hva Nocco svarer lenger ned i saken.

Vitaminoverskudd kan gi skadelig effekt

Men det er ikke bare BCAA i energidrikken. På innholdslista står blant annet grønn teekstrakt, koffein og seks ulike vitaminer. Dette er noe som Mathisen stiller spørsmål ved.

– Da kan man spørre hvorfor de putter vitaminer oppi. Hva er hensikten med det? Har de noen tanker om at disse vitaminene skal gjøre noe med energinivået eller prestasjonsevnen etter inntak av slik drikke? På det finner vi ingen dokumentasjon om effekt, sier Mathisen.

– Så det er ikke prestasjonsfremmende, men det kan ikke skade med litt ekstra vitaminer?

– Jo, i noen tilfeller skader det å tilføre ekstra vitaminer. Det kan skje hvis du spiser et kosthold som gir deg såpass rikelig av det vitaminet, slik at dette her gir et overskudd som kan gi skadelig effekt, forteller Mathisen.

Også dette er Norum enig i.

– De har jo tilsatt litt forskjellige vitaminer og grønn te ekstrakt og koffein, men ingen av disse næringsstoffene er nødvendige når man spiser vanlig mat, som de fleste som bruker sånne produkter gjør. Det eneste som er prestasjonfremmende i dette produktet, akutt vel og merke, er koffein.

Advarer mot en "kunstig high"

I Norge kan man kjøpe seks ulike smaker av Nocco, og fem av disse inneholder koffein. Én vanlig Nocco-boks inneholder 180 mg koffein. Dette er over dobbelt så mye som i en vanlig boks Red Bull (red.anm: En vanlig boks Red Bull er noe mindre (250 ml) enn en vanlig boks Nocco (330 ml)).»

MYE KOFFEIN: Personlig trener Martin Norum mener at det bør bli mer oppmerksomhet rundt energidrikker sine skadelige effekter. Foto: Marit Eide / Matkontrollen
MYE KOFFEIN: Personlig trener Martin Norum mener at det bør bli mer oppmerksomhet rundt energidrikker sine skadelige effekter. Foto: Marit Eide / Matkontrollen

– Hvis man i tillegg til et høyt koffeininntak fra kaffe, bruker et slikt produkt én eller flere ganger om dagen kan det ha skadelige effekter. Det bør kanskje bli litt mer oppmerksomhet rundt at energidrikker i utgangspunktet ikke er noe vi burde bruke mye av, sier Norum.

– Når produktet retter seg mot unge mennesker som trener mye, og man hele tiden skal gå rundt på en sånn "kunstig high" av å ha masse koffein i blodet er det ikke spesielt positivt, legger han til.

Også Mathisen er bekymret for hvem som drikker slike energidrikker:

– Koffeininnholdet kan raskt komme for høyt i forhold til barn og unges anbefalte inntak. Da er det også urovekkende og se at det er barn og unge som står for den store veksten i salg av slike produkter.

– Kan det være farlig å drikke i forbindelse med trening?

– Jeg har lyst til å si umiddelbart ja, det kan være farlig å drikke, sier hun.»

Bruker treningsprofiler i markedsføringen

Nocco markedsfører blant annet produktene sine i sosiale medier. På bildedelingstjenesten Instagram kan man se veltrente treningsprofiler posere med boksene.

– De betales nok godt eller sponses med produkter. Så blir andre påvirka fordi de vil assosieres med den kulturen eller det miljøet. Eller så håper de at dette skal medføre at de skal komme skrittet nærmere at de skal se ut som dette forbildet, mener Mathisen.

Nocco selv nevner ikke de spesifikke helseeffektene man får av å innta produktene deres på nettsiden sin, men man kan se bilder av muskuløse mennesker i treningssituasjoner.

– Jeg synes det er uheldig at både Nocco og andre tilsvarende produsenter av BCAA impliserer at det har en effekt, sier Norum.

– De sier ikke så veldig mye direkte i markedsføringen sin, men de sier likevel veldig mye gjennom hvem de sponser og hva slags profiler de bruker til å vise frem produktene, utdyper han.

Noccos svar på kritikken

Nocco ønsker ikke å stille til intervju, men skriver følgende i en e-post til Matkontrollen:

– Våre produkter følger EU-reglene for mat, samt retningslinjene til EFSA. Det finnes vitenskapelige studier som viser at BCAA har en stimulerende effekt på musklene. Påstanden om at den kan være farlig å drikke på grunn av koffeinmengden er kraftig overdrevet, da EFSA har vurdert det trygt å innta opptil 200 mg koffein i én dose. Enkeltpersoner med en oppfatning får stå for den, men vi kan konstatere at deres oppfatning avviker fra EFSA sin vurdering.

– Vi henvender oss ikke til barn og unge, men mot aktive voksne. Der er vi ekstremt tydelige - både i merkingen på boksen, i vår kommunikasjon og i de sammenhengene vi synes i. Mengden vitaminer i produktet er små, og det finnes ingen risiko med mindre man også bruker rene kosttilskudd med ekstra vitaminer.