Bruschetta, pazanella og caprese med norske tomater

Vind og regn har gjort at reporter Sonja og Wenche har søkt ly i Wiig Gartneri på Klepp på Jæren. Der bugner det av søte, norske tomater.

Bruschetta: Sprøstekt brød med hvitløk, toppet med frisk tomat og basilikum. Nydelig som forrett, smårett eller som en tapasrett. Uttales: Brusketta.

  • 4 skiver lyst brød
  • 2 ss olivenolje
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 3 -4 tomater
  • 2 -3 ss finhakket frisk basilikum
  • 2 ss olivenolje
  • Flaksalt og grovmalt pepper

Skjær brød i skiver og stek brødskivene på begge sider i en varm stekepanne med olje til det blir sprøtt og gyllent.

Legg skivene over på en tallerken med tørkepapir slik at fettet renner av.

Skjær hvitløk i to og gni hvitløken på de sprøstekte skivene. Del tomatene i båter/biter (noen velger å ta ut kjernene). Skjær tomatkjøttet i små terninger. Finhakk basilikum. Bland tomatterninger og finhakket basilikum sammen i en bolle sammen med god olivenolje. Smak til med salt og grovkvernet pepper. Anrett tomatsalaten på de sprø brødskivene rett før servering.

Panzanella: Denne klassiske salaten kommer fra Toscana. Den kan varieres i det uendelige med alt fra løk og kapers, ansjos og agurk – det avhenger av tradisjonen fra familie til familie.

  • 1⁄2 kg små tomat
  • 1⁄2 kg små plommetomat
  • 1 bunt liten frisk basilikum
  • 5 skiver brød
  • 2 ss olivenolje til steking

Dressing:

GOD HJELP: La barna hjelpe til på kjøkkenet. Lars André Wiig hjalp Wenche i dag. Foto: TV 2
GOD HJELP: La barna hjelpe til på kjøkkenet. Lars André Wiig hjalp Wenche i dag. Foto: TV 2
  • 6 ss virgin olivenolje
  • 1-2 ts sitronsaft eller 2-3 ts balsamicoeddik
  • salt og pepper

Skjær brødskivene i terninger, vend i olje og stek de sprø og gylne i en stekepanne med 1-2 ss olivenolje og 1 knust fedd hvitløk. Skyll og del tomatene i båter/biter.

Caprese: En klassisk italiensk salat med tomat og mozzarella. Perfekt som antipasto, altså forrett, men kan også serveres som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt. ​​

Del tomater i skiver og mozzarella i skiver og legg taksteinsvis med friske basilikumblader. Ringle over olivenolje og litt balsamicoeddik, flak salt og grovmalt pepper. Server nylaget eventuelt med tynne skiver spekeskinke.

TOMATER: Tomater kan brukes til så mangt. Foto: TV 2
TOMATER: Tomater kan brukes til så mangt. Foto: TV 2