Bruschetta, pazanella og caprese med norske tomater
Vind og regn har gjort at reporter Sonja og Wenche har søkt ly i Wiig Gartneri på Klepp på Jæren. Der bugner det av søte, norske tomater.
Bruschetta: Sprøstekt brød med hvitløk, toppet med frisk tomat og basilikum. Nydelig som forrett, smårett eller som en tapasrett. Uttales: Brusketta.
- 4 skiver lyst brød
- 2 ss olivenolje
- 1 fedd finhakket hvitløk
- 3 -4 tomater
- 2 -3 ss finhakket frisk basilikum
- 2 ss olivenolje
- Flaksalt og grovmalt pepper
Skjær brød i skiver og stek brødskivene på begge sider i en varm stekepanne med olje til det blir sprøtt og gyllent.
Legg skivene over på en tallerken med tørkepapir slik at fettet renner av.
Skjær hvitløk i to og gni hvitløken på de sprøstekte skivene. Del tomatene i båter/biter (noen velger å ta ut kjernene). Skjær tomatkjøttet i små terninger. Finhakk basilikum. Bland tomatterninger og finhakket basilikum sammen i en bolle sammen med god olivenolje. Smak til med salt og grovkvernet pepper. Anrett tomatsalaten på de sprø brødskivene rett før servering.
Panzanella: Denne klassiske salaten kommer fra Toscana. Den kan varieres i det uendelige med alt fra løk og kapers, ansjos og agurk – det avhenger av tradisjonen fra familie til familie.
- 1⁄2 kg små tomat
- 1⁄2 kg små plommetomat
- 1 bunt liten frisk basilikum
- 5 skiver brød
- 2 ss olivenolje til steking
Dressing:
- 6 ss virgin olivenolje
- 1-2 ts sitronsaft eller 2-3 ts balsamicoeddik
- salt og pepper
Skjær brødskivene i terninger, vend i olje og stek de sprø og gylne i en stekepanne med 1-2 ss olivenolje og 1 knust fedd hvitløk. Skyll og del tomatene i båter/biter.
Caprese: En klassisk italiensk salat med tomat og mozzarella. Perfekt som antipasto, altså forrett, men kan også serveres som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt.
Del tomater i skiver og mozzarella i skiver og legg taksteinsvis med friske basilikumblader. Ringle over olivenolje og litt balsamicoeddik, flak salt og grovmalt pepper. Server nylaget eventuelt med tynne skiver spekeskinke.