Matkontrollen har sjekket noen av de nyeste produktene til Tine og Q-meieriene, og sammenlignet med deres andre meieriprodukter.
Matkontrollen har sjekket noen av de nyeste produktene til Tine og Q-meieriene, og sammenlignet med deres andre meieriprodukter. Foto: Renold T. Christopher

MATKONTROLLEN:

Proteinproduktene inneholder mindre protein enn vanlige produkter

Flere av «proteinproduktene» Matkontrollen har undersøkt inneholder like mye eller mindre protein enn lignende produkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer stadig nye meieriprodukter som skal ha mye protein i seg, og produsentene vil at du skal spise proteinpudding og drikke proteinvann. Men trenger vi slike produkter?

Det er klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist veldig skeptisk til. Hun har sett nærmere på flere produkter som Tine og Q-meieriene står bak.

– I det store og det hele er det ganske unødvendig for folk flest. Vi i Norge får nok proteiner gjennom vanlig mat, sier hun til Matkontrollen.

Men hvor proteinrikt er egentlig proteinvannet og de andre proteinprodukene?

Ikke mer proteiner

​Matkontrollen har sjekket noen av de nyeste produktene til Tine og Q-meieriene, og sammenlignet med deres andre meieriprodukter. Sammenligningen viser at det ikke er så store forskjeller. Tine sin YT proteinvann inneholder vann og fem prosent myseproteiner fra melk, noe som gir bare fire gram protein per 100 gram. Til sammenligning har melk 3,4 gram protein per 100 gram.

SE EKSEMPLER LENGER NEDE I SAKEN.

– Man sitter blant annet igjen med myse når man produserer ost. Myse er proteinrikt, og det kan puttes i vann, eller tørkes til proteinpulver eller brukes til andre ting, sier klinisk ernæringsfysiolog Myrvoll Blomkvist.

Hun tror det er et voldsomt fokus på proteiner fordi det kan ha sammenheng med at folk tror de trenger mer protein enn de faktisk gjør.

Det flommer av proteinrike produkter i butikkhyllene. Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er kritisk til de nye produktene. Foto: Renold T. Christopher
Det flommer av proteinrike produkter i butikkhyllene. Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er kritisk til de nye produktene. Foto: Renold T. Christopher

– Det er kanskje markedsføringen fra meieriprodusenter som gjør at vi tror det. Det er tydelig at folk etterspør proteinrike produkter, det er hvert fall en måte selge mer produkter på, sier Myrvoll Blomkvist til Matkontrollen.

– Hvorfor tror du at meieriprodusenter lager disse produktene?

– Sannsynligvis er det et marked for det som står «protein» på. At det er noen som går etter de produktene som det står «protein» på fordi de ønsker et proteinrikt produkt. Så er det kanskje ikke alle som har kompetansen til å se nøye på hver enkelt pakke og se hvor mye proteiner de egentlig inneholder, sier hun.

SE HELE SAKEN PÅ MATKONTROLLEN TORSDAG KL. 19:55, ELLER ALLEREDE TORSDAG MORGEN PÅ TV 2 SUMO.

Produsentene svarer

Skyr Proteindrikk fra Q- meieriene er en drikkeyoghurt som inneholder seks gram proteiner per 100 gram produkt. Skyr vanlig yoghurt fra samme produsent har opp mot ti gram proteiner per 100 gram. Q-meieriene sier at det er løftet frem på alle deres produkter at de er proteinrike.

Proteindrikken fra Q- meieriene inneholder for eksempel seks gram proteiner per 100 gram produkt, mens Skyr fra samme produsent har opp mot ti gram proteiner per 100 gram. Tine sine nye Proteinpudding og Protein-shake inneholder ca. ti gram protein per 100 gram. Produkter vi kjenner fra før av, som Cottage Cheese og Mager Kesam, inneholder like mye eller mer proteiner. Cottage cheese har 13 gram per 100 gram, 14 Cottage Cheese & Yoghurt har elleve gram per 100 gram, mens Mager Kesam har ti gram per 100 gram. Proteinvannet fra Tine inneholder bare fire gram protein per 100 gram. Til sammenligning har melk 3,4 gram protein per 100 gram.​

– På «proteindrikkene» fremhever vi at de er proteinrike ved å oppgi mengde protein pr. porsjon. Skyr proteindrikk har nesten dobbelt så mye protein som melk, og er derfor gitt navnet «Proteindrikk», skriver de i en e-post til Matkontrollen.

Leder i ernæringsavdelingen hos Tine, Gyrd Omholt Gjevestad, sier at YT-produktene er proteintilskudd som er tenkt i forbindelse med trening.

TINE er enig med klinisk ernæringsfysiolog Myrvoll Blomkvist om at folk flest får i seg nok proteiner gjennom kostholdet.

– Kostholdsundersøkelser viser at man ikke trenger ekstra proteiner. Men vår oppgave er å lage produkter som skal tilfredsstille ulike brukssituasjoner og ulike behov, sier Omholt Gjevestad til Matkontrollen.

– Produkter som Cottage Cheese og Mager Kesam inneholder like mye eller mer proteiner enn de YT-produktene. Hvorfor fremhever dere spesielt «proteinet» i disse nye produktene?

– Man må se på brukssituasjonen på disse produktene. YT-produkter kan man ta med seg på farten. Cottage Cheese og Mager Kesam er produkter som er tenkt brukt i hjemme, sier hun.

Tine sin YT proteinvann har nesten like mye proteiner som melk.
Tine sin YT proteinvann har nesten like mye proteiner som melk. Foto: Renold T. Christopher

– Proteinvann har jo bare nesten like mye proteiner som melk. Hvordan kan dere framheve «protein» her?

– Dette er et vannbasert-produkt. Det kan ikke sammenlignes med et melkebasert produkt. Vår jobb er å lage alternativer til forbruker som kan velge og bruke etter som det passer dem, sier hun til Matkontrollen.​