ÅRETS DELTAKERE: Fra venstre Irene Halle, Vidar Johansen, Lene Sleperud, Kjetil Nørstebø, Tonje Frøystad Garvik, Nikolai Aspen, Jørgen Ringstad, Dineke Polderman, Sølvi Monsen, Charlie Stuart, Andrea Badendyck, Paal Nygård, Live Solheimdal og Kim Stefan Jenssen.
ÅRETS DELTAKERE: Fra venstre Irene Halle, Vidar Johansen, Lene Sleperud, Kjetil Nørstebø, Tonje Frøystad Garvik, Nikolai Aspen, Jørgen Ringstad, Dineke Polderman, Sølvi Monsen, Charlie Stuart, Andrea Badendyck, Paal Nygård, Live Solheimdal og Kim Stefan Jenssen. Foto: Espen Solli/TV 2

Slik finansierer deltakerne Farmen-oppholdet

GRUE (TV 2): Permisjon uten lønn og bruk av sparepenger og feriepenger må til for å kunne være med på Farmen. – Det blir et stort økonomisk tap om jeg ikke vinner, sier en deltaker.

Når en av årets Farmen-deltakere kåres til vinneren av den fjortende sesongen av realityserien, har han eller hun vært inne på Gjedtjernet gård i Grue i Hedmark i nesten tre måneder.

Dette er elleve uker uten kontakt med omverdenen, men også elleve uker borte fra arbeidslivet.

Pressekontakt for Farmen i TV 2, Alex Iversen, forteller at deltakerne ikke får betalt for å være med, fordi TV 2 ikke ønsker at penger skal være motivasjonen for å delta i programmet.

– Deltakerne mottar ikke honorar for å være med i Farmen. Vi ønsker at motivasjonen skal være opplevelsen og et ønske om delta i kampen om tilværelsen. Det å være deltaker på Farmen er frivillig, og vi har ikke inntrykk av at dette skaper store problemer, sier Iversen.

TV 2 møtte deltakerne før de flyttet inn på Farmen-gården i juli, og da kom det frem at årets deltakere har flere ulike metoder for å takle den økonomiske utfordringen.

– Økonomisk tap

Charlie Stuart (32) har tatt permisjon uten lønn fra lærerjobben for å kunne delta på Farmen.

– Den økonomiske biten er noe jeg har tenkt mye på. Det blir et stort økonomisk tap om jeg ikke vinner, så jeg har ikke tenkt noe annet enn å vinne, sier han.

LÆRER: Charlie Stuart. Foto: Alex Iversen/TV 2
LÆRER: Charlie Stuart. Foto: Alex Iversen/TV 2

– Men jeg har litt penger i banken som holder meg flytende, og jeg har kompiser som kan betale fakturaer om det kommer noe, legger Stuart til.

Bruker feriepenger

Paal Nygård (27), som jobber som kommunikasjonsrådgiver, bruker feriepenger og penger han fikk tilbake på skatten for å betale husleien i Farmen-perioden.

– Jeg er ganske heldig, fordi jeg bor hos bestekompisen min. Jeg har betalt han for to måneder i forveien, også har jeg en annen kamerat som flytter inn den siste måneden, så da er leieinntekten dekket for den måneden. Også dekker jobben min mobil, internett og trening, så det ordner seg, sier Paal Nygård.

Mamma styrer økonomien

For Nikolai Aspen (22) har det ikke blitt tid til noe sommerferie i år. Han har fulltidsjobb i et reiselivsfirma, er turguide i eget firma og studerer fiskeri- og havbruk på fulltid.

BLOGGER: Andrea Badendyck. Foto: Alex Iversen/TV 2
BLOGGER: Andrea Badendyck. Foto: Alex Iversen/TV 2

– Jeg har spart opp masse midler så jeg har nok til å berge meg gjennom disse tre månedene med Farmen. Også har jeg et hus som jeg har leieinntekter på. Mamma har tatt ansvar for økonomien min, så hun har full kontroll, sier han.

Også hos blogger Andrea Badendyck (23) er det mamma som står for økonomistyringen.

– Det vil gå fint å ikke jobbe i tre måneder. Jeg bruker jo heller ikke penger på Farmen-gården. Det er moren min som har tatt ansvar for økonomien min. Jeg har et aksjeselskap og det er en del business med bloggen, så hun styrer det, sier Badendyck.

23-åringen har en av Norges største blogger, men i høst hadde kun egentlig planlagt å begynne på sykepleierstudiene. Nå må studiene vente på grunn av Farmen.

Jobbet mye i forkant

Yrkesfisker Kim Stefan Jenssen (40) forteller at han jobber lite, så opptil tre måneder på Farmen vil ikke være noe problem for ham.

– Jeg er fisker og kan dra ut på havet og tjene en normal årslønn på to måneder. Så jeg klarer meg i perioder. Noen perioder tjener jeg mye, mens i andre perioder tjener jeg ingenting, sier Jenssen.

Kjetil Nørstebø (28) mener også at den økonomiske biten vil gå greit for ham. Årsaken er at han har jobbet alt for mye i det siste, forteller han. 28-åringen jobber som fjellsikrer i ukedagene og i et skisenter i helgene.

– Jeg har mye å betale på og mange forpliktelser, men det har løst seg ganske greit. Det er verre med alle personene som er avhengige av å få kontakt med deg, som du ikke kan fortelle hvorfor du skal reise bort, sier han.

Ofrer sommerferien

Tonje Frøystad Garvik (29) har fått permisjon fra jobben som salgssjef innen shipping så hun kan være med på Farmen.

BRUKER FERIEPENGENE: Kjæresteparet Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud. Foto: Alex Iversen/TV 2
BRUKER FERIEPENGENE: Kjæresteparet Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud. Foto: Alex Iversen/TV 2

– Jobben min har vært veldig fleksibel, så det har ikke vært noe problem. Jeg har valgt å ha seks uker ferie også permisjon uten lønn, sier hun.

Kjæresten Lene Sleperud (29)​, som jobber i et mediebyrå, har også brukt sine ferieuker på Farmen-oppholdet.

Og feriepengene som kjæresteparet egentlig skulle bruke på en tur til USA, kommer godt med nå.

– Vi har ofret USA-turen som vi skulle på i sommer, og vi har spart mye av feriepengene som egentlig skulle gå til utstyr til turen, sier Sleperud.​

Skaffet erstattere

​Vidar Johansen (46) er kjøkkensjef på et fjellhotell. Han har skaffet andre kokker som kan erstatte ham på jobb, og 46-åringen er ikke bekymret for at han kan være fraværende i opptil elleve uker.

– Heldigvis så har jeg ingen store utfordringer når det kommer til økonomien. Jeg har ingen dyre lån eller slikt. Det er faktisk det jeg har tenkt minst på før Farmen, sier han.

Sølvi Monsen (55) eier og driver en fjellstue i Alta, så hun måtte også skaffe en erstatter i høst. Det ble datteren hennes som tok over ledelsen av fjellstua.

– Jeg har en bra betalt jobb, og jeg har en samboer som jobber turnus, som også bidrar økonomisk. Så den økonomiske biten er løst – hvis ikke hadde jeg ikke vært her, sier Monsen.

Rolig periode

For Jørgen Ringstad (62), som er ingeniør og jobber som instruktør i tekniske fag, er det takket være en rolig periode på jobben at han kan flytte inn på Farmen i høst.

INGENIØR: Jørgen Ringstad. Foto: Alex Iversen/TV 2
INGENIØR: Jørgen Ringstad. Foto: Alex Iversen/TV 2

– Som instruktør er vår hovedkunde oljebransjen, og den går ikke så bra om dagen. Så vi har faktisk litt lite å gjøre i en periode nå, så derfor kan jeg være med på Farmen. Ellers bor jeg og min kone på en fjellgård og har lite forbruk, så vi greier oss bra, sier han.

Dineke Polderman (46), som jobber som regnskapsfører, er heller ikke bekymret for økonomien.

– Alle regninger er betalt og på auto-trekk. Så det går fint, sier Polderman, som har fått elleve uker permisjon fra sin jobb for å kunne være med på Farmen.​

Månedslønn til datteren

Live Solheimdal (21) er friidrettsutøver på fulltid. Hun mener at Farmen-oppholdet ikke vil påvirke økonomien hennes.

– Slik som det er nå, så er mine største sponsorer mamma og pappa. Jeg har ikke noe særlig inntekt fra løpingen min, så det blir ingen forskjell på Farmen. Jeg kommer ikke til å tape noe eller tjene noe mer, sier Solheimdal.

Irene Halle (35) jobber som daglig leder i en butikk. Hun måtte også sørge for økonomien til datteren på 17 år før hun flyttet inn på Farmen.

– Jeg har lagt inn alt til betaling i nettbanken nå, så jeg har sikret at det går i orden. Også skal jeg snakke med datteren min før jeg drar inn på Farmen-gården og forklare hvor mye penger hun får i løpet av perioden, sier Halle​.

Se sesongpremieren av Farmen tirsdag 25. september på TV 2 og TV 2 Sumo.