Minestronesuppe med foccacia

Italiensk suppe med en urgammel vri, nemlig byggris. Byggkorn er antagelig den første kornsorten menneskene tok til å dyrke, og er i dag supertrendy!

Minestronesuppe med byggris og persillepesto, servert med foccacia.

Dette trenger du:

  • 1 løk
  • ca 4 ss olivenolje
  • 2 skiver bacon eller 2-3 ss hakket smakfull spekepølse
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske knuste tomater
  • ca 6 dl kjøttkraft /buljong
  • 1 fennikel
  • 2-3 vårløk
  • 2-3 gulrøtter eller 3-4 skiver sellerirot (kan sløyfes)
  • ca 2 ts urtekrydderblanding
  • ca 100 g byggris (se tips) eller «små» pasta/makaroni
  • 1 ss balsamicoeddik
  • salt, grovmalt pepper
  • finhakket persille
  • 1-2 ss pesto rørt inn i suppen (se egen oppskrift)
  • nyrevet parmesan

Finhakk løk og surr i olje til løken er blank. Tilsett finhakket hvitløk og tomatpuré og stek i 2-3 minuttene.

Rens og skjær grønnsakene i tynne strimler og ha i gryten sammen med hermetiske tomater, kraft og krydder og kok grønnsakene i 10-15 min. Tilsett byggris og kok til byggris og grønnsaker er møre. Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og ev pesto.

Server rykende varm med et godt dryss med nyrevet lagret hvit ost eller parmesan.

Tips: Wenche har brukt lettkokt byggris (kjøpes i pakker med 2 poser byggris i kokeposer). Ta byggrisen ut av kokeposen og kok rett i suppen. Brukes det byggryn, bør de bløtlegges i 6-8 timer og forkokes i 20-30 min før de legges i suppen og får koke videre i suppen.

Pesto

  • 2 ss pinjekjerner eller valnøttkjerner (stekt lett i panne) kan sløyfes ved nøtteallergi
  • 1 stor potte persille
  • ca 1 1/2 dl olivenolje
  • ca 50 g revet parmesanost

Rist/stek pinjekjerne/valnøtter i en stekepanne til de er gylne uten å bli «brune». Legg persille/basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding. Spe med olje i en tynn stråle. Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt.

Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 2-3 dager.

Foccacia med grovt mel

Oppskriften er til en stor langpanne, den kan halveres. Fibramel kan byttes ut med hvetemel eller bruk like deler hvetemel og fibramel.

  • 1 l lunkent vann
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • 2- 3 ss oliveolje
  • ca 2 l fibramel (begynn med 1½ l)
  • 2 ts salt
  • 1 pk gjær

Elt sammen til en «klissete» deig (som en tykk grøt). Dekk bakebollen med plastfilm/klede. Sett til heving i 40-50 min. Hell/fordel deigen over i en bakepapirkledt langpanne. Ta litt olje på hendene og fordel deigen utover i langpanne. Dekk langpannen med et klede og sett til etterheving i minst 30-40 min.

«Stikk hull» i brødet med fingrene, fordel over litt olje og dryss på flaksalt. Stek i varm stekeovn 225 grader i 20-30 min til brødet er gyllent og du hører en hul lyd når du banker på brødet.

Avkjøl på rist.