Denne uka reiser programleder i Matkontrollen, Solveig Barstad, rundt omkring i Oslo og besøker kjente restauranter. Til sammen fire restauranter er med når det beste smøret på markedet skal kåres.

Se Matkontrollen allerede nå på TV 2 Sumo – eller på TV 2 kl. 20.00.

Syv sorter

Syv ulike typer smør er valgt ut til denne testen, alt fra klassikeren «Ekte smør» fra Tine til Rørossmør. Dommerpanelene får ikke vite hva de smaker på, og får servert smøret i anonyme glassbeholdere merket med tall fra én til syv.

Og selv om de aldri møter hverandre, så er de fire panelene ganske så samstemte. Det blir i alle fall en tydelig favoritt, og en tydelig taper.

Det guleste smøret

Det er Kviteseidsmøret fra Tine som stikker av med seieren. Smøret er laget av syrnet fløte, og flere av dommerne påpeker at det er en bra balanse mellom syre, salt og fylde.

Kviteseidsmøret fra Tine ble testvinner. Foto: Juliane Kravik
Kviteseidsmøret fra Tine ble testvinner. Foto: Juliane Kravik

– Nydelig, salt og syrlig, sier Linda Roalstad som er konditor ved Theatercafeen.

Harsknet smør

Smøret som får færrest poeng i testen er fra Avdem Gardsysteri. Det er flere av panelene som reagerer på at det er harskt.

Resultat:

  1. Kvitseid, Tine
  2. Setertype. Tine
  3. Setesdal, Tine
  4. Røros
  5. Ekte smør, Tine
  6. Sel de Mer, Grand Fermage
  7. Avdem

Avdem Gardsysteri sier at smøret deres er ekstra sårbart fordi det er produsert av upasteurisert rømme.

Det upasteuriserte smøret fra Avdem kom dårligst ut. Foto: Juliane Kravik
Det upasteuriserte smøret fra Avdem kom dårligst ut. Foto: Juliane Kravik

– Smøret skal oppbevares mørkt og kjølig. I dagligvarebutikker kan produktet ha blitt utsatt for oksidering på grunn av butikk-lyset, og det er noe som kan ha skjedd i dette tilfellet, sier de til Matkontrollen.

Ysteriet sier at hvis noen har kjøpt harskt smør kan de kontakte dem slik at de får retta det opp.

Restaurantene:

  • Theatercafeen
  • Le Benjamin
  • Fyr Bistronomi
  • Nord og natt (heter nå Skatten)

Se Matkontrollen allerede nå på TV 2 Sumo – eller på TV 2 kl. 20.00.