Superenkel fiskegrateng

Anita Blomvik brukte ferdigsaus og posesupper. Så bestemte hun seg for å mestre matlaging. Nå ønsker hun å lære andre å lage mat – og gjøre hverdagen din enklere.

Matblogger- og forfatter, Anita Blomvik, har skrevet boka «Kvardagsmat», som inneholder enkle og raske middagstips.

Superenkel fiskegrateng

  • Ca 400 g rå torsk uten skinn og ben

Hvit saus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • ¼ - ½ finsnittet purre eller vårløk
  • 3 egg
  • ¼ ts revet muskatnøtt
  • 125 g ukokt makaroni
  • Salt, pepper
  • finhakket/ malt tørt brød eller knekkebrød

Slik gjør du:

Skjær fisken i biter (ikke for store).

Varm stekeovn til 230°C.

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk under omrøring. Bland inn ukokt makaroni og la småkoke i ca 5 min.Trekk kasserollen vekk fra platen. Avkjøl litt.

Rør eggene lett sammen og vend dem inn i sausen. Tilsett fisk i biter og finsnittet purre.

Smak til med salt, pepper og finrevet muskat. Ha alt over i en smurt form. Dryss knust brød/knekkebrød på toppen.

Sett i varm stekeovn på nederste rille.

Senk temperaturen til 200°C og stek i 40-50 min. Blir brødet på toppen mørkt senk temperaturen til 180°C. Fiskegratengen skal være stivnet helt igjennom.

Server med kokte poteter, råkost av revne gulrøtter og gjerne revet eple eller med grønne erter.

Melkefri: Velg ris, havre eller soyamelk og margarin uten melk.

Laktosefri: Velg laktosefri melk.

Glutenfri: Erstatt makaroni med glutenfri makaroni og erstatt hvetemel med glutenfritt mel. Eller maizenna mel som røres i litt av melken før den tilsettes i kasserollen.

FISKEGRATENG: Superenkelt og supergodt! Foto: TV 2
FISKEGRATENG: Superenkelt og supergodt! Foto: TV 2

Pastasløyfer med erter og spekeskinke

  • 400 g pastasløyfer
  • 1 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss smør
  • 100 g frosne erter
  • 2 ½ dl kyllingkraft eller grønnsakkraft / buljong
  • 75 g spekeskinke eller vanlig kokt skinke eller pølsebiter
  • 4 ss revet parmesan
  • Salt
  • Frisk timian

Kok pasta etter anvisning på pakken 7-10 min, til den er myk, men med litt tyggemotstand. Finhakk løk og hvitløk og spekeskinke/skinke/pølser i små terninger.

Surr løk og hvitløk i smør i en stekepanne til løken er blank og myk, 2-3 min. Tilsett de frosne ertene og kyllingkraft.

Hell vannet av pasta og tilsett den stekte løken og erteblandingen. Rør inn revet parmesan og dryss over timian. Smak eventuelt til med litt salt og grovmalt pepper.