Stopper salget etter TV 2-funn

MATKONTROLLEN (TV 2): Matkontrollen har analysert innholdet i to typer tomatpuré, og resultatet er oppsiktsvekkende. Nå stanser både Coop og NorgesGruppen salget i sine butikker.

Tomatpuré er en av verdens mest populære matvarer, og er ansett som et sunt produkt. Men kan du stole på innholdsfortegnelsen?

I den ny franske dokumentarfilmen «The Empire of Red Gold» blir det avslørt mange mørke sider ved produksjonen av tomatpuré i Kina. Produsentene av tomatpuré blir beskyldt for å jukse med innholdet for å øke volumet.

Ifølge avisen Ny Tid har det i Nigeria blitt avdekket at tomatpuré fra Kina inneholdt lite eller ingen tomater i det hele tatt.

Se hele Matkontrollen allerede nå på TV 2 Sumo, eller torsdag klokken 20.00 på TV 2.

To produkter fra Kina

I norske butikker finnes det to typer tomatpuré som blir produsert i Kina. Det er Coop tomatpuré og NorgesGruppen sin Eldorado tomatpuré. På etiketten er innholdsfortegnelsen ganske kort: Det skal være 99 prosent tomatpure og litt salt.

Det anerkjente analyseselskapet Eurofins sjekket om tomatpureene fra Eldorado og Coop inneholdt noe mer enn tomat og salt.

Resultatene er oppsiktsvekkende.

– Tilsatt sukker

Begge pureene inneholdt sukkerarter som ikke naturlig finnes i tomat. Analysen sier også at produktene er fortynnet på en eller annen måte.

– Coop og Eldorado tomatpuré inneholder flere sukkerarter enn det som er naturlig å finne i tomat. Det er mer glukose til stede enn fruktose, noe det ikke skal være, sier salgs- og markedsdirektør hos Eurofins, Nina Dyrnes.

Dette kan tyde på at det er tilsatt sukker i disse to produktene.

– Resultatene indikerer at det kan være tilsatt en sukkertilsetning eller glukosesirup, som har en opprinnelse fra mais, ris eller potetstivelse, fastslår hun.

I tillegg til sukkertilsetning er det også gjort andre funn.

– Totalt sett når du vurderer alle disse resultatene, så viser det også at det ser ut som det er gjort en fortynning, sier Dyrnes til Matkontrollen.

– Juks

Forsker ved SIFO (OsloMet), Unni Kjærnes, sier dette er interessante resultater, og mener at sukkertilsetningen ikke er forurensing fra fabrikken.

– Det er noen med viten og vilje som har puttet noe i produktene som ikke skulle vært der. Det er nærliggende å tenke at dette er bevisst juks, sier Kjærnes, som i en årrekke har forsket på blant annet matsikkerhet, forbrukermakt og tillit.

Hun forklarer hvorfor det blir tilsatt sukker av ulike arter i et sånne produkter:

– Prisen på tomatpuré er presset ned. Det er et globalt marked der konkurransen er stor. Da vil det være mye å tjene på å tilsette bittelitt i mange produkter, fordi det er så store volumer.

– Så det er rett og slett for å tjene mer penger?

– Ja, det er fortynning for å tjene mer penger, sier Kjærnes til Matkontrollen.

Hun synes butikkjedene bør kjenne innholdet i disse to produktene.

– Dette er kjedenes egne merkevarer. Da er det de som har ansvaret, sier Kjærnes.

Gourmetkokk reagerer

Kjøkkensjef på restauranten Vaaghals, Eirik Strøm Lillebø, er sjokkert over Matkontrollens funn i tomatpureene.

– Det er reinspikka juks. Det skal ikke være sånn, rett og slett. På etiketten står det at det er 99,6 prosent tomatpuré, også er det litt salt.

– Hvis det også er andre ting, så er det horribelt at det ikke er opplyst, sier han til Matkontrollen.

Setter i gang tiltak

Coop og NorgesGruppen innrømmer at det aldri har blitt tatt prøver av disse to pureene.

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, sier det ikke skal være tilsatt sukker i dette produktet.

Coop har sendt inn egne prøver av produktet for analyse, og den foreløpige rapporten fra disse indikerer det samme resultatet; at det kan være tilsatt sukker i tomatpureen. Kristiansen sier også at de venter på resultater fra flere prøver som er sendt inn for analyse.

– Kundene skal stole på at de får det produktet de handler hos Coop og ikke noe annet. Vi har derfor besluttet å sperre partiet for videre salg inntil vi har kommet til bunns i saken, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Kristiansen sier leverandøren deres stiller seg uforstående til kritikken.

– Dette er en leverandør vi har hatt i mange år og aldri hatt noe problemer med. Vi har ingen grunn til å bestride svaret fra dem før vi har gjort våre egne analyser, sier han til Matkontrollen.

– Presser dere prisen på dette produktet så mye at dere risikerer innholdet i det?

– Det gjør vi ikke. Grunnen til at dette er et veldig billig produkt er fordi vi kjøper inn i felleskap i Norden. Dette er veldig enkelt. Jo mer du kjøper, jo billigere pris får du, sier Kristiansen.

Stopper salget av produktet

NorgesGruppen har ansvaret for Eldorado og lover nå full gjennomgang.

– Vi tar enhver mistanke om juks på det største alvor. Derfor stopper vi nå salget av produktet inntil videre. Vi sender inn egne produkter til nye analyser og vi er i tett dialog med leverandøren, fordi vi ønsker å være 100 prosent sikker på at produktet er trygt. Men ett analyseresultat alene er ikke godt nok til å si 100 prosent sikkert at produktet er jukset med, sier Søyland.

– Er det sånn at dere presser prisene så tøft at leverandøren synes kan være lønnsomt å jukse?

– Nei, det er ikke tilfelle med dette produktet. Her har vi hatt en veldig tydelig kravspesifikasjon som faktisk er relativt kostbar i produksjon. Det finnes andre leverandører som kan levere et rimelig produkt hvis det er målet, sier hun til Matkontrollen.