Grønnsaksbonanza selv de minste vil like

Noen barn er kresne, da kan det være lurt å lage mat med forskjellige farger.

Grønnsaksgrateng for og små og store kan serveres som egen rett eller som tilbehør til stekt kjøtt, kylling eller fisk.

Noen barn er litt kresne og må vende seg til smakene. Da kan det være lurt å gjøre maten lett tilgjengelig, som å la de bruke hendene og få dyppe maten. Dessuten kan det være lurt å bruke mat med forskjellige farger.

Bruk høstens norske gode grønnsaker!

Grønnsaker:

  • 1 blomkål
  • 1 «bukett» brokkoli
  • 2-3 gulrøtter
  • 2 skiver sellerirot
  • 1 persillerot eller pastinakk (kan sløyfes)

Saus:

  • 3 dl melk
  • 2 ss hvetemel
  • 2 ss smør (kan sløyfes)
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • frisk finhakket timian eller persille
  • salt, pepper
  • revet muskatnøtt

Rens og del blomkål og brokkoli i små buketter (ikke glem å bruke brokkolistilken, den kan du skrelle og skjære i skiver) og rotgrønnsakene i strimler eller biter.

Kok opp en kasserolle med vann og salt. Legg først i rotgrønnsakene og stilken fra brokkoli. Kok opp og la trekke i 2-3 min. Tilsett blomkål og brokkolibuketter og kok videre i 3-4 min, til grønnsakene er knapt møre. Sjekk med en spiss kniv.

Hell av kokevannet og avkjøl i iskaldt vann, ta opp grønnsakene og la renne godt av seg.

Varm stekeovn til 200°C.

Smelt smør i en kasserolle. Tilsett hvitløk og timian. Rør inn melet og spe med melk mens du rører godt. Kok opp og la småkoke i 4-5 min, rør om en gang imellom. Smak til med salt, pepper, revet muskat og timian eller persille.

Legg de godt avrente grønnsakene i et ildfast smurt (olje eller smør) fat. Hell over sausen og dryss med revet hvit ost.

Sett formen i stekeovnen ved 200°C i ca. 20 minutter, eller til overflaten er pent gyllen.

GRØNNSAKSGRATENG: Server som egen rett eller som tilbehør. Foto: TV 2
GRØNNSAKSGRATENG: Server som egen rett eller som tilbehør. Foto: TV 2

Knasende sprø rotgrønnsaker

Skrell og del ønskede grønnsaker, for eksempel:

  • gulrøtter (regnbuerøtter)
  • rødbeter
  • persillerot
  • søtpotet
  • kålrot

Skjær grønnsakene i staver, som til pommes frites. Tørk godt av dem i et klede og la ligge på benken mens stekeovnen varmes opp.

Sett et stekebrett inn i stekeovnen og varm opp til 230°C varmluft. Ta ut stekebrettet og fordel ca 1½ dl olje på stekebrettet og sett tilbake i stekeovnen i 5 min til oljen er rykende varm.

Fordel de tørre grønnsakene jevnt utover ett stekebrett, ikke overfyll stekebrettet (da blir det vanskelig å få sprøe grønnsaker).

Vær forsiktig når grønnsakene legges på stekebrettet i den varme oljen. Det skal frese litt når grønnsakene vendes rundt i den varme oljen. Dryss på litt salt, grovmalt pepper og eventuelt urtekrydder.

Sett brettet med grønnsakene inn i ovnen igjen (230°C varmluft). Stek rotgrønnsakene i 20-25 minutter, eller til de er gylne og sprø på kantene. Halvveis i steketiden vend dem forsiktig om med en stekespade.