Kina har ikke gitt noen forklaring på at filmen nektes vist, men Ole Brumm er omstridt i landet fordi den honningelskende teddybjørnen angivelig ligner på president Xi Jinping.

Spøkefulle montasjer av presidenten og Ole Brumm har fått stor spredning de siste årene.

Sammenligningen mellom de to dukket først opp i 2013, da flere kinesiske nettsteder brakte bilder av Brum og hans slanke venn Tigergutt, satt opp mot den trinne Xi Jinping og den helslanke Barack Obama.

I 2014 ble det lagt ut bilder av Xi og den japanske statsminister Shinzo Abe, den gang koblet til en animert versjon der Brumm trykken hoven til eselet Tussi. Året etter ble Brumm og Xi montert sammen i et bilde der de to står i en lekebil og liksom hilser folket. Bildet ble raskt kalt årets mest sensurerte.

Kinas president Xi Jinping er ingen tilhenger av Ole Brumm.
Kinas president Xi Jinping er ingen tilhenger av Ole Brumm. Foto: Mike Hutchings

Figuren har dukket opp som symbol i ulike regimekritiske sammenhenger, og kinesiske myndigheter har følgelig blokkert tegnene for Ole Brumm på sosiale medier.

Bannlysingen av den nye filmen behøver imidlertid ikke ha noe med Ole Brumm-forbudet å gjøre. Landet tillater nemlig bare 34 utenlandske filmer per år, og påkostede action-filmer prioriteres.

I nyversjonen av den gamle klassikeren av A.A. Milne fra Disney-konsernet spiller Ewan McGregor en voksen Christopher Robin som gjenopptar bekjentskapet med sin gamle teddybjørn.

(©NTB)