Hjernen bak FN-angrep tatt

Nigerianske sikkerhetsstyrker har tatt mannen som mistenkes for å ha vært hjernen bak fjorårets angrep mot FN-kontoret i Abuja, der den norske juristen Ingrid Midtgaard var blant de drepte.

Habeeb Bama ble pågrepet av sikkerhetsstyrker under en aksjon i delstaten Yobe nord i Nigeria torsdag.

Bama ble såret under aksjonen, og det er motstridende opplysninger om han døde senere av skadene han fikk eller ikke.

Sentral skikkelse

Habeeb Bama skal ha vært en sentral skikkelse i den islamistiske gruppen Boko Haram, som har stått bak en rekke voldelige aksjoner i Nigeria siden 2009.

Gruppen har blant annet tatt på seg ansvaret for selvmordsaksjonen mot FN-kontoret i Abuja i august i fjor, der den 30 år gamle norske juristen Ingrid Midtgaard var blant de 21 som ble drept.

Gruppens angrep har ifølge Human Rights Watch kostet over 1.000 mennesker livet siden 2009.

Sist helg gjennomførte Boko Haram en rekke angrep mot kirker i delstaten Kaduna, der over 100 mennesker ble drept.

På terrorliste

USA satte torsdag de tre gjenværende lederne av islamistgruppen på sin liste over ettersøkte terrorister, blant dem 43 år gamle Abubakar Shekau som antas å være den øverste blant dem.

– Disse tre er helt klart lederskikkelser i Boko Haram og alle tre har tatt til orde for bruk av terrorisme som våpen, sier en talskvinne for amerikansk UD, Victoria Nuland.

USA har imidlertid ikke stemplet gruppen i seg selv som en terrororganisasjon, men har dette oppe til vurdering, sier hun.

– Boko Haram er en løst organisert gruppe og Washington ønsker ikke å forstyrre den nigerianske regjeringens dialog med grupper i nord, sier Nuland.

Uklare mål

Boko Haram betyr «Vestlig utdanning er synd» og så dagens lys i Nord-Nigeria i 2002. Den sunnimuslimske gruppen står for en sterkt fundamentalistisk tolkning av islam, ikke ulik salafistenes.

Boko Haram kom etter hvert på kant med lokale religiøse og ikke-religiøse maktstrukturer, og i 2009 eskalerte konflikten da regjeringsstyrker innledet en offensiv mot dem.

Mange medlemmer ble fengslet og grunnleggeren Mohammed Yusuf ble drept under offensiven.

Boko Haram har ingen påviselige bånd til al-Qaida eller andre grupper eller nettverk utenfor Nigeria, og gruppens målsetting er uklar. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2