VÅTT: I fjor var det vått under barnetoget i Tromsø. Det kan det fort bli i år også. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
VÅTT: I fjor var det vått under barnetoget i Tromsø. Det kan det fort bli i år også. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Full oversikt over 17.mai-været:

Solkrem eller regntøy? Slik blir været for deg

Nå er meteorologene endelig enige om været. Midt på dagen vil været endre seg for mange på nasjonaldagen.

Lillian Bergheim og Per Egil Haga er vakthavende meteorolog i henholdsvis StormGeo og ved Meteorologisk institutt. Endelig er det de samstemte i været på nasjonaldagen.

– Nå er været mer sikkert enn hva som ble meldt tidligere. For mange vil været starte dårlig, men bli bedre utover dagen, sier Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Vi starter lengst nord.

Her vil du virkelig kjenne vinden tar tak i fanene og flagget.

Troms og Finnmark

I Troms og Finnmark kan paraply fort bli aktuelt, dersom du ønsker å holde finstasen tørr.

– Det er skyer, men hvor det er fare for perioder med regn. Dette vil stort sett gjelde hele dagen, men utover ettermiddagen, vil det bli mindre sannsynlig med regn, sier Bergheim i StormGeo.

Om temperaturen frister til is, gjenstår å se.

– Det blir vått og kaldt. I Finnmark vil det kanskje være rundt åtte grader, mens i Troms vil det være rundt fem grader på det varmeste midt på dagen. Utover dagen vil det blåse opp til frisk bris, forteller Haga ved Meteorologisk institutt.

FRISTER: Om det frister med is i morgen, gjenstår å se. Foto: Sorosh Sadat / TV 2
FRISTER: Om det frister med is i morgen, gjenstår å se. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Formiddagsskille i Nordland

I Nordland må du spise frokost sammen med skyer og regn.

– Dagen starter med overskyet og regn. Dette regnet vil avta rundt klokka 12, men det kan komme noe spredt nedbør etter dette også, forteller Bergheim.

Utover ettermiddagen blir det sannsynligvis oppholdsvær, men kaldt.

– Det blir rundt sju til ni grader midt på dagen. I tillegg kan det komme lokalt frisk bris i fylket, forklarer meteorologen.

Snøvarsel Trøndelag

I Trøndelag og Møre og Romsdal er det regn og skyer som kommer til å prege nasjonaldagen. Er du på feil sted, kan du risikere å måke snø i bunad.

– Det er skyer og regn som er stikkordet. Nedbøren vil avta, men kanskje ikke før kvelden er der, forteller i Bergheim i StormGeo.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for snø i Midt-Norge.

– De får kanskje det dårligste været, med potensielt vintervær. Det er meldt sterk vind som kan bli stiv og sterk kuling. Litt opp i høyden ser det ut til at det snø. Det kan fort bli vanskelig å holde faner og flagg, forteller Haga.

Utrygt i vest

Vestlandet, sør for Stadt, blir morgenen kald og fuktig. Men etter hvert, vil himmelen bli blå.

– Det er utrygt første del av dagen i Bergen. Det kan komme noen regnskur, men rundt formiddag blir det åpninger i skydekke som gir perioder med sol, sier vakthavende ved Meteorologisk institutt.

FINT: I fjor var det fint vær i Bergen, det kan det bli i år også. Foto: Sorosh Sadat / TV 2
FINT: I fjor var det fint vær i Bergen, det kan det bli i år også. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Temperaturene kan bli rundt sju grader for vestlendingene.

Skal du bære flagg eller faner, kan det bli tungt på morgenen, men også her vil vinden avta.

Værvinner i Stavanger?

Sør i Norge kan det bli flotte forhold for is-spising.

– Det er pent vær i stort sett i Rogaland og Agder. Det blir sol og temperaturer på rundt 15 grader. Det kan være noen skyer på morgen, men det vil lette raskt på morgenen, sier Bergheim i StormGeo.

Vakthavende ved Meteorologisk institutt påpeker at det kan blåse opp både bunadskjørt og hatter.

– Det vil det bli sterk vind i barnetog-tiden, og det kan vare stort sett hele dagen. Det kan fort bli en utfordring når man skal bære faner og flagg, forteller Haga.

– Det kan være at denne delen av Norge blir værvinneren på nasjonaldagen, forklarer han.

Restdråper ved Oslofjorden

I Vestfold, Telemark og Østfold kan det fort komme noen dråper fra oven på morgenen.

– Også i grensetraktene i sør vil det henge igjen litt regn fra dagen før. Regnet i disse områdene vil gå bort utover dagen, og da kommer solen, forteller Bergheim.

Ifølge Haga ved Meteorologisk institutt vil det bli rundt 15 grader i stort sett hele Sør- og Øst-Norge.

Kongen blir værvinner

Når Kongen skal vinke til alle barna, trenger han ikke bekymre seg for noe annet enn solkrem.

UTEN SOLBRILLER: Kong Harald brukte ikke solbriller i fjor, det burde han kanskje i år? Det blir sol for kongefamilien i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
UTEN SOLBRILLER: Kong Harald brukte ikke solbriller i fjor, det burde han kanskje i år? Det blir sol for kongefamilien i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Oslo kan fort vinne 17. mai-leken om fineste vær.

– Det blir en kjølig start for dem som skal ut tidlig. Tidlig på morgenen vil det bli rundt sju grader og noe vind, forteller Haga.

Når barnetoget starter og Kongen har startet vinkinga, så vil godværet slå til.

Vinden vil roe seg raskt. så da blir det femten grader og sol. På dagen I Oslo vil det ikke bli særlig mye vind. Det vil heller ikke regne, forteller Haga.