Slutt for verdens siste værskip

Fra nyttår legger «Polarfront» til kai for godt.

«Polarfront» var verdens siste værskip, stasjonert  66 grader nord og 2 grader øst, midt ute i Norskehavet. Nå er det slutt, satellittene overtar. (Foto: met.no)
«Polarfront» var verdens siste værskip, stasjonert 66 grader nord og 2 grader øst, midt ute i Norskehavet. Nå er det slutt, satellittene overtar. (Foto: met.no)

Værskipet «Polarfront» er fast stasjonert i Norskehavet rett vest for Måløy, nærmere bestemt 66 grader nord og 2 grader øst, men nå vil Meteorologisk institutt si opp avtalen.

For dyrt

- Dette kommer som er lite sjokk på oss. Vi håper det fortsatt kan være behov for skipet i klimasammenheng, sier Roar Misje i rederiet Misje til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Forskningsminister Tora Aasland (SV) forsvarer oppsigelsen av kontrakten med «Polarfront».

- Drift av værskip er ikke lenger kostnadseffektivt på grunn av den teknologiske utviklingen på satellittområdet, skriver ministeren i et brev til Venstres Gunnar Kvassheim.

Driften av skipet koster Meteorologisk institutt 17 millioner kroner årlig.

Fortsatt behov

Kvassheim er ikke beroliget.

- Svaret er ikke fullgodt. På meg virker det uforståelig at vi fjerner slik informasjonsinnhenting når vi er enige om å trappe opp klimaforskningen, sier Kvassheim.

Er verdens siste

Den primære meteorologiske oppgaven til skipet er å sende opp radiosonder fire ganger i døgnet. I tillegg foretas det normale værobservasjoner fra havoverflaten.

For 50 år siden var det mer enn ti værskip i Atlanterhavet, finansiert gjennom en internasjonal avtale. Disse skipene er nå gradvis lagt ned, og det norske værskipet er nå det eneste som er igjen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2