Farevarsel for Nord-Norge

Oversvømmelser, trafikkaos og flyvende gjenstander

Kraftig nedbør og snøsmelting har ført til store oversvømmelser og trafikkproblemer i Nordland. Også Troms og Finnmark rammes av uværet.

Det meldes om gratte veier, oversvømmelser og kraftig vind flere steder i Nordland. Foto: TV 2
Det meldes om gratte veier, oversvømmelser og kraftig vind flere steder i Nordland. Foto: TV 2

På flyplassen i Bodø meldes det om kaos som følge av store oversvømmelser på parkeringsplassen.

Sølevann flyter på parkeringsplassen, og problemene baller på seg for politiet i distriktet. De blir nedringt av folk som melder om overvømmelser.

– Bodø kommune har alt mulig personell ute for å ta seg av dette. De har omdirigert folk som er ute på anleggsarbeid til å jobbe med oversvømmelser. Så fremt det ikke står om liv og helse, så ber vi folk ikke ringe til oss, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson til Avisa Nordland.

– Det blåser kraftig og vi har fått meldinger om flyvende løse gjenstander. Vi ber om at løse gjenstander sikres, oppfordrer politiet på Twitter.

Farevarsel

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå både for svært kraftige vindkast over 40 m/s for Nordland lørdag.

Det ventes en alvorlig situasjon. Bølgene kan bli opp mot 14 meter høye, melder Meteorologisk institutt.

Oransje farevarsel betyr at været kan forårsake en reell fare for at liv og verdier kan gå tapt, at veier kan bli stengt og at avganger med båt, fly og annen transport blir kansellert.

«Du bør vurdere om det er forsvarlig å utføre planlagt aktivitet i områdene som er berørt av oransje farevarsel», heter det på Meteorologisk institutts nettsider.

Våt is

Politiet i Nordland advarer om våt is på en rekke av veiene i fylket, og det har vært svært mange ulykker i trafikken som følge av dette.

E6 er stengt på begge sider av Saltfjellet. I Saltdal sør for Rognan sperrer to vogntog veien ved Nordnes. I tillegg har et vogntog sklidd ved Storvollen mellom Dunderland og Krokstranda og sperrer hele veibanen.

Et fly lander på Bodø Lufthavn torsdag. Foto: TV 2
Et fly lander på Bodø Lufthavn torsdag. Foto: TV 2

På riksvei 80 ved Kistrand ved Fauske ble en bil truffet av et mindre snøras, og her er det fare for flere ras.

Innstilte ferger

Uværet rammer også fergetrafikken. Sambandene Jektvik-Kilboghamn, Vennesund-Holm og Igerøy-Holm er alle innstilt grunnet sterk vind.

I Mo i Rana er veiene i sentrum av byen oversvømt, noe som fører til redusert framkommelighet en rekke steder, ifølge Rana Blad.

Bodø havns webkamera viste torsdag at hurtigruteskipet Nord-Norge jobbet hardt i motvind for å komme seg til havn. Havneoppsynet kunne fortelle at det bare kom til å ta litt lengre tid enn normalt, men at skipet ville komme seg trygt inn til kai.

Også uvær i Troms og Finnmark

I Troms blir det vind og nedbør hele dagen.

– Blir det så bløtt som det ser ut på våre prognoser, kan det bli en del problemer i trafikken. Det er mye snø som ligger mange steder, og der sluk og stikkrenner ikke er åpne kan det bli utfordrende. Jeg vil tippe at en del mindre veier kan bli ganske håpløse, sier meteorolog Rune Skoglund.

I Finnmark ble det torsdag morgen innført kolonnekjøring på flere veier i fylket på grunn av uvær. Vinden her er økende og det ventes også snøvær, skriver iFinnmark.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2