Norge er ikke bygget for villere vær

Regnværet som har ført til store skader i Sør-Norge de siste dagene kan bli en del av hverdagen om noen tiår. Det er ikke landet vårt forberedt på.

Slik så det ut på Linderud i Oslo 22. juli. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX )
Slik så det ut på Linderud i Oslo 22. juli. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX )

De siste dagene har det plaskregnet i Sør-Norge. All nedbøren førte til store problemer, spesielt på Sørlandet. Flere boliger måtte evakueres.

Les: Uværet fører til oversvømmelser og stengte veier

Blir vanligere

Uvær slik vi nå ha opplevd kan bli en del av hverdagen om noen tiår. Det byr på store utfordringer ifølge administrerende direktør Liv Kari Hansteen i Rådgivende Ingeniørers forening.

– Norge er ikke bygd for framtiden. Veier, jernbanelinjer og vann- og avløpssystemer er ikke dimensjonert for været som venter oss de nærmeste 50 årene, sier hun til NTB.

Ifølge en rapport organisasjonen utarbeidet i fjor, vil det koste over 800 milliarder kroner å ruste opp norsk infrastruktur.

Avløp, veier og jernbane

Verst stilt er vann- og avløpssystemene, kommunale bygg samt veier og jernbane.

– Vi må alle forholde oss til den nye klimavirkeligheten. Det er en formidabel jobb som må gjøres i alle offentlige etater. Vi trenger en helhetlig analyse som forteller oss hva vi må prioritere, sier hun.

– Når vi nå bygger for framtiden, må vi ta høyde for økte vannmengder som følge av nedbør og stigende havnivå. Dette vil innebære store kostnader, men det vil bli enda dyrere om vi ikke tar høyde for dette, sa utvalgsleder Oddvar Flæte da han i november i fjor la fram rapporten fra det regjeringsoppnevnte klimatilpasningsutvalget.

Les også: Avløpsnettet kan kollapse

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2