Hel kommune uten strøm: – Vi er oppe i en ekstremsituasjon

Kraftig vind har skapt kaotiske tilstander i store deler av Sør-Norge fredag. Minst 20.000 husstander er uten strøm som følge av uværet. Noen får trolig ikke strømmen tilbake før lørdag.

Vindkast på opptil 160 kilometer i timen og vind med orkan styrke på flere fjelltopper gjorde at drøssevis av trær måtte gi tapt fredag kveld. Brukne trær sørget tidvis for komplett kaos på veiene, og for titusenvis av strømkunder måtte fredagstacoen sløyfes.

Kommunikasjonsrådgiver i Elvia, Cecilie Gregersen, fortalte tidligere fredag kveld at de hadde 18.000 strømløse kunder, rundt klokken 20.30 var antallet 12.000.

– De strømløse kundene er spredt ganske mye utover vårt område. Først var det mest ved Gjøvik og Lillehammer, men nå har vinden beveget seg litt og vi ser at det er strømbrudd mot Romerike og Kongsvinger også.

Det er totalt rundt 40 høyspentfeil og noen lavspentfeil for Elvia fredag kveld, og selskapet jobber med å gi folk tilbake strømmen, men beklager at det vil ta noe tid for enkelte kunder.

– Vi har satt beredskap og jobber med å rette feilene, men for noen kunder kan det dessverre ta litt tid. Det er mange feil og de er spredt over et stort område, så det vil ta tid å rette alle, sier Gregersen.

En del kunder må trolig vente på strømmen til lørdag.

– Det er fare for det, fordi det er så mange feil fordelt på et stort geografisk område.

Hel kommune uten strøm

Etna Nett har om lag 8000 strømløse kunder i sitt område. For noen av dem kan ventetiden bli lang.

– Hele Etnedal kommune er uten strøm. Og så er det noen ved Torpa i Nordre Land og i Søndre Snertingdal, forteller nettdirektør i Etna Nett, Tom Ivar Knutsen til TV 2.

For Etnedal kommunes 1741 berørte strømkunder er situasjonen at strømforsyningen som kan brukes som en plan B også er satt ut av uværet.

– Når kan folk vente seg å få strømmen tilbake i de berørte områdene?

– Mange vil nok være berørt utover morgendagen, men vi håper å få på plass det meste utover morgendagen. De fleste vil nok få tilbake strømmen før det, men det blir noen uten strøm her og der en stund lenger, sier Knutsen.

Nettdirektøren beskriver situasjonen som svært dramatisk.

– Vi må bare beklage veldig til de som er berørt. Men vi er oppe i en ekstremsituasjon. Vi har hatt vindkast på langt over det som er normalt og trærne ligger som knekte fyrstikker.

Knutsen forsikrer om at de jobber på spreng. De har alt av mannskaper ute, og har i tillegg leid inn personale i tillegg.

Det ble satt oransje farevarsel for Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark fredag. Fra fredag morgen var det ventet lokalt kraftige vindkast fra vest og nordvest, med en hastighet på 25–30 meter i sekundet, meldte Meteorologisk institutt. Instituttet anslo at vinden ville være kraftigst fredag ettermiddag, for så å avta utover kvelden.

I 21-tiden skriver instituttet at vinden er i ferd med å minke, og at det oransje farevarslet er avsluttet.

Flere bilister innesperret

Fra brannvesenet på Ringerike gikk det ut en dramatisk melding som beskrev situasjonen på E16 ved Nes i Ådal.

– Vi mottar voldsomt mange meldinger på innesperrede biler og personer. Til dere som sitter i biler og venter på hjelp: Vi er på vei!

Til TV 2 fortalte 110-operatør Anders Hæg at brannvesenet jobbet seg gjennom E16 nedover fra Nes og oppover fra Ringerike.

– Det er flere trefall, men ingen skal være skadd. Folk er innsperret i den forstand at bilene ikke kommer seg noen vei.

Like før klokken 21 forteller Hæg til TV 2 at det så vidt han kjenner til ikke lenger er biler som er sperret inne mellom trær på E16.

Se statens oversikt over stengte veier her!

Mange bilister bedt om å snu

Innlandet politidistrikt fortalte til TV 2 fredag ettermiddag at det har falt så mye trær over veiene i distriktet deres at de ikke engang har sjans til å ha oversikt over antallet.

– Det er veldig mye trær, og det er overalt. Dette har skapt køer og mange har stått flere timer i kø på grunn av sperrede veier, fortalte operasjonsleder Sidsel Svarstad i Innlandet politidistrikt.

Det var spesielt E16 og fylkesvei 151 i Valdres at det har vært svært mye kø som følge av trefall. Operasjonslederen sier der håper å kunne rydde for trafikk snarlig, og store mannskaper jobber på spreng for å rydde veiene. Verst var situasjonen i Valdres, forteller operasjonslederen.

– Der har mobilnettet falt ned flere steder, og vi gjør i stand møtesteder hvor befolkningen kan få kontakt med nødetatene ved behov.

Ved 20.30-tiden opplyser operasjonsleder Svarstad at E16 er helt ryddet, og at den nå er farbar i distriktet. Det er likevel en del mindre veier som fortsatt ikke kan brukes fordi det ligger trær over veien.

Blant annet på fylkesvei 251 i Etnedal blir bilister bedt om å snu fordi veien ikke er ryddet ennå.

– Vi står der nå, og det er mye arbeid med som gjenstår, sier operasjonslederen.

Også flere andre steder som ryddemannskapene ikke har rukket over ennå, må bilister og folk som er på vei til hytta snu og kjøre alternative ruter.

FARLIG: Flere fjelloverganger, som denne ved Beitostølen, er stengt fordi vinden kan skape farlige situasjoner.
Foto: Terje Pedersen / NTB
FARLIG: Flere fjelloverganger, som denne ved Beitostølen, er stengt fordi vinden kan skape farlige situasjoner. Foto: Terje Pedersen / NTB

Gikk ut med kraftig advarsel

Politiet i Sør-Øst advarte fredag ettermiddag bilister og ba folk tenke seg nøye om før de legger ut på biltur.

– Politiet kommer med en sterk anmodning om at de som skal ut å kjøre i Øvre Telemark og Nordre Buskerud vurderer om de kan utsette sin reise til vinden blir svakere, skrev de på Twitter.

Ved 21-tiden fredag kveld fortalte operasjonsleder Terje Grindem at de fleste veier i Telemark er åpnet igjen etter opprydningsarbeider. I Buskerud gjensto det fortsatt en god del opprydning.

– Arbeidet har vært ganske utfordrende og det pågår en god del opprydning langs veiene, og det tar litt tid.

– Enormt med meldinger

Vegtrafikksentralen region Øst fortalte til TV 2 fredag ettermiddag at de ble ringt ned om meldinger som knyttes til vinden.

– Det har vært enormt med meldinger i hele dag, og situasjonen endrer seg fra minutt til minutt, sa vaktoperatør Turid Nyman.

Flere steder meldes det om tak som er tatt av vinden. Blant annet blåste taket på Atråhallen ved Atrå barne- og ungdomsskole i Tinn kommune i Telemark av tidligere fredag. Og fredag ettermiddag melder 110-sentralen i Sør-Øst at de har rykket ut til en låve i Flå hvor taket har blitt tatt av vinden.

I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det gult farevarsel for kraftige vindkast.

Vest politidistrikt melder fredag ettermiddag om sterk vind i Nordfjord og nordre deler av Sunnfjord. Politi og brannvesen var på stedet i Kanndalen, hvor takplater hadde blåst av en mink- og revefarm. Kanndalsvegen var midlertidig stengt på grunn av takplater i veien.

Pressevakten i Avinor bekrefter til TV 2 at den kraftige vinden ikke har fått konsekvenser for flytrafikken.

Jobbet på spreng for å redde verdensarv

I Tinn kommune i Telemark var det dramatiske timer da verdensarvferjen DF Ammonia holdt på å slite seg fra kai ved Tinnsjøen.

– Noen av de opprinnelige trossene røk omtrent, så det var en liten periode der hvor det var ganske kritisk, forteller verdensarvkoordinator i Tinn kommune, Øystein Haugan til TV 2.

Ved 18.20-tiden forteller avdelingsleder ved Rjukanbanen, Einar Gabrielsen, at situasjonen har roet seg og at skipet er reddet.

– Nå er det vindstille og alt har gått bra. Men det var kolossalt da det sto på, sier Gabrielsen til TV 2.

REDDET: Dampskipet DF Ammonia er den siste gjenværende dampdrevne jernbanefergen i verden. Foto: Øystein Haugan/Tinn kommune
REDDET: Dampskipet DF Ammonia er den siste gjenværende dampdrevne jernbanefergen i verden. Foto: Øystein Haugan/Tinn kommune

Meteorologene advarer

Også meteorologene advarte fredag folk om at det kunne være risikabelt å ferdes ute mens vinden står på som verst.

– Man vet aldri hva som kommer fykende gjennom lufta, så det kan være farlig. Trær kan falle over ende, og folk bør generelt være obs. Man skal ikke spøke med så sterk vind, sa StormGeo-meteorolog Olav Krogsæter til TV 2.

Meteorologen forteller at det på flere fjell er mål orkan fredag, blant annet på Hemsedalfjellet.

– Og på for eksempel Beitostølen har det vært vindkast på 32,7 meter per sekund, det tilsvarer 120 kilometer i timen. Så det er ikke rart at sesongåpningen i langrenn ble avlyst.

STENGT: Tresfjordbrua i Møre og Romsdal var fredag ettermiddag stengt på grunn av sterk vind. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2
STENGT: Tresfjordbrua i Møre og Romsdal var fredag ettermiddag stengt på grunn av sterk vind. Foto: Kristian Haug Hansen/TV 2
VINDKART: Dette kartet viste vindsituasjonen i Sør-Norge ved 16-tiden fredag. Foto: StormGeo
VINDKART: Dette kartet viste vindsituasjonen i Sør-Norge ved 16-tiden fredag. Foto: StormGeo

– Vær forsiktig

Hele Sør-Norge får merke vinden, men det er spesielt i fjellområdene og dalstrøkene som er mest utsatt.

– Vinden gir seg utover kvelden, og den er nok kanskje i ferd med å avta noen steder også, forteller Krogsæter.

YR-meteorologene gikk også ut med en advarsel til folk som skal ferdes ute i dag.

– Vær forsiktig om du ferdes utendørs, lyder Twitter-meldingen fra YR.