- Haster med ambisiøs klimaavtale

Danmarks statsminister og en rekke klimaforskere tegner et dyster bilde av klimaendringene.

Danmakrs statsminister Anders Fogh Rasmussen er bekymret for verden   mener en global klimaavtale haster mer enn noensinne.  (Foto: SCANPIX DENMARK/)
Danmakrs statsminister Anders Fogh Rasmussen er bekymret for verden mener en global klimaavtale haster mer enn noensinne. (Foto: SCANPIX DENMARK/)

De verst tenkelige scenariene som FNs klimapanel IPCC har skissert, er i ferd med å bli virkelige på grunn av de store utslippene av drivhusgasser. Det er budskapet fra over 1000 klimaforskere som de siste dagene har vært samlet i København på klimakongress.

- Fare for plutselige klimaendringer

- Det er en vesentlig fare for at mye av utviklingen vil akselerere og føre til en økt fare for plutselige eller irreversible klimaforandringer, heter det i en felles uttalelse fra forskerne på kongressen.

Forskernes arbeid skal brukes under de politiske forhandlingene på FNs klimatoppmøte i København i desember. Da skal verdens klimaforhandlere og statsledere prøve å bli enige om en ny global klimaavtale.

- Må sette langsiktige mål

Og en slik avtale haster, påpeker den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen.

- En global klimaavtale haster mer enn noensinne, sier Rasmussen.

Han mener verden må handle nå dersom vi skal unngå voldsomme og katastrofale følger av de menneskeskapte klimaendringene.

- Vi må og skal nå fram til en avtale her i København i desember. Vi må sette langsiktige mål, og de rike må hjelpe de fattige. Grønn vekst er fremtiden, og hvis vi feiler, så faller vi, sa Fogh på konferansen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2