Danmakrs statsminister Anders Fogh Rasmussen er bekymret for verden   mener en global klimaavtale haster mer enn noensinne.  (Foto: SCANPIX DENMARK/)
Danmakrs statsminister Anders Fogh Rasmussen er bekymret for verden mener en global klimaavtale haster mer enn noensinne. (Foto: SCANPIX DENMARK/)

- Haster med ambisiøs klimaavtale

Danmarks statsminister og en rekke klimaforskere tegner et dyster bilde av klimaendringene.

De verst tenkelige scenariene som FNs klimapanel IPCC har skissert, er i ferd med å bli virkelige på grunn av de store utslippene av drivhusgasser. Det er budskapet fra over 1000 klimaforskere som de siste dagene har vært samlet i København på klimakongress.

- Fare for plutselige klimaendringer

- Det er en vesentlig fare for at mye av utviklingen vil akselerere og føre til en økt fare for plutselige eller irreversible klimaforandringer, heter det i en felles uttalelse fra forskerne på kongressen.

Forskernes arbeid skal brukes under de politiske forhandlingene på FNs klimatoppmøte i København i desember. Da skal verdens klimaforhandlere og statsledere prøve å bli enige om en ny global klimaavtale.

- Må sette langsiktige mål

Og en slik avtale haster, påpeker den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen.

- En global klimaavtale haster mer enn noensinne, sier Rasmussen.

Han mener verden må handle nå dersom vi skal unngå voldsomme og katastrofale følger av de menneskeskapte klimaendringene.

- Vi må og skal nå fram til en avtale her i København i desember. Vi må sette langsiktige mål, og de rike må hjelpe de fattige. Grønn vekst er fremtiden, og hvis vi feiler, så faller vi, sa Fogh på konferansen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2