Februar var rekordvarm

Fem fylker hadde rekordvarme i februar.

Grimstad sentrum avbildet i fjor høst. 26. februar ble det målt 18,7 grader her, noe som er februar-rekord for Aust-Agder. Sett under ett er februar 2019 den varmeste måneden som er målt i fylket. Foto: Meek, Tore
Grimstad sentrum avbildet i fjor høst. 26. februar ble det målt 18,7 grader her, noe som er februar-rekord for Aust-Agder. Sett under ett er februar 2019 den varmeste måneden som er målt i fylket. Foto: Meek, Tore

I alt fem fylker satte varmerekord i februar: Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Oppland.

Månedstemperaturen for hele landet lå 3,5 grader over normalen. Måneden er blant de 15 til 20 varmeste i en serie som går tilbake til år 1900, melder Meteorologisk institutt i sin oppsummering for februar.

Relativt varmest var det på Østlandet, Sørlandet, og i fjellet i Sør-Norge, med 5 til 6 grader over normalen. Et par målestasjoner i Troms og Finnmark lå nær normalen.

Månedsnedbøren var 150 prosent av normalen. Noen stasjoner i Nordland og Troms fikk om lag tre ganger av den normale nedbøren. Et par stasjoner nord på Østlandet og i Trøndelag fikk under 50 prosent av normalen.

Den nye fylkesrekorden for Aust-Agder ble satt i Landvik i Grimstad 26. februar og lyder på 18,7 grader.

I Rogaland er den nye rekorden 14,2 grader, i Hordaland 15,7, i Sogn og Fjordane 15,5 og i Oppland 13,3 grader. (NTB)

STORM.NO: Sjekk været for der du er

Her er Storm-meteorolog Roar Inge Hansens oppsummering av måneden:

Selv om februar startet vinterlig med lave temperaturer og enkelte snøbyger, ble det raskt et skifte til mildvær og nærmest vårlige temperaturer. Dermed endte middeltemperaturen i Sør-Norge på hele 3-5 grader over det normale, mens Nord-Norge fikk 0-2 grader varmere enn normalt. Både i Bergen og i Stavanger ble årets februar den 3-4. varmeste som er registrert.

I slutten av måneden ble det satt en rekke nye fylkesrekorder for maksimumstemperaturer fra Agder-fylkene og nordover til Sogn og Fjordane. Varmest var det i Landvik ved Grimstad den 26. februar med hele 18,7 grader. Dette er bare 0,2 grader lavere enn norgesrekorden fra Sunndalsøra som ble satt i 1990.

Værekstremer i februar:

  • Max temp – Norge: 18,7 grader, Landvik (26/2)
  • Min temp – Norge: -38,5 grader, Karasjok (5/2)
  • Max vind – Norge: Fjellet: Vest 42 m/s (orkan), Kvaløyfjellet i Sømna i Nordland (13/2) Lavlandet: Sørvest 36 m/s (orkan), Rotvær (16/2)
  • Max nedbør – Døgn: 92,3 mm, Kanstadbotn i Lødingen i Nordland (15/2). Max nedbør – Måned: 395 mm, Lurøy i Nordland.

I Nord-Norge falt det flere steder over det dobbelte av normal nedbør. Bodø fikk 152 mm nedbør, og en må tilbake til 1998 for å finne en februar måned med mer nedbør enn i år. Dette i skarp kontrast til fjorårets februar som var rekordtørr med kun 3 mm nedbør i Bodø. Også østafjells fikk stort sett litt mer nedbør enn normalt, mens Vestlandet og Trøndelag opplevde en forholdsvis tørr februar med litt mer enn halvparten av normal nedbør. Nordland og Troms opplevde mye uvær i februar. Fra 12. februar og ut måneden flere dager med storm, mye regn, snøskred og skikkelig holkeføre på veiene.

Måneden startet kaldt og vinterlig med enkelte snøbyger i store deler av landet. Karasjok registrerte den laveste temperaturen i landet med -38,5 grader den 5. februar, mens den laveste temperaturen i Sør-Norge ble målt i Folldal nord i Hedmark med -30,8 grader den 6. februar. I løpet av de kommende dagene ble det en gradvis væromlegging i Sør-Norge, senere også i Nord-Norge.

Sørlig Bodø og Oslo fikk mer nedbør enn vanlig i februar 2019. Grafikk: StormGeo
Sørlig Bodø og Oslo fikk mer nedbør enn vanlig i februar 2019. Grafikk: StormGeo

Et høytrykk etablerte seg over Mellom-Europa med rygg inn i sørlige deler av Nordsjøen, mens kraftige lavtrykk fra Atlanteren gikk nordøstover inn i Norskehavet og videre inn over Troms og Finnmark. Denne værsituasjonen vedvarte til siste dagen i februar. Spesielt fra den 12. februar ble det skikkelig mildt i nærmest hele landet med kraftig sør- og sørvestlig vind fra nord på Vestlandet og nordover til Troms og Finnmark, i perioder storm i Trøndelag og Nordland.

VARM: Februar ble markant varmere enn normalt over hele landet. Grafikk: StormGeo
VARM: Februar ble markant varmere enn normalt over hele landet. Grafikk: StormGeo

Den 16. februar ble dette området rammet av en skikkelig storm fra sørvest. På Rotvær i Vestfjorden var vinden opp i orkan styrke. Tak blåste av hus. Fly- og fergeruter ble innstilt, og i tillegg store trafikale problemer langs veiene. I Sør-Norge var det mye bra vær i slutten av februar, og særlig østafjells. Varme luftmasser fra sør i Atlanteren strømmet inn over hele landet og gav nærmest vårlige temperaturer.

De to siste ukene av februar ble det målt over 17 varmegrader flere ganger i Møre og Romsdal. 26. og 27. februar var det rekordmildt lenger sør i Sør-Norge. I Oppland, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og i Agder fylkene ble det satt nye fylkesrekorder for maksimumstemperatur med 13 til 15 grader mange steder, og aller varmest på Landvik ved Grimstad med hele 18,7 grader.

Det varme været medførte at snøen smeltet raskt både i fjellet og i lavlandet. Med unntak av lavlandet Østafjells som fremdeles hadde en del snø igjen på månedens siste dag, var det lite eller ingen snø i resten av Sør-Norge. Også i fjellområdene var det sparsomt med snø i slutten av februar. I Nord-Norge medførte mildværet minkende snødybder og perioder med holkeføre og svært vanskelige kjøreforhold langs veiene.

Mer innhold fra TV 2