REGN: Nedbør vil prege store deler av landet denne helgen, men noen steder vil få mer enn andre. Foto: Truls Aagedal / TV 2
REGN: Nedbør vil prege store deler av landet denne helgen, men noen steder vil få mer enn andre. Foto: Truls Aagedal / TV 2
Helgeværet:

– Det blir ganske mye regn

I oktober har det regnet like mye enkelte steder som er normalt for hele måneden. Denne helgen er ikke noe unntak, men meteorologen har én god nyhet.

Hittil har oktober bydd på mye regn. Så hvis du har håp om en helg med fint høstvær, må meteorologen dessverre skuffe deg.

– Det kommer til å regne i nesten hele Norge, men ikke hele tiden, sier vakthavende meteorolog Isak Slettebø i StormGeo til TV 2.

Han sier det er flere fronter på vei, og mellom disse blir det opphold. Dermed kan deler av Sør-Norge vente seg gløtt av sol første halvdel av dagen, ifølge prognosene.

– Et nedbørsområde passerer i morgen tidlig og går nordøstover til Trøndelag og Norland. Deretter fortsetter det nordover utover ettermiddagen. I bakkant av dette er det lettere vær og litt sol.

Hvor mye gløtt det blir av solen, sier meteorologen er vanskelig å vite.

– Det er noen høye skyer som kanskje kommer og ødelegger litt. På Vestlandet kommer det til å ligge vind fra sørvest, da pleier det å lette dette skydekke.

Nytt nedbørsområde

Lørdag etter lunsj kommer det inn et nytt nedbørsområde fra sør, ifølge meteorologen. Det kommer til å bre seg over i sørlige deler av Sør-Norge.

– Nedbøren kommer inn mot Bergen og Oslo på kvelden, men først til Agder, Rogaland, Telemark, Vestfold og deler av Telemark, sier Slettebø.

Lengre nord i landet derimot begynner lørdagen med ganske lett vær.

– Det blir tåke i Troms- og Finnmark. Den kommer nødvendigvis til å lette, men det kan bli sol. Mens det kommer nesten til å regne i hele Nordland.

– Ganske mye regn

Meteorologen sier det blir noe det same været søndag med regn både i nord og sør. Mens i Midt-Norge blir det lettere.

– Det blir ganske mye regn i sørlige deler av Sør-Norge. Det er bygevær så da kan det kanskje tordne litt også. Det er oktober og ikke høysesong, men det kan komme spredt torden.

Det er store forskjeller i nedbørsmengder, sier Slettebø. Ettersom noen steder vil komme mye nedbør, mens andre steder nesten ikke får noe.

VÅTT: Søndag blir det vått over store deler av landet. Foto: StormGeo
VÅTT: Søndag blir det vått over store deler av landet. Foto: StormGeo
NEDBØR: Troms og Finnmark er blant værvinnerne lørdag. Søndag derimot kommer nedbøren også hit. Foto: StormGeo
NEDBØR: Troms og Finnmark er blant værvinnerne lørdag. Søndag derimot kommer nedbøren også hit. Foto: StormGeo

– Langs kysten av Sørlandet og i sørlige deler av Vestlandet ser det ut til at det kan regne over 30 millimeter lokalt.

Meteorologen mener Nordvestlandet sammen med Troms og Finnmark er værvinneren lørdag. Søndag er det Midt-Norge.

– Fine utsikter

Enkelte steder på Vestlandet har det kommet over 300 millimeter med nedbør hittil i oktober, sier meteorologen. Det like mye som er ventet i løpet av hele måneden.

Så om du synes Oktober har vært våt har Slettebø en god nyhet.

– Neste uke er det litt omslag på gang. Det kommer en høytrykksrygg innover Nordsjøen, og et lavtrykk i Barentshavet.

Det vil gi kjølig vær i Nord-Norge, ifølge meteorologen. Han sier det kan komme sludd og snø helt ned i fjøresteinene, mens Sør-Norge derimot kan glede seg til mye sol.

Likevel understreker Slettebø at det ikke kommer til å vare evig.

– De første dagene av neste uke, er det fine utsikter for Sør-Norge. Mot neste helg er det mer av været vi har hatt en god stund nå.