Det grå været som ligger over Vestlandet søndag, er ikke bare sorgen. Det har også med seg varmere luft.

Et høytrykk over Storbritannia beveger seg mot Sør-Norge, og videre utover i uken vil høytrykket gi mye opphold og sol sør for Stad og Dovre.

Kan bli 30 grader

– Denne høytrykksryggen gir godt vær i Sør-Norge fra mandag til onsdag. Det blir sol og stigende temperaturer, sier Vakthavende meteorolog i StormGeo, Stig-Arild Fagerli, til TV 2.

Det blir over 20 grader på Vestlandet, men det er muligheter for lokal morgentåke i kyststrøkene som kan holde temperaturen nede. I indre strøk på Vestlandet blir det rundt 25 grader til uka.

Aller varmest blir det på Sør- og Østlandet.

Slik ser temperaturkartet ut på onsdag. Grafikk: StormGeo.
Slik ser temperaturkartet ut på onsdag. Grafikk: StormGeo.

– Det vil bli over 25 grader flere steder. Temperaturene kan komme opp i 30 grader i indre strøk på Sør- og Øst-landet på onsdag, sier Fagerli.

Søndag kveld viser Storm-varselet for Oslo at det allerede mandag kveld kan bli 28 grader i hovedstaden.

Varselet viser også at det fine været skal vare ut hele kommende uke, og kanskje ut i begynnelsen av neste uke.

For Bergen er det siste varselet at det vil være temperaturer ned i 9 grader på natten, men så varmt som 19 grader på dagen onsdag.

Nord-Norge fortsatt grått

Meteorologene hadde lenge tro på at høytrykket ville dominere hele Norge, og over lang tid, men et lavtrykk i Norskehavet ser ut til å sette en stopper for dette.

Det blir fortsatt grått og kjølig i Nord-Norge og Trøndelag, og fra torsdag ser det ut som det blir grått igjen på Vestlandet også.

Prognosene for helgen er usikre. Vi kan få drømmehelg i sør, men det ser ut til at det gode været kun holder seg i sør og øst, med noe lavere temperaturer.

Middelhavet

Fra mandag er Sør-Norge vel så fint som de fleste feriesteder ved Middelhavet.

I sørøstlige deler av Middelhavet kan det også bli kraftige regnbyger i uken som kommer, spesielt i sørlige deler av Hellas. Temperaturene kommer neppe over 25 grader i Aten. Heller ikke i Roma.

En hetebølge preger fortsatt Spania med over 35 grader flere steder i innlandet, mens langs kysten er det mer behagelige temperaturer mellom 25 og 30 grader.