UVÆR: Dette lavtrykket bringer med seg kraftig vind og mye nedbør.
UVÆR: Dette lavtrykket bringer med seg kraftig vind og mye nedbør. Foto: StormGeo

Her kommer et uvanlig kraftig lavtrykk inn mot landet

Storm og øsregn er på vei mot norskekysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fine sommerukene vi har hatt i Sør-Norge er over, og de neste dagene må mange av oss stålsette oss for skikkelig høstvær.

Øsregn

Et uvanlig kraftig lavtrykk for årstiden kommer inn i Norskehavet på torsdag.

– Det blir kraftig vind og mye regn. Mer enn det en vanligvis forventer i juni måned, sier vakthavende meteorolog Lillian Bergheim til TV 2.

Det vil regne i hele Sør-Norge, men spesielt utsatt er Vestlandet og Midt-Norge.

– Det kan bli 40-70 millimeter nedbør på Vestlandet på torsdag og fredag. Regnet brer seg etter hvert nordover.

Storm og sterk kuling

Lavtrykket gir også økende sørøstlig kuling i hele landet. Det blir storm ved Stad og trolig sterk kuling til storm også nordover langs kysten til Trøndelag og Nordland fredag.

Det blir også regn på Sørlandet og Østlandet, men begrenser seg til ca 15 millimeter.

I Nord har det så langt vært en grå og kald sommer, men det blir det en bedring fra torsdag. I Troms og Finnmark blir det tørt og en god del sol noen dager, før regnet kommer tilbake på lørdag.

Temperaturene kan komme opp i 15 dager, og vil holde seg tosifret også til helgen.

Europaværet

For å finne skikkelig sommerhete må man nå til østlige deler av i Middelhavet. De siste dagene har makstemperaur vært opp mot 35-37 grader både vest i Tyrkia og i indre strøk sør i Hellas. De høye temperaturene vil holde seg et par dager til, med mulighet for 40 grader flere steder.

Fredag og inn i helgen vil lavtrykksområde som nå ligger sentralt i Europa trekke sørøstover og inn over området med kraftige tordenbyger og synkende temperaturer.

Et lavtrykksområde over Italia og nordvest på Balkan gir noen kraftige regn- og tordenbyger her de nærmeste dagene. I Spania og Portugal er det temperaturer rundt det normale, eller litt lavere for årstiden.

Kanariøyene får mye vind, men ellers mye pent vær med temperaturer opp mot 20 grader, som er noe lavere enn normalt for årstiden.