TEMPERATUR og nedbør midt på dagen.
TEMPERATUR og nedbør midt på dagen.

Nyt helgen - men forbered deg på møkkavær mandag

Hele landet beholder vinterværet gjennom helgen, men så smeller det. Neste uke blir ikke kjekk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nedbørlisten for det siste døgnet er litt underlig.

Utsira vest i havet for Stavanger topper, med 20,3 millimeter nedbør. Neste på listen er Landvik mye lenger øst, med bare 6,9 millimeter.

Er det noe feil her?

– Nei, det har lagt et bygeværsområde vest for oss i flere dager. Den sterke østvinden har holdt det unna kysten, men nå som vinden spakner klarer bygene å trenge lenger inn, forklarer Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Fin fredag

I natt har det snødd litt også lenger nordover på Vestlandet, og fredag morgen snør det fra Sognefjorden og sørover.

Nord for Sognefjorden og lengst sør i Rogaland går det bare en og annen byge.

Det fortsetter å komme litt nedbør på Vestlandet frem til fredag kveld. Temperaturen stiger litt, så snøen kan gå over til sludd og regn aller ytterst på kysten.

– Nedbøren går videre østover, men det kommer ikke veldig mye verken i fjellet eller på Sør- og Østlandet, forteller Tveita.

Fra Stad og nordover blir hele fredag en fin dag. Det kan komme litt snø i Finnmark, ellers blir det lite skyer og fortsatt kaldt.

Innlandet på Østlandet og Finnmarksvidda hadde mellom 20 og 30 kuldegrader i natt, og det kan bli enda litt kaldere natt til lørdag.

– Det blåser opp i liten kuling fra sørlig retning fra Vestlandskysten og hele veien nordover til Finnmark, så det oppleves mye kaldere enn termometeret viser, sier Tveita.

Snø i sør lørdag

Lørdag blir det liggende et svakt lavtrykk i Norskehavet, samtidig som et annet går sørover i Nordsjøen. Høytrykket blir liggende over Russland.

– Sammen sørger de for at det fortsetter å blåse fra sørøst i hele landet, sier Tveita.

Det betyr opphold og mye blå himmel for de fleste av oss, men det finnes et unntak. Sør- og Østlandet får mer snø.

NEDBØR frem til midnatt tirsdag

– Øst for Oslofjorden og Mjøsa kommer det lite, de ytre delene av Agder og Telemark får mest. Snøværet øker på fredag kveld og natt til lørdag, og frem til lørdag kveld kan det komme opp mot 50-60 millimeter, forteller Tveita.

Det betyr en halvmeter snø til, noe som betyr at Sørlendingene må ta en ny runde med snøskuffen lørdag, og at det kan bli problemer i trafikken.

Det henger igjen noen byger lengst vest i Rogaland lørdag morgen, men de gir seg og Vestlendingene kan se frem til en fin lørdag med mye sol.

Fjellet i Sør-Norge får litt snø i øst, og det kan gå en og annen byge vest i fjellet også. Fra Jotunheimen og nordover blir det opphold.

– Fra Trøndelag og nordover blir det også opphold og fint vær lørdag. Unntaket er Varanger, som får litt snø til kvelden.

Du må fortsatt ta hensyn til vinde når du kler deg. Finnmark får opp i stiv kuling fra sørøst lørdag formiddag, Helgeland og Ytre Namdalen liten kuling.

– Lenger sør blir det ikke mer enn frisk bris, og bare utsatte steder, sier Tveita.

I Jotunheimen varsler NVE betydelig skredfare fredag og lørdag, grad 3, på grunn av svake lag nede i snødekket. I resten av landet er det moderat eller liten skredfare.

Fin søndag i hele landet

Søndag er det slutt på snøværet i Sør-Norge. Skyene sprekker opp, solen titter frem, og det blåser bris fra sør i det meste av landsdelen.

– Unntaket er Vestlandet, som kan få opp i stiv kuling fra sør og sørøst utsatte steder, advarer Tveita.

Det går en og anne snøbyge sør på Helgeland og i Ytre Namdal, ellers blir det opphold, lite skyer og fint vær fra Trøndelag og nordover.

– Vinden kan komme opp i sørøstlig liten kuling i Finnmark og på Helgeland. Langs kysten av Trøndelag kommer det til å blåse opp i liten kuling fra sørvest, sier Tveita.

Mandag smeller det

På Vestlandet begynner det å skye til fra vest søndag kveld. Skyene og den sterke vinden er begge deler tegn på at det er et værskifte på gang.

– Det er et kraftig lavtrykk på vei østover nord for Færøyene, og det kommer til å gi skikkelig ruskevær både i Sør- og Nord-Norge, forteller Tveita.

Nedbøren treffer først sør på Vestlandet. I løpet av natt til mandag brer den seg nordover til Stad og østoer til Oslofjorden. Mandag kveld har den nådd frem til Trøndelag.

– Nedbøren starter som snø, men temperaturen stiger, og på Vestlandet går den over til regn under 200-400 meter i løpet av dagen, forteller Tveita.

Bakken er kald etter mange dager med kuldegrader, og der nedbøren går over til regn kan det bli speilglatt på veiene.

Vinden øker på fra sørøst. Deler av Vestlandet og fjellet i Sør-Norge får opp i sterk kuling, noe som sammen med nedbøren øker skredfaren, og gjør at du må regne med problemer på veiene både i fjellet og i lavlandet.

Nord-Norge får en fin start på uken, opphold og sol. Det kommer til å blåse kuling fra sørøst utsatte stede.

Uværet fortsetter tirsdag

Tirsdag går nedbøren over til byger på Vestlandet. Over 400-600 meter kommer nedbøren som snø, i lavlandet kommer den som regn og hagl.

– Vestlandet får mye nedbør tirsdag, sier Tveita.

Lavtrykket pumper mild luft opp fra sør, og temperaturen fortsetter å stige.

– På Sør- og Østlandet blir det fortsatt snø i innlandet, langs kysten går det over til regn under 400 meter, sier Tveita.

Tirsdag blir altså en speilglatt dag, så vær forsiktig både på veiene og når du tar deg frem på beina.

Trøndelag får litt spredt snø først på dagen, men det blir opphold etter hvert som nedbøren går videre inn i Nordland.

Vinden snur på sørvest, og det kommer fortsatt til å blåse kuling utsatte steder.

– Tirsdag kveld blir det litt snø sør og øst i Troms, ellers får Nord-Norge oppholdsvær og perioder med sol også tirsdag, sier Tveita.

Møkkavær hele uken

Vi kan ikke lenger håpe på finvær etter den heftige starten på neste uke.

– Det kommer inn et nytt kraftig lavtrykk fra vest på onsdag, og enda et til neste helg, sukker Tveita.

Vestlendingene får mest, men alle får perioder med nedbør.

– Temperaturen fortsetter å stige, og nedbøren går etter hvert over til regn selv nord på Østlandet, sier Tveita.