MAIKEN hadde fri i går, og dro opp i snøen med akebrett. Foto: Privat
MAIKEN hadde fri i går, og dro opp i snøen med akebrett. Foto: Privat

Nyt finværet – snart snur det

Vi beholder det fine vinterværet en stund til, men så snur det. Neste uke blir heftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag var en flott vinterdag i store deler av landet.

Det drysset ned noen få centimeter snø i Sør-Norge, akkurat nok til å gjøre skiføret enda et lite hakk bedre.

Mange benyttet sjansen, og fikk seg fine ski- og aketurer i går kveld.

KVELDSTUR: Det var bart nede i Bergen sentrum onsdag, men magisk vintervær på Fløyen. Foto: Ronald Toppe / TV 2
KVELDSTUR: Det var bart nede i Bergen sentrum onsdag, men magisk vintervær på Fløyen. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Du kan planlegge kveldstur i dag og i morgen også, og helgen blir også flott.

Men mandag kommer det inn et lavtrykk som ødelegger vinteridyllen.

– Vinden øker på til kuling fra sør. Hele Sør-Norge får nedbør, først snø og så regn, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

Kald vind i nord

Kysten av Møre og Romsdal var varmest i går, med oppunder fem pluss. Finnmarksvidda og fjellet i Sør-Norge var kaldest, med mellom 25 og 30 kuldegrader.

Langs kysten av Sør-Norge ligger temperaturen rundt null grader. Det blir gradvis kaldere videre nordover, og langs kysten av Troms og Finnmark er det 10-15 kuldegrader nå.

– Det blåser fortsatt opp i stiv kuling fra sørøst utsatte steder i Nord-Norge, noe som gjør at den følte temperaturen er farlig lav nå, advarer Hansen.

Bortsett fra vinden fra Trondheimsfjorden og nordover er det fint vær i hele landet.

– En og annen snøbyge langs kysten på Vestlandet, og litt snø på Østlandet nord for Oslo, ellers oppholdsvær, sier Hansen.

Fin fredag

Høytrykket øst for oss trekker kald luft sørover og så vestover mot oss, og temperaturen synker enda litt til de neste dagene.

– Nord- og Midt-Norge får fortsatt en del vind fredag, men ikke like sterk som torsdag. Liten kuling utsatte steder, forteller Hansen.

Det går fortsatt en og annen snøbyge på Vestlandet, og kommer også til å drysse litt på Østlandet. Ellers oppholdsvær i hele landet.

Flott helg

Varselet for lørdag og søndag er en blåkopi av torsdag og fredag.

– Opp i liten kuling i Nord- og Midt-Norge, noen snøbyger på Vestlandet og Sørlandet, eller opphold og fint vær, forteller Hansen.

Søndag har temperaturen falt til minus fem langs kysten av Sør- og Østlandet. Oslo får rundt ti minus, innlandet østpå ned i minus 25 grader.

Vestlandet får rundt null grader langs kysten, minus 15 i innlandet. I Møre og Romsdal og i Trøndelag blir det et par grader kaldere ved kysten og ned i minus 20 grader i innlandet.

I Nord-Norge passerer nok temperaturen minus 30 på Finnmarksvidda, langs kysten blir den liggende rundt minus fem grader.

NEDBØR frem til midnatt mandag

Væromslag i sør mandag

Slik det ser ut nå varer finværet hele søndag, så du behøver ikke skynde deg hjem fra fjellet. Men mandag snur det.

– Det kommer inn et kraftig lavtrykk fra Nord-Atlanteren mot Færøyene. Det fortsetter inn i den sørlige delen av Norskehavet, og gir et skikkelig væromslag i Sør-Norge, forteller Hansen.

Vinden øker på til liten kuling fra sør og sørøst langs kysten, opp i sterk kuling i fjellet. Vi får inn nedbør, først som snø og så som regn.

Temperaturen kan stige fra minus 15 til pluss tre grader mange steder, så vær forberedt på speilglatte veier og store problemer i trafikken mandag ettermiddag.

Vi får en uværsuke

Håpet om finvær i neste uke er nå borte. Lavtrykkene fortsetter å komme inn fra vest.

– Vi får lange perioder med nedbør og kuling. Vestlandet må forberede seg på storm. Vestlandet, Sørlandet får mest nedbør, sludd og regn. Nord på Østlandet kommer nedbøren stort sett som snø, sier Hansen.

Nord-Norge slipper unna mandag og tirsdag, men onsdag eller torsdag blir det sterk vind og stigende temperaturer der også.

Fra tirsdag av blir temperaturen liggende mellom null og fem pluss på Sørlandet og sør på Østlandet, og mellom null og fem minus i innlandet.

På Vestlandet stiger det til mellom to og åtte pluss.

Fra Trøndelag til Lofoten blir det mellom null og fem pluss. Videre nordover minus to langs kysten.

– Det er bare Finnmarksvidda som fortsatt får det kaldt, rundt minus 25 grader, sier Hansen.