MOTTAKER: TV 2 har flyttet inn i nye lokaler i Diagonale i Oslo. Den nye «klokken» er akkurat kommet på plass. Foto: Gjermund Dale / TV 2
MOTTAKER: TV 2 har flyttet inn i nye lokaler i Diagonale i Oslo. Den nye «klokken» er akkurat kommet på plass. Foto: Gjermund Dale / TV 2

Dette er TV 2s nye «klokke»

Klokken du har på mobilen holder lenge for de fleste av oss. Men ikke for Gjermund Dale i TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For de fleste av oss er det lenge siden unøyaktige klokker var et problem. Klokken på mobilen og på pc'en stiller seg selv.

Er du en av dem som fortsatt har et ur på håndleddet, er det bare når det skiftes mellom normaltid og sommertid du behøver å skru på det.

Gjermund Dale i TV 2 er likevel ikke fornøyd. For ham holder det ikke at klokken viser riktig tid.

Under et nanosekund

Alt TV 2 produserer er i HD-format. Kvaliteten er så høy, at det går 1,5 Gigabit med data ut til skjermene per sekund.

– Hver bit varer i sånn 0,7 milliarddels sekund, under et nanosekund altså. Vi må ha en klokke som er så nøyaktig at den får alle disse bit'ene ut i riktig rekkefølge, sier Dale.

GJERMUND DALE er serviceingeniør i TV 2
GJERMUND DALE er serviceingeniør i TV 2

Det sendes 25 bilder per sekund ut på TV. Dersom bildemikseren skifter fra et kamera som akkurat er ferdig med å sende et av disse bildene, og så over til en avspiller som er halvveis inne i et nytt bilde, blir det et kraftig blaff på TV'en din.

Klokken på internett er egentlig nøyaktig nok. Men klokkesignalene sendes gjennom mye forskjellig utstyr på veien, og alle boksene de går gjennom tilfører litt forsinkelse.

– Det ødelegger for oss, klokkene må gå helt likt i alle boksene. Ellers blir det som en trommeslager som noen ganger spiller i takt med resten av bandet, og noen ganger ikke, sier Dale.

Med helt likt, mener Dale under nanosekundet likt. Så nøyaktige klokker er det ikke enkelt å få tak i.

KONTROLLROMMET i TV 2 Foto: Ronald Toppe / TV 2
KONTROLLROMMET i TV 2 Foto: Ronald Toppe / TV 2

Løsningen er satellitter

GPS er systemet som gjør at mobilen din vet hvor på kloden den er. Mobilen får posisjonen sin fra et nettverk av satellitter som svever over oss.

Husker du cosinus og sinus fra skolen? At du kan finne lengden av alle sidene i en trekant dersom du kjenner lengden av en side og to vinkler?

All landmåling er basert på det: Lage et nett av trekanter, og bruke dem til å finne posisjonen til nye punkt.

GPS er et slikt trekantnett oppe i rommet. Satellittene sender hele tiden ut posisjonen sin, sammen med et nøyaktig klokkeslett. Mottakeren du har i mobilen tar i mot signalene, og bruker tiden det tar fra signalene sendes til de mottas som mål på avstanden ut til satellittene.

Det krever en ekstremt nøyaktig klokke og avansert signalbehandling for å luke ut feil, men utgangspunktet er altså enkel skolegeometri.

GALILEO-satellitt. Det er 24 i drift i baner rundt Jorden, pluss noen i reserve. Foto: ESA
GALILEO-satellitt. Det er 24 i drift i baner rundt Jorden, pluss noen i reserve. Foto: ESA

GPS er USAs system for posisjonering, og har vært i drift siden 1970-tallet. Siden har Europa skutt opp sitt eget system, Galileo, Russland har etablert GLONASS, og Kina BeiDou.

Nå er to nye antenner trygt plassert oppå taket av Diagonale, TV 2s nye bygg i Oslo. De tar i mot signaler fra alle posisjoneringssystemene, og gir Gjermund Dale den klokken han behøver.

– Det er kanskje bare aksjemeglere som trenger en mer nøyaktig klokke enn vi gjør, de må jo være helt sikre på hvem som var først til å kjøpe en aksje, smiler han.