Reidun Holmøy, Toril Torlei og Siri Kalvig var de første damene som presenterte vær på TV i Norge. Foto: Ronald Toppe / TV 2
Reidun Holmøy, Toril Torlei og Siri Kalvig var de første damene som presenterte vær på TV i Norge. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Møt Norges første værdamer

Det er 25 år siden Reidun Holmøy, Toril Torlei og Siri Kalvig skubbet mennene til side og overtok værkartene. Her forteller de historien om starten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For 25 år siden var det bare menn som varslet været på TV. Alvorlige menn i dress, som brukte pekestokk.

Alle var statsmeteorologer med lang universitetsutdannelse bak seg, ansatt på Meteorologisk institutt. Det fantes kvinnelige statsmeteorologer. Inger Bruun var den første, hun ble ferdig utdannet i 1942.

Men foran værkartet til Dagsrevyen sto hun aldri. Der var det bare godt voksne menn som slapp til.

Irritert

De stive og alvorlige statsmeteorologene irriterte nyhetssjef Finn H. Andreassen i NRK.

Han hadde sett hvordan været ble presentert i utlandet, og ville gjøre sendingene sine friskere. Da Dagsrevyen skulle legges om tidlig på 90-tallet, kontaktet han Meteorologisk institutt.

– Jeg forsøkte å få dem med på at vi kunne håndplukke de meteorologene som var best til å presentere. Men, det var blankt nei, ikke aktuelt. Værmeldingen var deres ansvar, dette skulle de styre, forteller han.

I 1990 bestemmer Stortinget seg for at kringkastingsmonopolet skal oppheves, og høsten 1991 startet arbeidet med å stable det som skulle bli TV 2 på beina.

STARSMETEOROLOG Vidar Theisen foran værkartet i NRK i 1980.
Foto: SCANPIX
STARSMETEOROLOG Vidar Theisen foran værkartet i NRK i 1980. Foto: SCANPIX

Andreassen sluttet i NRK, og fikk jobben som nyhetsredaktør i TV 2. Nå måtte han banke på hos Meteorologisk institutt igjen.

Andreassen rister på hodet.

– Det var jo ikke så mange andre steder å gå, og jeg møtte akkurat den samme veggen.

Ikke gøy

TV 2 treffer Andreassen en fin junidag i Oslo. Det er 17 år etter at han sluttet, men han får mange håndtrykk, nikk og smil når vi går gjennom gangene.

Året da han var med på å bygge opp en helt ny TV-stasjon fra bunnen av sitter som spikret i hukommelsen.

– Det var et rotterace. I løpet av to uker hadde jeg ni turer til London, og reiste tre ganger til Bergen, to ganger på samme dag. Du satt på et fly hele tiden, og jobbet og jobbet. Det var døgnet rundt, ikke sant. Men det var gøy, du visste du skulle skape noe nytt.

Møte med Meteorologisk institutt var ikke like gøy.

Instituttet visste at TV 2 måtte ha værmelding, og varsler for Norge var det bare de som laget. De ville fortsatt bestemme, men Andreassen ga seg ikke.

FINN H. Andreassen. Foto: Ronald Toppe / TV 2
FINN H. Andreassen. Foto: Ronald Toppe / TV 2

– Vi måtte finne en annen måte å gjøre det på. Jeg fortalt dem at det ikke ble snakk om å kjøre på samme måte som NRK.

Andreassen tok kontakt med det britiske nyhetsbyrået ITN for å undersøke om de kunne levere værvarsler for Norge. Da snudde Meteorologisk institutt. De gikk med på å levere bare varsler, og la TV 2 ta hånd om presentasjonen.

Håndtegnet

I dag lager værdamene kartene sine selv. De henter opp kartet du ser på TV, og endrer temperaturer og værsymbol om det behøves.

Værdamene kan snu rundt på rekkefølgen, og legge inn bilder og video om de vil. Når opptaket gjøres, legges kartene automatisk inn i bildene som kameraet tar.

I 1992 var det ikke fullt så enkelt.

Varslene ble laget av statsmeteorologene på Vervarslinga på Vestlandet. De skrev tekstvarsel og tegnet kartskisser for hånd. Alt ble sendt på faks til TV 2.

TV 2 fakset skissene videre til et selskap i England, der en designer tegnet dem om til værkart. Kartene ble overført via satellitt til TV 2 i Bergen, spilt inn på bånd, og spilt av igjen når sendingen gikk.

Tungvint og tidkrevende, men det fungerte på et vis.

FINN H. Andreassen. Foto: Ronald Toppe / TV 2
FINN H. Andreassen. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Bare kvinner

Våren 1992 hadde Andreassen ingen anelse om hvordan værsendingene skulle produseres, og ikke hvordan de skulle se ut på TV. Det eneste han visste var at TV 2 skulle skille seg tydelig ut fra NRK.

– Vi skulle være friskere og oppleves annerledes, være en ung kommersiell kanal. NRK hadde bare gamler gubber, så jeg bestemte meg for å bryte mønsteret. La oss bare ha kvinner, det gir oppmerksomhet.

– Så værdamene ble altså til i ditt hode?

– Vi drodlet på det litt sånn frem og tilbake, men jeg tror nok det var min idé og min beslutning ja.

Måtte ha en statsmeteorolog

Andreassen skjønte at han måtte ha en statsmeteorolog med på laget. En som kunne faget, og som kunne ta seg av kontakten med Meteorologisk institutt.

– Og så visste vi at vi måtte ha med en statsmeteorolog for at seerne skulle få tillit til oss.

Sånn kom Reidun Holmøy til TV 2, som den aller første værdamen.

REIDUN Holmøy var den aller første værdamen. Foto: Ronald Toppe / TV 2
REIDUN Holmøy var den aller første værdamen. Foto: Ronald Toppe / TV 2

I 1992 var Reidun helt nyutdannet. Hun varslet vær på Bergen Lufthavn Flesland, men jobben var usikker. Sjansen var stor for at Meteorologisk institutt ville flytte henne til Bodø eller Tromsø.

Så dukket stillingsannonsen til TV 2 opp.

– Den ene etter den andre på Flesland sa at de hadde tenkt å søke. Sikkert fire-fem av oss femten der ute var på audition, forteller hun.

– Hadde jeg bare sittet for meg selv, så hadde jeg ikke søkt. Jeg hadde aldri tenkt at det var noe for meg. Men så tenkte jeg at «klarer de det, så klarer jeg det også».

Reidun søkte, og fikk jobben.

– Jeg ble ringt opp av Finn H. Andreassen. «De to andre vi har tenkt på er ikke meteorologer, så vi vil først vite at du takker ja», sa han. Og han ville at jeg som var meteorolog skulle ha det faglige ansvar, på en måte være en slags sjef for gruppen. Så jeg tok på meg det også.

De to andre var Toril Torlei og Siri Kalvig.

Værtegn og merkedager

Toril Torlei satt på utestedet Tracteuren på Bryggen i Bergen med en kaffekopp da hun så stillingsannonsen fra TV 2.

– Det var formiddag, solen skinte og været var helt fantastisk. Jeg leste avisen, og så annonsen.

Toril tar en liten pause.

– Jeg tror jeg bare fikk en fiks ide. Stakk inn i baren, lånte blyant og papir, og skrev en søknad for hånd.

TORIL Torlei. Foto: Ronald Toppe / TV 2
TORIL Torlei. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Toril var akkurat kommet i gang med å ta hovedfag i folkloristikk på universitetet, og kunne derfor litt om værtegn og gamle merkedager. Hun hadde tatt flygelederskolen, og kunne litt om vær også.

– I søknaden anbefalte jeg at de burde ta med værtegn, og så kom jeg med et fjollete eksempel.

På vei hjem til Sandviken gikk Toril innom postkontoret, kjøpte konvolutt og frimerke, og la søknaden i postkassen.

– Neste morgen våknet jeg av en telefon fra TV 2. Om jeg kunne komme på audition.

Toril ble først intervjuet av sju stykker i et knøttlite rom, og så improviserte hun en kort værmelding. TV 2-folkene var strålende fornøyd, og tilbød henne raskt jobb.

– Jeg takket ja, og så fikk jeg hetta. Jeg ble så nervøs at jeg omtrent ikke sov, og angret som en hund.

Vær-Siri

Siri Kalvig studerte geofysikk i Bergen da hun fikk høre om jobbene.

Hun var yngst av de tre, ikke fylt 22 år. Reidun var 28 i 1992, Toril 37 år.

Siri var på lesesalen da hun overhørte en av de andre studentene fortelle at hun hadde søkt på jobb som meteorolog hos TV 2.

– Jeg tenkte, hm? Hun er jo ikke ferdig utdannet. Hvis hun kan søke så kan jeg også, og så slang jeg inn en søknad.

SIRI Kalvig og Tinka på kontoret på Universitetet i Stavanger. Foto: Ronald Toppe / TV 2
SIRI Kalvig og Tinka på kontoret på Universitetet i Stavanger. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Siri ble kalt inn på intervju, og strøk i geografi.

– Jeg snakket visst helt i vilden sky om Buskerud og Østfold, men jeg fikk jobben under forutsetning av at jeg lærte meg fylkene i Norge, ler hun.

Redaksjonssækretær Anders Hoff i TV 2 husker godt intervjuet med Siri.

– Hun hadde veldig gode karakterer, og var både smart og flink til å snakke. Men når kamera ble slått på ble hun veldig nervøs. Hun kunne sikkert fylkene, men når du er nervøs så skjærer det seg jo.

Våren 1992 hadde ikke Siri bestemt seg for om hun skulle fortsette med meteorologi. Det var så mange andre fag som også var spennende. Værdamejobben avgjorde, og hun endte opp som en av TV 2s største profiler.

Men i startet var Siri en grå mus, det tok over et år før hun klarte å senke skuldrene. Det gir hun BBC i London skylden for.

– I can’t do miracles

I august tok Anders Hoff med seg Reidun, Toril og Siri til London. BBCs TV-meteorologer skulle lære dem å opptre foran kamera.

– Det var helt håpløst. De tok oss som aldri før hadde vært foran kamera, sminket oss, og sa «be natural, be yourself». Men hvis du aldri har vært i den rollen, foran et værkart i et blåveggstudio, så er jo ikke det en naturlig del av ditt repertoar. Du er helt dømt til å mislykkes, sant. Det gjorde meg bare nervøs, og jeg følte at jeg ikke lærte noen ting, forteller Siri.

Også Reidun rister på hodet når hun forteller om turen til London. Før studiotreningen ble de tre sminket og frisert av BBCs stylist. BBCs meteorolog var med.

REIDUN Holmøy i 1992. Foto: TV 2
REIDUN Holmøy i 1992. Foto: TV 2

– Jeg satt i stolen og de to sto og pratet. Så tar stylisten tak i håret mitt sånn, Reidun drar håret sitt litt oppover, og så sier hun «I can’t do miracles».

Reidun brøler av latter når hun forteller, men opplevelsen var virkelig vond.

– Kan du tenke deg. Jeg var 25 år yngre og 20 kilo lettere, og ikke så verst synes jeg selv. Og så synes hun at det er så lite med meg at de må gjøre mirakler for at jeg skulle bli bra på TV. Jeg ble helt fra meg.

Toril opplevde kurset hos BBC som nyttig, men hun husker hvor frustrert de to andre var.

– Siri lå på sengen i to timer om kvelden og snakket i hotell-telefonen med kjæresten. Og fikk en sinnsyk regning.

– Shit, shit, shit

Den 5. september 1992 gikk TV 2 på luften. Kong Harald og dronning Sonja tente et stearinlys i mørket hjemme på Skaugum, og satte over til Dan Børge Aakerø i Grieghallen i Bergen.

Reidun presenterte den aller første værsendingen. Hun var kjempenervøs, og hadde med Siri inn i studio som moralsk støtte.

Reidun hadde tatt ett opptak, og så ett til, og var begynt på det tredje da hun begynte å rote.

ÅPNINGEN av TV 2 i 1992: Dan Børge Aakerø, statsminister Gro Harlem Brundtland og TV 2.sjef Bjørn Atle Holter-Hovind. Foto: Lise Åserud / Scanpix
ÅPNINGEN av TV 2 i 1992: Dan Børge Aakerø, statsminister Gro Harlem Brundtland og TV 2.sjef Bjørn Atle Holter-Hovind. Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Jeg ble så sint at jeg trampet i gulvet og sa shit shit shit. Og så hørte jeg plutselig at noen begynte å le.

Reidun hadde merket at det kom folk inn i studio, og regnet med at det var avisene som var der for å ta bilder.

– Jeg brydde meg ikke så mye, jeg var så konsentrert, forteller hun.

Men den latteren hadde hun hørt før.

– Der sto statsminister Gro Harlem Brundtland. Hun var på omvisning og skulle se studio.

Fine dager

Reidun, Siri og Toril var aldri på jobb samtidig, men hadde vakt en uke hver.

Sommeren 1992 jobbet Toril som materialkoordinator på en plattform i Nordsjøen ved siden av studiene. To uker på, og fire uker av. Hun beholdt jobben etter at hun begynte i TV 2.

– Det sto i kontrakten min at vaktene skulle tilpasses friukene mine. Jeg jobbet litt mindre i en periode, men jobbet i Nordsjøen hele tiden.

TORIL Torlei foran værkartet. Foto: TV 2
TORIL Torlei foran værkartet. Foto: TV 2

Toril husker det som fine dager. Værdamejobben begynte først i firetiden om ettermiddagen.

– Jeg hadde en rolig dag, spaserte til jobb og gjorde det jeg skulle, og spaserte hjem igjen.

Nede hos TV 2 på Nøstet forberedte hun seg til sending, varslet været på direkten ti på sju, og tok opptak av ni-sendingen rett etterpå.

– Sånn halv åtte om kvelden var jeg ferdig. Jeg jobbet tre og en halv time, maks fire.

Å fortelle om værtegn og merkedager i Været var et innfall Toril fikk da hun skrev søknaden. Men TV 2 tente på ideen.

– Egentlig synes jeg det var en god ide. Det piffer opp, og er en viktig del av kulturen vår.

Seerne likte det også.

– Det er det folk husker meg for enda.

Smattelyder

Siri studerte ved siden av værdamejobben, og hadde lange dager. De første månedene var ekstra slitsomme. Nervøsiteten hun tok med seg hjem fra BBC i London satt godt i.

SIRI Kalvig i 1997. Foto: NTB scanpix
SIRI Kalvig i 1997. Foto: NTB scanpix

– Jeg hadde sånne ..., Siri viser hvordan det strammet seg til i halsen, jeg hadde sånne smattelyder. Det var ikke bra, og jeg fikk ikke gode tilbakemeldinger. Når jeg møtte noen jeg kjente på gaten etter at jeg hadde vært på i noen måneder, så sa de ikke «å, du er så god», de sa litt sånn trøstende «du er blitt bedre nå».

Siri fant etter hvert en form som passet henne. Etter et år var smattelydene borte og smilet naturlig.

– For meg var det en enormt viktig lærdom, at det går an å endre førsteinntrykket til millioner av mennesker. Det har jeg tatt med meg videre.

To jobber

Reidun fortsatte å jobbe på Meteorologisk institutt etter at hun ble værdame.

Avtalen med TV 2 gjorde at instituttet opprettet en egen formiddagsvakt i Bergen. Den vakten hadde Reidun før hun dro ned til TV 2 for å gjøre seg klar til sending.

– Jeg jobbet skift som meteorolog, og den uken jeg hadde vakt på TV 2 begynte jeg på jobb på Meteorologisk halv seks om morgenen. Formiddagsvakten var ferdig klokken to, og da passet det akkurat å kjøre på direkten ned til TV 2.

REIDUN Holmøy er nestleder på Værvarslinga for Vestlandet. Foto: Ronald Toppe / TV 2
REIDUN Holmøy er nestleder på Værvarslinga for Vestlandet. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Reidun hadde skrevet varselet selv, og trengte ikke mye tid på forberedelser.

– Jeg rakk jeg å sminke meg og se litt på kartet. Og så tok vi været i opptak, i god tid før nyhetene, sånn mellom fem og seks.

Klokken seks om ettermiddagen dro hun hjemover, etter en tolv timer lang arbeidsdag.

På dialekt

Jobbet du i NRK i 1992, måtte du enten snakke bokmål eller normert nynorsk. Dialekt var bannlyst. Reidun er fra Nordfjord, og insisterte på å få prate som hun pleide.

Finn H. Andreassen forteller at ledelsen i TV 2 måtte gjennom en lang diskusjon før de tok en prinsippavgjørelse som fortsatt gjelder alle programledere i TV 2: Så lenge seerne forstår hva som blir sagt, er dialekt greit.

– Reidun hadde jo utstråling, og vi kunne jo ikke fjerne en del av personligheten hennes.

Gravid

Høsten 1993 ble Reidun gravid, og regnet med at hun måtte ta en pause fra skjermen.

– Dersom noen ble gravid i NRK, så ble de tatt av luften. Men det ville ikke TV 2 gjøre. Kari Nord, som kjøpte klær til oss, gledet seg til å finne klær som passer til gravide.

Reidun stråler når hun forteller.

– Hun syntes dette var så fantastisk. Jeg husker at hun sa «Ååå, vi må fremheve magen, ikke skjule den».

Kollega Kristen Gislefoss la merke til at Reiduns mage vokste.

– En dag klarte han ikke å holde seg lenger, og spurte meg «Ja, Reidun, når skal du gi deg på TV, med stor mage og sånn?»

Reidun lener seg tilbake og ler.

– «Jada, Kristen», svarte jeg. Når min mage skjuler like mye av værkartet som din mage, da gir jeg meg.

Reidun var på TV helt frem til 14 dager før fødselen, og tilbake nesten med en gang etterpå.

Også Siri varslet været med gravid mage.

– Jeg synes det var morsomt. Det at det sto noen der hver dag, og magen vokste. Det var noe helt nytt det. Men TV 2 var jo sånn, litt forut. En utrolig innstilling hos alle. «Bare gjør det, bare fiks det». Veldig gøy.

Skvist ut

Reidun var den første av de tre som sluttet, høsten 1995.

Da var hun gravid med barn nummer to, og det ble for mye med både full stilling på meteorologisk og jobben på TV 2. Og så var det en grunn til; Siri var ferdig utdannet meteorolog.

– TV 2 ville at Siri skulle få en full stilling. Og for å få det til måtte hun ta over mitt ansvar og en god del av mine vakter.

Reidun stopper litt opp, dette er det tydeligvis ikke så lett å snakke om.

– Jeg følte at jeg ble litt skvist ut. Jeg hadde jo tenkt at nå må jeg gi meg, men det var jo kjekt også.

REIDUN Holmøy sluttet på dagen. Foto: Ronald Toppe / TV 2
REIDUN Holmøy sluttet på dagen. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Reidun sluttet på dagen. Det angrer hun på nå.

– Jeg burde avsluttet det hele mer normalt. Tatt noen vakter til, sagt at nå er det snart min siste arbeidsdag, hatt med kake, og takket de som jeg hadde jobbet tett med. Men jeg var irritert.

Siri fikk ikke med seg dramatikken.

– De skånte meg sikkert for det. Jeg husker bare at Reidun sa opp. Hun er litt smakk smakk, og det er lite føleri med henne.

Reidun har jobbet på Meteorologisk institutt i Bergen siden.

– Jeg har ikke angret en dag på at jeg gikk på audition den gangen. Jeg kan nesten ikke skjønne at jeg var så tøff. Det har gitt meg en enorm selvtillit på det å kommunisere. Og så var det jo kjekt å være med de første årene på TV 2. Vi var ikke mange ansatte, jeg kjente alle.

TORIL Torlei på jobb i Statoilbygget i Bergen. Foto: Ronald Toppe / TV 2
TORIL Torlei på jobb i Statoilbygget i Bergen. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Skikkelig lei

Toril sluttet i 1998. Da var hun skikkelig lei av all oppmerksomheten.

– Jeg kunne ikke gå over Torgalmenningen uten å få 20 kommentarer. Det var morsomt de første gangene, men ble etter hvert en kjempebelastning.

Hun sa opp i 1997, fem år på TV var nok. Men TV 2 ville veldig gjerne beholde henne.

– Jeg fikk et tilbud jeg ikke kunne si nei til, og ble et år til. Det var en tabbe. De første fem årene lærte jeg kollossalt, men det siste året ble bare slitsomt.

Toril fortsatte å jobbe i Nordsjøen, ble hovedverneombud i Norsk Hydro, gikk på land i 2010, og er nå HMS-ansvarlig i arbeidstakerorganisasjonen SAFE.

– De 20 årene som er gått har jeg brukt på å bli glemt, smiler hun.

ELI Kari Gjengedal sammen med Birgit Kolboe, som ble ansatt som TV 2s værdame nummer fire i 1993. Bildet er tatt i juni 2017. Foto: Ronald Toppe / TV 2
ELI Kari Gjengedal sammen med Birgit Kolboe, som ble ansatt som TV 2s værdame nummer fire i 1993. Bildet er tatt i juni 2017. Foto: Ronald Toppe / TV 2

Startet Storm

Siri opplevde etter hvert samarbeidet med Meteorologisk institutt som problematisk.

– Det ble jo litt kunstig, vi konkurrerte jo med NRK. Det var de samme meteorologene som ga oss varslene som presenterte været på NRK samme kveld, forteller hun.

Siri hadde lekt med tanken om å lage sine egne varsler lenge.

– Kunne vi ikke ha et alternativ til Meteorologisk institutt, et privat værvarslingsselskap. Jeg diskuterte det med folk jeg studerte sammen med, og oppdaget at vi var mange som hadde lyst til å lage vår egen arbeidsplass.

Siri fikk TV 2 med, og 1. april 1998 ble Storm Weather Center stiftet. Nordens første private værselskap.

Siri ville at selskapet skulle hete Normet, men da slo nyhetsredaktør Bjarne Berg i bordet.

– Han nektet. «Nei, det er alt for kjedelig, det må hete Storm», ler Siri.

De første årene ledet Siri det nye selskapet, og var etter hvert sjelden å se foran værkartet.

– Jeg traff mannen min, og i 1997 flyttet vi til Stavanger. Det å ha små barn, lede et selskap, pendle og være på TV ... Siri sukker, jeg jobbet bare livet av meg.

Siste gang Siri meldte været var i 2005.

– Jeg trappet mer og mer ned, og sa ikke til noen at jeg hadde min siste værsending. Jeg var redd for at det skulle være negativt for TV 2 og Storm.

Hun eier fortsatt noen få prosent av det som nå heter StormGeo, men er ikke ansatt i selskapet lenger. I 2014 tok Siri doktorgraden på utforming av vindturbiner, og er nå førsteamanuensis på Universitetet i Stavanger. Der leder hun et forskningsprosjekt rundt fornybar energi.

Skjelt ut etter noter

TV 2 flyttet flere grenser med været. Kvinner fikk en profilert jobb som tidligere var forbeholdt menn, de fikk snakke dialekten sin, og de fikk vise frem en gravid mage med stolthet og glede.

VÆRDAMER: May Lisbeth Myrvang, Ane Nyrerød, Eli Kari Gjengedal, Hilde Holdhus, Gry Hege Thorslund, Isabella Marthinsen. Foto: TV 2
VÆRDAMER: May Lisbeth Myrvang, Ane Nyrerød, Eli Kari Gjengedal, Hilde Holdhus, Gry Hege Thorslund, Isabella Marthinsen. Foto: TV 2

Ikke alle så dette i 1992.

Noen måneder etter at TV 2 gikk på luften ble Finn H. Andreassen invitert til en kvinnekonferanse i Oslo. Han skulle forklare hvorfor TV 2-været brukte kvinner som blikkfang.

– Det satt 300-400 i salen, nesten bare damer. Kona også, hun var redaktør i et fagblad. Jeg ble skjelt ut etter noter, men smelte tilbake: «Her sitter dere og klager på manglende likestilling. Vi lar kvinner presentere været, dyktige kvinner, og det er negativt?» Som de buet. Kona satt med hodet i hendene.

Nesten ingen søkere

TV 2 ansatte etter hvert menn som værpresentatører også, men det tok noen år.

KRISTEN Ravnestad er den foreløpig siste værmannen til TV 2. Foto: TV 2
KRISTEN Ravnestad er den foreløpig siste værmannen til TV 2. Foto: TV 2

– Det var et poeng i starten, med oss tre jenter, for å være en tydelig motvekt til mennene i NRK, sier Siri.

Hun ville etterhvert gjerne ha menn med på laget. Problemet var at nesten ingen menn søkte da hun lyste ut nye stillinger.

– Vi hadde jo vår måte å bevege oss på, og det ga jobben en kvinnelig identitet.

Får du fleste kvinnelige søkere er sjansen stor for at de beste søkerne er kvinner.

– Når vi valgte Elin, Eli Kari og Benedikte, så var det fordi de var de beste på presentasjonsteknikk. Det viktigste for oss er ikke om du er mann eller kvinne, ikke om du har meteorologi hovedfag. Du skal komme gjennom ruten. Det er det viktigste.

Her kan du lese om værmennene, og hvordan det er gått med de værdamene som kom etter Reidun, Toril og Siri.