NÅ KOMMER snøen til Sør- og Østlandet
NÅ KOMMER snøen til Sør- og Østlandet

Nå kommer snøen

I dag kommer vinteren til Sør-Norge for alvor, med snø og kuldegrader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helgen var iskald i innlandet østpå. I natt toppet Folldal i Hedmark temperturlisten med minus 21,2 grader.

Lista fyr var varmest i går med 8,9 grader, og mandag morgen er det bare ytterst på kysten det er noen få plussgrader.

Innlandet østpå får det kaldest også i dag, sånn 15-20 minus.

– I Nord-Norge er det bare Finnmarksvidda som har under ti minus, ellers er det mellom fem og åtte minus i innlandet i nord, sier Beathe Tveita.

På Vestlandet regnet det i morges, men bygeværet gir seg, og det blir vinterlig også her.

Men ikke like vinterlig som på Sør- og Østlandet.

Opp mot en halvmeter snø i sør

Et lavtrykk er på vei over Nordsjøen. I kveld er det kommet seg vest i Skagerrak, tirsdag kveld ligger det over Sør-Sverige.

Klokken ti er det så vidt begynt å sludde og snø lengst sør i Rogaland.

– Snøværet går østover og brer seg inn over Østlandet i løpet av ettermiddagen, forteller Tveita.

Fra midt på dagen i dag og til i morgen tidlig kan det komme et sted mellom 20 og 40 cm snø fra Aust-Agder og Telemark til Vestfold og deler av Buskerud.

– I Oslo starter snøværet en eller annen gang mellom klokken 16 og 19 i dag, og i morgen tidlig kommer det til å ligge mellom fem og ti centimeter snø, sier Tveita.

Vinden øker til liten kuling langs kysten. Først fra sørøst, og så fra norøst i ettermiddag og kveld.

NEDBØR frem til midnatt fredag

Rogaland fikk også noen byger i morges. Etter hvert som lavtrykket nå nærmer seg, går det over til mer sammenhengende nedbør. Den kommer som regn og sludd langs kysten, snø i fjellet og i innlandet.

– Fra Hordaland til Trøndelag blir det for det meste opphold i dag, og bra vær. Mest sol i nord, sier Tveita.

Bygevær i nord

Et lavtrykk som ligger utenfor kysten av Finnmark mandag morgen går nordøstover i løpet av dagen.

– I Nordland går det sludd og snøbyger langs kysten, og vinden kommer opp i liten kuling fra nord. Også kysten av Troms og Vest-Finnmark får byger, men her kommer nedbøren som snø, sier Tveita.

SISTE: Det ser ut til å utvikle seg et lite og kraftig polart lavtrykk nær Bjørnøya, enten i dag eller tirsdag morgen.

Det trekker sørøstover og etter hvert østover i Barentshavet. Vinden øker til storm ute i havet vest for Finnmark og nordvest for Troms.

– Inn over land kommer det snøbyger, og blåser opp til kuling. Lokalt kan det komme veldig kraftige vindkast, advarer Tveita.

Mer snø tirsdag

I løpet av tirsdag går lavtrykket langsomt østover, og inn over Sør-Sverige. Øst i Telemark og sørøst i Aust-Agder kommer det 10-15 centimeter snø til.

– De ytre delene av Vest-Agder slipper unna nedbør, og utover ettermiddagen blir det opphold også i store deler av Aust-Agder og vest i Telemark. Nord for omtrent Lillehammer blir det stort sett opphold.

Oslo får litt snø gjennom hele dagen, men ikke mer enn et par centimeter til.

Vinden øker opp i stiv kuling fra nordøst utsatte steder fra Oslofjorden og vestover til Lindesnes, så tirsdag blir en sur og kald dag på Sørlandet.

Lengst nord i Trøndelag og fra Hordaland og sørover ligger det litt skyer først på dagen. Men det klarner fort opp, og hele Vestlandtet får fint vær det meste av dagen. Lite skyer gjør at temperaturen synker, nå må vinterklærne frem.

– Fra Sunnmøre og sørover til Rogaland blåser det opp i liten kuling utsatte steder, stiv kuling ved Stad, sier Tveita.

Lavtrykket nord for Finnmark sørger for kuling fra vest, og sludd og snø fra Vest-Finnmark og sørover i Troms og Nordland. Helgelandskysten får bare litt spredt nedbør.

– De indre områdene på Helgeland og Øst-Finnmark får lettskyet oppholdsvær, sier Tveita.

Kuling i fjellet

I morgen får Langfjella også litt snø, mest på østsiden. Jotunheimen får opphold. Det kommer til å blåse opp i stiv kuling fra nordøst, fra Hemsedal og sørover.

Mandag formiddag er alle fjellovergangene i Sør-Norge åpne. I Nord-Norge er Melfjellet stengt på grunn av opprydding, ellers er alt åpent.

SALTFJELLET nå

DOVREFJELL nå

HEMSEDALSFJELLET nå

Kamera: Vegvesenet

Snø og vind tirsdag gjør at du bør sjekke forholdene før du kjører opp i fjellet. Og du må være forberedt på snøfokk og dårlig sikt.

Tre kalde dager

Onsdag og torsdag ligger det et lavtykk sør for oss. Det trekker nordavind inn over hele landet, opp i kuling fra nordøst i perioder.

– Det blir for det meste opphold, men Østlandet får noen snødryss av og til. Også nord for Stad kommer det til å gå noen snøbyge av og til, forteller Tveita.

Vestlandet får best vær disse to dagene, med lite skyer og mye sol. Kaldt og klart vær øker sjansen for inversjon. Da samler kaldluften seg i dalbunnene, noe som gjør at støv og røyk stenges inne.

– Det blir ikke veldig mye vind inn mot land som kan røre rundt i luften, men samtidig er det så kald luft i høyden at jeg ikke tror det blir inversjon og problemer med luftkvaliteten, sier Tveita.

Fredag sørger en høytrykksrygg for kaldt og fint vær i hele Sør-Norge.

Lavtrykket nord for Finnmark går inn i Barentshavet. Finnmark får kuling fra sørvest, og det kommer til å gå noen snøbyger langs kysten i vest i hele landsdelen.

– Troms og Nordland får etter hvert oppholdsvær, forteller Tveita.

Mer snø i helgen

Fredag kommer et nytt lavtrykk inn mot Bjørnøya. Vinden øker på til kuling fra sør i Nord-Norge, og det begynner å sludde og snø.

– Om kvelden øker vinden fra sørvest helt sør til Stad, og det kommer etterhvert sludd og snø også her, forteller Tveita.

Lavtrykket fortsetter inn i Norskehavet, og vinden dreier på nordvest.

Vi får sludd og snø langs hele kysten i vest, sludd og snø i nord, og snø over 400-600 meter på Vestlandet. Nedbøren går etter hvert over til byger.

– Sør- og Østlandet får best helgevær, ingen nedbør og sol i perioder. Finnmark får også bra vær og stor sett opphold.