EKSTREMVÆRET Ylva: Høytrykk i nordøst og lavtrykk i vest samarbeider om å lage storm fra øst. Kart: Earth Nullschool / TV 2
EKSTREMVÆRET Ylva: Høytrykk i nordøst og lavtrykk i vest samarbeider om å lage storm fra øst. Kart: Earth Nullschool / TV 2

Pøsregn i sør, ekstremvær i nord

Vinden øker og uværet blir et ekstremvær. Det har fått navnet Ylva.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lavtrykket som går nordover langs kysten nå, presses mot et høytrykk i nordøst. Prognosene viser at vinden øker kraftig på Helgeland, Saltfjellet, i Salten og i Ofoten.

– Full storm fra sørøst utsatte steder onsdag kveld, med lokalt kraftige vindkast på 40-50 sekundmeter, skriver Meteorologisk institutt.

Onsdag ettermiddag definert Meteorologisk institutt uværet som et ekstremvær, og ga det navnet Ylva.

Torsdag morgen får også Troms ekstremvær.

– Økning til sørøstlig full storm utsatte steder, med lokalt kraftige vindkast på 35-45 sekundmeter, skriver instituttet.

VINDEN torsdag morgen

Kart: Earth Nullschool

Full storm og kraftige vindkast er ikke så sjelden i Nord-Norge. Men denne gangen kommer vinden fra sørøst, noe som er uvanlig.

FORSINKELSER i trafikken?

Du må regne med strømbrudd, stengte veier og bruer, og innstilte busser, hurtigbåter, ferger og fly.

Meteorologisk institutt oppfordrer folk til å holde seg inne:

– Det kan være farlig å oppholde seg utendørs. Det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog.

Sør i Nordland minker vinden torsdag kveld, nord i Nordland og i Troms fredag morgen.

E16 ved SOLLIHØGDA nå

E18 ved TØNSBERG nå

Kamera: Vegvesenet

Snøværet skaper problemer

Snøværet kom inn over Rogaland og Agder sent tirsdag kveld, og siden har det lavet ned i Sør-Norge.

– Nedbørområdet går nordover gjennom hele Sør-Norge, og når de indre og sørlige delene av Nordland i kveld, forteller Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Agderfylkene har fått mest nedbør, i løpet av natten er det kommet rundt 20 centimeter snø mange steder.

Snøvær og vind opp i stiv og sterk kuling skaper problemer på veiene både i lavlandet og langs kysten.

Politiet melder om flere utforkjøringer, og det er også forsinkelser i flytrafikken.

Klokken 19.45 er Vikafjellet, Strynefjellet og Hol-Aurland stengt. Haukelifjell og Hemsedalsfjellet er kolonnekjørt. Hardangervidda kan bli kolonnekjørt på kort varsel, Hemsedalsfjellet kan bli stengt på kort varsel.

I Nord-Norge er alt åpent.

SALTFJELLET nå

DOVREFJELL nå

STRYNEFJELLET nå

FILEFJELL nå

Kamera: Vegvesenet

Skal du mellom øst og vest i Sør-Norge i dag er Filefjell det beste valget. Der forteller Vegvesenet om snø- og isdekke, og snøvær - så vær forberedt på dårlig sikt og vanskelige kjøreforhold.

Nå stiger temperaturen

I går var det kaldt i hele landet. Utsira langt vest i havet ved Stavanger topper listen med bare 3,8 grader. Grotli var kaldest, med minus 28,9 grader.

Kontrasten fra i går til i dag er stor.

Videoen under er tatt fra TV 2 bygget i Bergen. I går morges i nitiden var det kaldt og klart, nå, et døgn senere er snøen gått over til regn nede i byen, og det blåser surt.

BERGEN: Det er stor kontrast mellom været tirsdag og onsdag

– Temperaturene er fortsatt på minussiden de fleste steder, men langs kysten av Vestlandet og på Sørlandet er det rundt fem-seks plussgrader nå, sier Tveita klokken 11.

Temperaturen fortsetter å stige, og nedbøren er gått over til regn i lavlandet i sør i Rogaland og til sludd på resten av Vestlandet og på Sørlandet.

– I Sogn og Fjordane går det fra snø og sludd til regn i ettermiddag. De indre delene av Østlandet får snø i hele dag, sier Tveita.

Kuling og storm i nord i dag

Troms og Finnmark får det skyet i dag, men slipper unna nedbør.

Etter hvert som nedbøren går nordover øker også vinden.

VINDEN nå

Kart: Earth Nullschool

– Kuling fra øst og sørøst utsatte steder langs kysten og i fjordene, storm fra sørøst onsdag kveld sør i Nordland. Også i fjellet sør i Nordland blir det storm til kvelden, advarer Tveita.

Pøsregn i vest natt til torsdag

Lavtrykket som gir oss snøvær nå går nordover, og blir liggende vest for Stad i morgen. Bak det kommer det inn et nytt og kraftig lavtrykk.

Nedbøren når frem til Vestlandet natt til torsdag.

NEDBØR frem til midnatt søndag

– De siste prognosene viser 30-60 millimeter nedbør i løpet av natten, og 70-110 millimeter fra onsdag kveld til torsdag ettermiddag. Mest i Rogaland og Hordaland, men det kommer også mye nedbør i Sogn og Fjordane, forteller Tveita.

Lavtrykket trekker med seg veldig mild luft. Natt til torsdag viser prognosene opp mot ti plussgrader på Vestlandet, så nedbøren kommer som regn også høyt til fjells.

NVE varsler flom og fare for jord-, sørpe og flomskred i Hordaland og Rogaland i dag og i morgen. Det er stor snøskredfare vest i fjellet i Hordaland og Rogaland.

På Vestandet går nedbøren går over til regnbyger utover ettermiddagen. Det blir samtidig kaldere, og snøgrensen synker ned mot 600-800 meter.

Snø, sludd, regn og sterk vind torsdag

Torsdag blir en dag med ruskevær også i resten av Sør-Norge. Regn og sterk vind. Minst nedbør i Sør-Trøndelag og på Nordmøre.

– De indre områdene på Østlandet og i Nord-Trøndelag får snø torsdag morgen, men så går nedbøren over til regn her også, sier Tveita.

Nord for Stad starter dagen med bris fra sørøst, opp i stiv kuling i Trøndelag. Om kvelden dreier vinden på sørvest, og øker opp i sterk kuling i Møre og Romsdal, liten storm ved Stad.

– Ellers i Sør-Norge blåser det fra sør, opp i stiv kuling utsatte steder i perioder, sier Tveita.

Best slutt på uken i nord ...

Det kraftige lavtrykket blir liggende ute i havet vest for Møre og Romsdal både fredag og lørdag. Søndag svekkes det, samtidig som det går nordover mot kysten av Nordland.

Lavtrykket gjør at det blåser opp i kuling fra sørvest og nordvest inn over Sør-Norge. Nord-Norge får vind fra øst og sørøst.

– Fredag kommer det til å blåse stiv og sterk kuling i Nord-Norge, og det blir snøvær, forteller Tveita.

Et lavtrykk ser ut til å passere over Kolahalvøya, og gi litt snø øst i Finnmark lørdag kveld og søndag, ellers blir helgeværet bra lengst nord.

... og lengst sør

Vestlandet får torden byger både fredag, lørdag og søndag. Regn langs kysten, og snø i fjellet.

Det kan snø helt ned i 400 meter i perioder.

– Fra fredag til lørdag morgen kommer det mye nedbør på Vestlandet, opp i 80-100 millimeter sør for Stad, advarer Tveitra.

Det kommer samtidig til å blåse opp i stiv kuling, sterk kuling nær Stad.

Søndag minker vinden, og dreier på nordvest.

– Sør- og Østlandet får fint vær, en og annen byge lengst vest i Ager bare. Også videre langs kysten mot Østfold kan det komme litt nedbør lørdag, forteller Tveita.