Å kalle den tropiske orkanen Ophelia uvanlig er ingen overdrivelse. Den bygget seg overraskende opp til en kategori 3-orkan over natten, men er nedjustert til 2.

Overraskende for meteorologer

– Normalt sett ville man ikke forventet at Ophelia ble en orkan, langt mindre en så kraftig en, skriver meteorolog Bob Henson i Weather Underground.

Ophelia har også oppstått lenger øst i Atlanterhavet enn det vi har sett før. Og den har tatt retning mot Europa, istedet for mot USA.

– Det er en tropisk orkan som aldri har vært i Europa før. Den går i retning Irland, og det er de som før støyten mandag, sier vakthavende meteorolog, Olav Krogsæter, i Storm Geo til TV 2.

Det blir voldsomt uvær sørvest i Irland. Han er sikker på at vinder med orkan styrke vil treffe kysten. I tillegg kan svært høye bølger på opp mot 20 meter slå inn mot land.

– Her må folk virkelig passe på, sier Krogsæter.

Ophelia bringer med seg mye nedbør som også Norge får smake. Det blir trolig søkk vått på Vestlandet tirsdag når nedbørfronten av ex-Ophelia når oss.

Kan blir rekordår

Ophelia er den sjette tropiske orkanen som dannes i år. Så mange tropiske orkaner har vi ikke hatt i Atlanterhavet siden 2004. Bare to ganger før har vi hatt sju slike orkaner iløpet av en sesong. Det var i 1961 og 2005. Dette er rekorder som er innenfor rekkevidde i årets orkansesong.

Orkaner dannes vanligvis når vannet i havet er over 26 grader. Jo varmere havet blir, jo over større område kan orkaner dannes. Nå er det 25 grader i Atlanterhavet hvor Ophelia oppsto, men for årstiden er havet er to grader varmere enn normalt, og luften er kjølig høyt oppe. Disse omstendighetene orkanen bygget opp en enorm styrke.

– Flere og verre orkaner

Klimaforskere tror vi må forvente oss flere og heftigere orkaner etter hvert som kloden blir varmere.

– Det er alltid vanskelig å knytte enkelthendelser mot klimaendringer, men vi ser en tydelig økning i ekstremvær i takt med den globale oppvarminge, sier direktør og professor, Tore Furevik, ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen til TV 2.

– Vi ser også at klimaendringene gjør at det oppstår orkaner i nye områder, både lenger nord og lenger sør på kloden. Varmere hav gjør at orkanene har potensial til å bli sterkere, og fordi varmere klima gir fuktigere luft, bringer orkanene med seg mer nedbør, sier Furevik.