ROMA: Turistene kjøler seg ned i en fontene 9. august 2017. Foto: AP / Gregorio Borga
ROMA: Turistene kjøler seg ned i en fontene 9. august 2017. Foto: AP / Gregorio Borga

Sommeren kan bli en eneste lang hetebølge

For oss her nord høres kanskje hetebølge deilig ut, men sør i Europa er det dødelig varmt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meteorologene kaller det hetebølge når temperaturen er minst fem grader over det som er normal maksimumstemperatur, i minst fem dager på rad.

For oss her nord som har maksimumstemperatur godt under 25 grader de fleste steder, høres det kanskje deilig ut.

Men du skal ikke langt sørover i Europa før en hetebølge ikke er kjekt lenger. Det er dødelig varmt.

Djevelsk varmt

I sommer opplevde Sør-Europa flere runder med ekstrem hete.

Det ble startet allerede i mai, og juni ble den varmeste juni-måneden som er registrert i Portugal, Spania og i Nederland noen sinne. I Spania og Portugal var det fire grader varmere enn gjenomsnittet for årene 1981-2010.

SMÅ BARN og eldre er spesielt utsatt under hetebølger. Her blir en beboer på et aldershjem i Lyon i Frankrike kjølt ned med vann. Foto: AFP PHOTO / ROMAIN LAFABREGUE
SMÅ BARN og eldre er spesielt utsatt under hetebølger. Her blir en beboer på et aldershjem i Lyon i Frankrike kjølt ned med vann. Foto: AFP PHOTO / ROMAIN LAFABREGUE

Midt i juli steg temperaturen igjen.

– Den 13. juli var det 40,6 grader i Madrid, tangering av varmerekorden fra 2012. I Frankrike har ikke sommeren vært så varm siden hetebølgen i august 2003. Den tok livet av 15.000 mennesker i Frankrike, og 70.000 totalt i Europa, skriver Phys.org.

I begynnelsen av august ble det målt over 40 grader i deler av Sør-Spania, Frankrike, Italia, og på Balkan. Denne hetebølgen varte i en uke, og fikk navnet «Lucifer», Djevelen. Flere mennesker omkom i Italia, Romania og Polen.

Kommer tettere

En forskergruppe ved Det kongelige meteorololigske institutt i Nederland har undersøkt hetebølgen i august.

Gjennomsnittstemperaturen på kloden er nå en grad høyere enn i år 1900. Forskerne konkluderer med at denne ene graden, gjør at en sommer som i 2017 nå er blitt ti ganger mer sannsynlig enn den gang.

Figur: Attribution​ ​of​ ​the​ ​heat​ ​waves​ ​and​ ​summer​ ​temperatures​ ​in​ ​Southern
Europe​ ​2017 / Det kongelige meteorololigske institutt i Nederland
Figur: Attribution​ ​of​ ​the​ ​heat​ ​waves​ ​and​ ​summer​ ​temperatures​ ​in​ ​Southern Europe​ ​2017 / Det kongelige meteorololigske institutt i Nederland

Stiger den globale temperaturen til 1,5 grader over før-industrielt nivå, øker sannsynligheten for en 2017-sommer med 25 prosent.

Mellom 1,5 og to grader er det temperatur-nivået Paris-avtalen har som mål å begrense oppvarmingen til.

Stiger temperatuen til 2 grader over 1900-temperaturen, øker sannsynligheten for en 2017-sommer til 42 prosent.

– Dersom vi ikke gjør noe for å redusere utslippene av klimagasser, kommer den ekstreme heten vi opplevde i sommer til å bli det normale når sønnen min er voksen, sier Geert Jan van Oldenborgh, en av forskerene, til Phys.org.

Varer lenger

Forskere ved University of New South Wales har funnet ut at hetebølgene ikke bare kommer oftere når den globale temperaturen øker, hetebølgene varer også lenger.

– Antall dager med hetebølge øker med 4-34 dager per sesong for hver grad den globale temperaturen stiger, skriver de i rapporten som ble publiser i Nature nå i september.

Forskerne delte kloden inn i 26 regioner, og oppdaget at det er store forskjeller.

SÅ MYE lenger varer hetebølgene for hver grad den globale temperaturen øker

Den globale oppvarmingen gjør at maksimumstemperaturen under hetebølgene øker mest i Middelhavsområdet og Sentral-Asia. Antall dager med hetebølge øker mest i tropene. Her blir det lange perioder med sammenhengende hetebølge.

– Vi ble spesielt overrasket over hvor enormt raskt antallet dager med hetebølge øker i tropene. Her får noen områder hetebølge så godt som hele året dersom den globale temperaturen øker bare to grader, sier Sarah Perkins-Kirkpatrick, som har ledet arbeidet.

Kartet forskerne har laget lar deg sjekke selv. Det viser hvor mange flere dager med hetebølge det blir for hver grad den globale temperaturen øker.