Torsdag er en grå og våt dag på Vest- og Sørlandet.

Fra Stad og nordover er det flott, dersom vi ser bort fra vind opp i kuling i Trøndelag og sør i Nordland.

– Østlandet har det heller ikke så verst. Opphold, og i sør klarer solen å komme seg gjennom skyene av og til, sier Storm-meteorolog Beathe Tveita.

Fin fredag

Fredagsværet blir ganske likt, men da er det en sjanse for litt regn i Øst-Finnmark og på Finnmarksvidda.

– Østlandet får fortsatt opphold og litt sol, mens Vestlandet og Sørlandet må forberede seg på en ny dag med nedbør, forteller Tveita.

Fredag starter med dis og tåke, og lett regn på Vestlandet.

Midt på dagen treffer et nedbørområde, og det blir det bare våtere og våtere utover ettermiddagen. Også møringene får nedbør i morgen, men her og på Sørlandet treffer regnværet først sent på ettermiddagen.

NEDBØR frem til midnatt tirsdag

Våt fellestart

I dag er det konkurransefri for VM-syklistene. De skal trene før fellesstartene i helgen, og akkurat nå sliter de med opp i kuling fra sør ute i Øygarden. Raden med øyer som strekker seg nordover vest for Bergen.

Fredag er det fellesstart for de yngste syklistene. Damene starter klokken 10.05, mennene 13.15. De siste ruller ikke i mål før litt over klokken 17, og da er det nok skikkelig bergensvær.

Mye vind

Finværet i Nord-Norge skyldes at et høytrykk nordvest i Russland sender en rygg vestover til oss.

I helgen kommer det veldig kraftige lavtrykk inn mot Island. Det gir etter hvert hele landet fint vær, men også mye vind.

– Det kommer til å blåse kraftig fra sørlig retning i hele landet, opp i kuling utsatte steder langs kysten og inne i fjordene, forteller Tveita.

VINDEN akkurat nå

Kart: Earth Nullschool

I Sør-Norge kommer vinden fra sørøst, noe som gjør at Sør- og Østlandet får pålandsvind, og flest skyer og litt nedbør. I Nord-Norge blåser det fra sørvest. Det er pålandsvind i nord, så her blir det også mer skyer enn det har vært den siste tiden.

Best lørdag i vest

Mye av Nord-Norge får en fin lørdag. Kanskje litt regn i nord i Nordland og sør i Troms, eller opphold og en del sol.

På Sør- og Østlandet starter helgen med skyet vær, og det kommer inn litt regn mot Østlandet fra om ettermiddagen.

Vestlandet får best lørdagsvær, og fellesstarten for elite kvinner kommer til å gå i strålende vær.

– Skyet først på dagen, men det blir finere og finere utover dagen. Temperaturen stiger til sånn 17-18 grader, og det blir ikke mer enn laber bris fra sørøst, sier Tveita.

Grå søndag i øst

Folk på Sør- og Østlandet får en grå søndag også, men hold ut, det blir sol her også.

– Sør- og Østlandet får det skyet med litt spredt regn søndag, og perioder med kuling fra nordøst og øst på Sørlandet, sier Tveita.

I Nord-Norge, Midt-Norge og på Vestlandet blir søndag en praktfull dag.

– Flest skyer lengst øst i Nord-Norge, men ellers sol og bare bris fra sørøst, sier Tveita.

Trøndelag får sol fra nesten skyfri himmel. Vestlandet får det også flott, men litt flere skyer. Temperaturen stiger enda en grad eller så.

– Det kan blåse opp i kuling fra sør både i Trøndelag og på Vestlandet i perioder, forteller Tveita.

Søndag går det som er selve sykkel-VM for mange, fellestarten for elite menn. Syklistene skal sykle totalt 267,5 kilometer, de første 40 kilometerne fra Øygarden og rett sørover til Sotrabroen.

Det kan bli en tøff start. Øyene i nordvest er ganske flate, så syklistene risikerer å få kulingen midt i fleisen mye av tiden.

Opp i 20 grader

Mandag blir som søndag, og det gjør tirsdag, onsdag og i alle fall torsdag også.

– Da begynner prognosene å bli usikre, men det er godt håp om at høytrykket blir liggende og gi oss mye fint vær helt til over neste helg, sier Tveita.

Vindretningen gjør at Sør- og Østlandet, og kysten fra Lofoten til Finnmark får flest skyer og litt regn av og til fremover, men det blir lange perioder med fint vær her også.

– Vestlandet og Trøndelag får mye sol, og temperaturer opp i 20 grader, sier Tveita.

Også vestlendinger og trøndere kommer til å merke at det blåser fra sørøst, vinden kan komme opp i kuling ut fjordene i perioder.